Peter Nygård käytti valtaansa ja asemaansa nuorten naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, sanovat syyttäjät

0
Peter Nygårdin seksuaalirikosoikeudenkäynnissä Kanadan Torontossa oli tiistaina vuorossa syyttäjän puheenvuoro. LEHTIKUVA / AFP
Peter Nygårdin seksuaalirikosoikeudenkäynnissä Kanadan Torontossa oli tiistaina vuorossa syyttäjän puheenvuoro. LEHTIKUVA / AFP

Suomalaissyntyinen muotisuunnittelija Peter Nygård käytti valtaansa ja asemaansa varakkaana muotisuunnittelijana nuorten naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, sanoivat syyttäjät tiistaina.

Nygårdin seksuaalirikosoikeudenkäynnissä Kanadan Torontossa oli tiistaina vuorossa syyttäjän puheenvuoro. Nygårdia, 82, syytetään seksuaalirikoksista ja vapaudenriistosta.

Avauspuheenvuorossaan syyttäjä Ana Serban kuvaili, kuinka Nygård oli uhannut uhriensa urien tuhoutuvan, jos he eivät alistu hänelle. Serbanin mukaan Nygård oli pakottanut uhrejaan seksuaaliseen kanssakäymiseen ja raiskannut heidät.

Serban kuvaili puheenvuorossaan myös Nygårdin Torontossa sijaitsevaa toimistoa. Toimiston yhteydessä on makuuhuone, jossa on jättimäinen sänky, baari sekä kahvattomat ovet, joissa on automaattiset lukot, joita Nygård kontrolloi.

Toronton oikeussalissa Nygård vaikutti hauraalta. Hänen harmaat hiuksensa oli vedetty taakse nutturaksi, ja hänen aiemmin ruskettuneet kasvonsa olivat kalpeat.

Ennen tiistaita oikeudenkäynnissä oli pidetty lyhyitä istuntoja. Aiemmin tässä kuussa oikeudenkäyntiä seuranneet kertoivat, että Nygård oli tuotu paikalle pyörätuolilla.

Nygård on ollut vangittuna joulukuusta 2020 lähtien. Oikeus on evännyt Nygårdin pyynnön päästä takuita vastaan vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä.

Syytetään seksuaalirikoksista myös Yhdysvalloissa

Toronton oikeusjutun lisäksi Nygårdia vastaan on nostettu vastaavia syytteitä Quebecissä ja Manitobassa. Kanadan lisäksi Nygårdia syytetään seksuaalirikoksista myös Yhdysvalloissa. Kanadan oikeusviranomaisten mukaan hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin, kun oikeusjutut Kanadassa on saatu päätökseen.

Väitetyt tapaukset ajoittuvat 1980-luvun lopulta 2000-luvulle. Syyttäjien mukaan Nygårdilla on ollut kymmeniä uhreja Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Bahamalla.

Syytteiden mukaan Nygård valitsi kohteekseen naisia ja tyttöjä, jotka tulivat köyhistä oloista tai joita oli aiemmin hyväksikäytetty. Hän käytti mallintöitä ja muita muotialan töitä verukkeena houkutellakseen naisia lähelleen.

Nygårdin yritys haki konkurssisuojaa pian sen jälkeen, kun poliisi ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tekivät ratsian Nygårdin Manhattanin pääkonttoriin vuonna 2020.

Yhdysvaltalaisten syyttäjien mukaan Nygård käytti yrityksensä varoja järjestääkseen erinäisiä juhlia, joissa alaikäisiä tyttöjä huumattiin ja naisia pahoinpideltiin, jos he eivät noudattaneet Nygårdin seksuaalisia vaatimuksia.

Syyttäjien mukaan Nygård on myös maksanut yritysten tileiltä uhreille lasten elatusapua sekä plastiikkakirurgiaan ja abortteihin liittyviä kuluja.

Nygård on toistuvasti kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat syytteet.