Poliisi järjestää laajat etsinnät Pohjois-Savossa kadonneen Saara Arvan löytämiseksi – epäillään joutuneen useista seksuaali- ja väkivaltarikoksista tuomitun miehen uhriksi

0
Poliisi on aloittamassa Pohjois-Savossa laajat etsinnät vuonna 2019 kadonneen Saara Arvan löytämiseksi. LEHTIKUVA / Timo Heikkala
Poliisi on aloittamassa Pohjois-Savossa laajat etsinnät vuonna 2019 kadonneen Saara Arvan löytämiseksi. LEHTIKUVA / Timo Heikkala

Poliisi on aloittamassa laajat etsinnät vuonna 2019 kadonneen Saara Arvan löytämiseksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Esko Salo Itä-Suomen poliisista.

Poliisi on aiemmin kertonut, että Arvan epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi.

– Nyt tilanne on se, että ruumista ei ole löytynyt, mutta tällä viikolla aloitetaan tälle syksylle isompia etsintöjä, Salo sanoo STT:lle.

Etsintöjä tehdään Vesannon ja Tervon alueilla Pohjois-Savossa. Lisäksi etsintöjä tehdään Konneveden ja Keiteleen yhdistävällä Neiturin kanavalla, missä tehtiin viimeinen havainto helsinkiläisestä 35-vuotiaasta Arvasta. Salo painottaa, että etsintäalue on laaja.

Salo kehottaa etsintöihin kuuluvilla alueella liikkuvia ottamaan yhteyttä poliisiin, jos luonnosta löytyy jotain sinne kuulumatonta.

– Jos alueilla liikkuu esimerkiksi metsästäjiä, sienestäjiä tai marjastajia, jotka törmäävät luonnossa sinne kuulumattomiin asioihin, kuten naistenvaatteisiin, voi poliisin vihjenumeroihin ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Itä-Suomen poliisilaitoksen vihjesähköposti on vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi ja vihjenumero 0295 415 232.

Poliisilla on epäilty tiedossa

Poliisi on aiemmin kertonut, että Arvan henkirikoksesta epäillään useista naisiin kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista tuomittua Mika Moringia.

Poliisi on kertonut, että Arva liikkui katoamisaikaan toisen henkilön kanssa mustalla Audi-henkilöautolla. Hänen tiedettiiin oleskelleen kesällä ja alkusyksystä 2019 alueella Vesanto–Tervo–Konnevesi ja leiriytyneen muun muassa metsäpalstoilla ja vesistöjen läheisyydessä.

Moringia epäillään myös Varsinais-Suomessa Salossa elokuussa 2022 kadonneen 28-vuotiaan Katja Miinalaisen taposta. Poliisin mukaan Moring otti tällöin naisen kyytiin, minkä jälkeen he liikkuivat syrjäisillä paikoilla eri puolilla Suomea. Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoi STT:lle, että esitutkinta on kesken eikä valmistumisaikataulusta ole arviota.

Epäillyllä useita tuomioita

Poliisi julkisti joulukuussa 2022 Moringin nimen ja kuvan tietojen saamiseksi sekä mahdollisten lisäuhrien tavoittamiseksi. Myös STT on julkaissut Moringin nimen jo esitutkintavaiheessa mahdollisten lisäuhrien tavoittamiseksi sekä siksi, että nimen julkaisu saattaa edistää vakavien rikosepäilyjen selvittämistä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa Moringin kuuden vuoden vankeuteen seitsemään eri naiseen kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista. Kesäkuussa puolestaan Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Moringin kahden vuoden vankeusrangaistukseen kahdesta raiskauksesta, kahdesta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Kyseessä oli kaksi rikoskokonaisuutta, joissa oli eri uhrit.

Lisäksi Moring on aiemmin tuomittu lainvoimaisesti useisiin naisiin kohdistuneesta väkivallasta. Hänet on myös määrätty useaan lähestymiskieltoon, joilla on suojattu hänen naisystäviään tai läheisiään.

Johanna Latvala