Rakennusalalta karu ennuste: Valmistuvien asuntojen määrä putoaa 1940-luvun tasolle – ”Niukkuus nostaa asumisen hintaa”

0
Ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan 16 000 asunnon rakentaminen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan 16 000 asunnon rakentaminen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Asuntoaloitusten määrä putoaa tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi rakennusalan yrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT suhdannekatsauksessaan.

Ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan vain 16 000 asunnon rakentaminen, kun viime vuonna aloituksia oli runsaat 37 000. Erityisen jyrkästi vähenevät vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset, jotka putoavat noin 80 prosenttia viime vuodesta.

– Korkojen ja kustannusten nousu on hyydyttänyt sekä uusien asuntojen kuluttaja- ja sijoittajakysynnän että valtion tukeman asuntotuotannon, katsauksessa sanotaan.

Aloitusten romahduksesta seuraa, että valmistuvien asuntojen määrä uhkaa RT:n mukaan vajota parin seuraavan vuoden aikana 1940-luvun tasolle. Valmistuvien asuntojen määrä voi jäädä lähivuosina pienemmäksi kuin finanssikriisin ja 1990-luvun laman aikana.

RT:n pääekonomistin Jouni Vihmon mukaan asuntojen tarjonnan pudotus on myrkkyä työmarkkinoille.

– Niukkuus nostaa asumisen hintaa ja hidastaa työvoiman liikkuvuutta sekä ihmisten mahdollisuuksia rakentaa oman näköistään elämää haluamallaan paikkakunnalla. Hintojen nousu osuu eniten velkaisiin kotitalouksiin eli lapsiperheisiin sekä ensiasunnon ostajiin, Vihmo sanoo katsauksessa.

Asunnoille yhä tarvetta

Asuntotuotantoon voi RT:n mukaan odottaa kasvua vasta vuonna 2025. Asuntotuotannon toipuminen edellyttää Vihmon mukaan korkonäkymän vakiintumista, vanhojen asuntojen kaupan toipumista ja uudisasuntojen varannon sulamista.

RT arvioi, että asuntojen kuluttajakauppa voi alkaa vähitellen piristyä ensi vuoden alussa. Vihmo muistuttaa, että tarve asunnoille ei ole hävinnyt ja kysynnän perusajurit lähivuosille ovat vahvat.

– Kaupungistuminen on jatkunut ennusteita voimakkaampana, ja tulot kasvavat reippaasti, Vihmo sanoo.

Sijoittajakysynnän merkittävälle toipumiselle ei kuitenkaan RT:n mukaan ole toistaiseksi taloudellisia edellytyksiä.

Omakotitalojen aloitukset ovat suunnilleen puolittumassa tänä vuonna. Aloitusten määräksi haarukoidaan 3 300, kun viime vuonna aloitettiin 6 800 omakotitalon rakentaminen.

Rakentamisen jumista kertoi myös Tilastokeskus. Asuinrakentamisessa myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni touko-heinäkuussa vuodentakaisesta 53 prosenttia ja asuntojen määrä laski 56 prosenttia. Lupia myönnettiin hiukan alle 4 900 asunnolle.

Tilastokeskuksen lukujen perusteella alkuvuoden aikana heinäkuun loppuun mennessä olisi aloitettu neljäntoistatuhannen uuden asunnon rakentaminen, mutta Rakennusteollisuudessa lasketaan, että luku on todennäköisesti yläkanttiin arvioitu. Tilastokeskuksen lukemat perustuvat arvioon eivätkä pysy rajuissa suhdannekäänteissä ajan tasalla.

– Meillä on tullut ehkä 9–10 000 asuntoaloitusta, Vihmo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Koko vuodelle RT ennakoi, että aloitusten määrä jää noin 15–16 000 asunnon tasolle. Asuntoja valmistuu tänä vuonna vielä noin 37 000, mutta ensi vuosi jää matalalle tasolle.

– Tässä mielessä ollaan nyt finanssikriisiä pahemmassa nikarassa, Vihmo sanoi.

Työllisyys ottaa iskun

Koko rakentamisen ennakoidaan supistuvan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Ensi vuonna lasku jatkuu kahden prosentin vauhtia, RT arvioi.

Rakentamisen väheneminen tekee ison loven alan työllisyyteen. Nousukaudella rakentamisen työllisyys ylsi parhaimmillaan yli 200 000 työlliseen. RT odottaa, että määrä putoaa tänä vuonna 171 000 työlliseen ja ensi vuonna edelleen 161 000 työlliseen.

Iiro-Matti Nieminen