Rankingin yhdestätoista parhaasta yhdeksän on sivussa finaaliturnauksesta – Suomi voi voittaa maailmanmestaruuden, vaikka se ei ole juuri millään mittarilla tenniksen huippumaa

0
Hyvin epätyypillinen suomalaispelaaja, suoritustasoltaan ailahteleva Otto Virtanen nousi sankariksi Splitissä. (kuvat: Lehtikuva/Miroslav Lelas)

On useitakin mittareita, joiden perusteella Suomea ei voisi luokitella maailman 50:n tai edes sadan parhaan tennismaan joukkoon.

Miesten kaksinpelin maailmanrankingissa kolmanneksi parhaan suomalaisen (Iiro Vasa) sijoitus on 853. Nelinpelissä sama status irtoaa sijalla 328. Naisten ykköspelaaja Anastasia Kulikova löytyy ranking-paikalta 324. Juniorimenestys on ollut varsin vähäistä.

Silti Suomi voi voittaa marraskuussa miesten maailmanmestaruuden. Kyseistä MM-arvoa voi ääriperinteikkäästä Davis Cupista käyttää, kun tietyt muutkin lajit ratkovat maailmanmestaruuden joka vuosi.

Miksi Suomi on mahdollinen mestari Malagassa? Loistavilla venymisillä, suhteellisen hyvillä aiempien vuosien peleillä ja isolla hyppysellisellä onnea.

Analyysi on aloitettava viime talvesta. Tuolloin joukkue sattui kohtaamaan Argentiinan Espoossa kovilla sisäkentillä. Yhtä todennäköinen vaihtoehto olisi ollut argentiinalainen massa. Suomen onnen osa 1.

Emil Ruusuvuori (kesk.), Harri Heliövaara (oik.) ja kumppanit toteuttivat saavutuksen, jota nykyisen kapteenin Jarkko Niemisen (toinen oik.) peliuran aikana useasti tavoiteltiin.​

Jos kyseinen pari olisi pelattu massalla, ei Suomea mitä varmimmin olisi nähty 16 maan lopputurnauksessa. Argentiinalla on miesten nelinpelirankingissa kolme pelaajaa 13:n kärjessä, kaksinpelissä sijat 21, 28 ja 35.

Otto Virtasen otteluvoittoprosentti uran haastajatason otteluissa on sisäkentillä lähes 70, massalla ATP-karsintaottelut huomioiden noin 40. Myös Emil Ruusuvuori on ollut selvästi parempi kovilla kentillä kuin massalla.

Ryhmää lykästää myös varsinaisessa finaaliturnauksessa, joka pelataan halliin rakennetuilla kovalla kentällä.

Kroatialta oli kotiturnauksestaan sivussa maailman top-30-pelaaja Borna Coric ja Grand Slam -voittaja, meriiteiltään suomalaisiin verrattuna ylivertainen Marin Cilic. Suomen onnen osa 2. Sama tilanne Suomessa olisi merkinnyt Iiro Vasan ja Patrik Kaukovallan pääsyä parrasvaloihin.

Yhdysvalloilla on yksitoista mieskaksinpelaajaa rankingin 81 parhaan joukossa. Davis Cupin kahteen kaksinpelaajaan ja yhteen-kahteen nelinpelaajaan painottuva pelijärjestelmä on Suomen onnen osa 3.

Maailman kärkipelaajat ovat jakautuneet mielenkiintoisesti eri maihin. Esimerkiksi Holger Runen Tanska, Casper Ruudin Norja ja Stefanos Tsitsipasin Kreikka ovat pelaajamateriaaliltaan äärimmäisen kapeita.

Venäjällä olisi puolestaan Daniil Medvedevin ja Andrei Rublevin myötä tällä hetkellä jopa paras kaksinpeliduo. Sattuneesta syystä venäläisiä ei tällä hetkellä Davis Cupissa nähdä, vaikka muuten heidät ammattilaiskiertueelle ilman maatunnuksia kelpuutetaankin.

Tämän hetken kaksinpelirankingin yhdestätoista parhaasta pelaajasta yhdeksää ei nähdä Malagassa, kun myös esimerkiksi Saksa ja Espanja ovat pudonneet. Niinpä esimerkiksi teinitähti Carlos Alcaraz on poissa pelistä. Suomen onnen osa 4.

Puolivälierässä todennäköisesti vaikein voitettava olisi Serbia yhdestä syystä, jonka nimi on Novak Djokovic. Hän ei pelannut lohkovaiheen päätöspäivänä kaksinpeliä, mikä osaltaan johti Tshekin etenemiseen lohkovoittoon. Serbia ei voi tulla Suomea vastaan ennen loppuottelua. Onnen osa 5.

Niinpä Suomen mahdolliset puolivälierävastustajat ovat tiistain arvonnassa Kanada tai Tshekki. Jälkimmäistä edustava Jiri Lehecka on nouseva kyky mutta kuitenkin Ruusuvuoren voitettavissa. Virtasella on puolestaan edellytykset päihittää Thomas Machac, samoin Suomen nelinpeliparilla saumansa tshekkikaksikkoa vastaan.

Kanadan kaksinpelaajat taas näyttävät äkkiseltään kovinkin vaikeilta voitettavilta. Toivathan Felix Auger-Aliassime (ranking-14:s) ja Denis Shapovalov (31:s) maalle viime vuoden Davis Cupin voiton. Molemmilla on menossa tuloksellisesti vaikein kausi useisiin vuosiin.

Auger-Aliassime ja Shapovalov löytyvät parhaina kanadalaisina nelinpelirankingin sijalta 202. Seuraava listalla on Kelsey Stevenson, 242:s. Toisin kuin yhdessäkään menneen viikon nelinpelissä, lähtisi Suomi Kanadaa vastaan tässä pelimuodossa suosikkina. Kanada tai Tshekki seuraavana vastustajana on Suomen onnen osa 6.

Mutta se onnesta. Ruusuvuori, Virtanen ja Harri Heliövaara ansaitsevat täyden tunnustuksen tuloksenteosta juuri niinä hetkinä, kun sitä on tarvittu. Eikä tämän satutarinan onnellisin loppu ollut vielä välttämättä tässä.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments