Puola lopettaa Ukrainan aseistamisen, sanoo maan pääministeri

0
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi aiemmin maan aseistavan nyt itseään uudemmilla aseilla sen sijaan, että lähettäisi aseita Ukrainaan. LEHTIKUVA/AFP
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi aiemmin maan aseistavan nyt itseään uudemmilla aseilla sen sijaan, että lähettäisi aseita Ukrainaan. LEHTIKUVA/AFP

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo maan lopettavan aseiden lähettämisen Ukrainaan, kertoo puolalainen uutistoimisto PAP.

Televisiokanava Polsat Newsillä keskiviikkona puhunut Morawiecki sanoi Puolan aseistavan nyt itseään uudemmilla aseilla sen sijaan, että lähettäisi aseita Ukrainaan.

– Jos haluat puolustaa itseäsi, sinulla on oltava jotain, millä puolustaa, Morawiecki sanoi.

– Noudatamme sitä periaatetta. Siksi olemme tehneet paljon uusia hankintoja, hän jatkoi.

Välit kiristyneet viljarajoitusten vuoksi

Morawiecki sanoi Puolan auttavan Ukrainaa voittamaan Venäjän ”barbaarisen” hyökkäyksen, mutta että ei voisi antaa Ukrainan viljan horjuttaa Puolan markkinoita.

– Olimme ensimmäisenä antamassa runsaasti apua Ukrainalle ja siksi odotamme heidän ymmärtävän meidän intressejämme, Morawiecki sanoi.

Pääministeri vakuutti, että Puola sallii edelleen ukrainalaistuotteiden ja länsiaseiden kauttakulun.

Puolan ja Ukrainan välit ovat olleet perinteisesti hyvin lämpimät, mutta viime aikoina välit ovat viilentyneet ukrainalaisen viljan tuontikiellon vuoksi. Puola kutsui keskiviikkona Ukrainan Varsovan-suurlähettilään puhutteluun asian vuoksi.

EU salli kesäkuussa Puolan, Bulgarian, Unkarin, Romanian ja Slovakian rajoittaa ukrainalaisen viljan tuontia alueelleen, koska maat pelkäsivät ukrainalaisviljan sotkevan niiden omia markkinoita. Rajoitusten takaraja umpeutui viime viikon perjantaina.

Puola, Unkari ja Slovakia sanoivat jatkavansa viljan tuonnin rajoituksia, minkä vuoksi Ukraina nosti kanteen maita vastaan Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

Venäjä hyökkäsi taas Ukrainan kaupunkeihin

Venäjä hyökkäsi useisiin Ukrainan kaupunkeihin torstain vastaisena yönä, kertoi Ukrainan armeija. Ainakin kaksi ihmistä kuoli hyökkäyksissä ja useita haavoittui.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevassa Hersonin kaupungissa ainakin kaksi ihmistä kuoli ja useita haavoittui kranaattitulituksessa. Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan puolestaan tehtiin risteilyohjushyökkäys. Ilmatorjunnan pudottamista ohjuksista peräisin oleva romu haavoitti ainakin seitsemää ihmistä.

Harkovassa Itä-Ukrainassa kaksi ihmistä haavoittui Venäjän tykistötulituksessa.

Venäjä väittää tuhonneensa drooneja

Venäjä väittää tuhonneensa 19 droonia Krimin niemimaalla ja Mustanmeren ympäristössä. Venäjä syyttää drooni-iskun yrityksestä Ukrainaa.

Lisäksi Venäjä väittää tuhonneensa yhteensä kolme droonia Kurskin, Belgorodin ja Orjolin alueilla.

Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014 ja liitti sen laittomasti itseensä.

Venäläislähteet ovat viime viikkoina toistuvasti kertoneet drooni-iskuista ja niiden yrityksistä Venäjällä. Iskuista on syytetty vastahyökkäystä käyvää Ukrainaa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Elias Peltonen, Hannu Aaltonen