Republikaanipuolue on sekasorron vallassa, kun puolueen äärisiipi pitää valtion budjettia panttivankina

0
Jo republikaanien Kevin McCarthyn valinta edustajainhuoneen puhemieheksi tammikuussa oli äärimmäisen tahmea, koska puolueen oikea laita vastusti häntä. LEHTIKUVA / AFP
Jo republikaanien Kevin McCarthyn valinta edustajainhuoneen puhemieheksi tammikuussa oli äärimmäisen tahmea, koska puolueen oikea laita vastusti häntä. LEHTIKUVA / AFP

Budjettikello tikittää, pöydällä on paljon isoja asioita ja omat rivit ovat täysin sekaisin. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemiehellä, republikaani Kevin McCarthylla on edessään lähes mahdoton tehtävä tällä viikolla, kun hän yrittää välttää liittovaltion hallinnon sulun.

Takaraja liittovaltion budjetin hyväksymiselle on kuunvaihteessa eli lauantaina. Jos budjettia ei saada kongressissa läpi, edessä on liittovaltion hallinnon sulku.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa täpärä enemmistö: puolueella on yleensä varaa menettää vain neljä ääntä omista riveistä, jotta se saa asioita hyväksytyksi ilman demokraattien tukea. Tämän asetelman vuoksi pieni joukko oikean äärilaidan republikaaneja on usein vaa’ankieliasemassa ja pystyy pitämään koko puoluetta panttivankinaan.

Tämä tuli esille esimerkiksi viime torstaina, kun McCarthy hävisi rutiiniäänestyksen puolustusmäärärahojen käsittelystä viiden äärilaidan republikaanin äänestettyä esitystä vastaan. McCarthy oli tämän jälkeen näkyvästi turhautunut ja kovensi retoriikkaansa puolueensa kapinallisia kohtaan.

– Tämä on täysin uusi konsepti, että jotkut haluavat vain polttaa koko paikan maan tasalle. Sellainen ei toimi, McCarthy sanoi medialle.

Äärilaita vahvistunut

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén näkee, että republikaaneille on nyt selvinnyt hinta, jonka puolue joutuu maksamaan äärimmäisyydestä. Puolueeseen on syntynyt edellisen presidentin Donald Trumpin innoittamana vahva niin sanottu Maga (Make America Great Again) -siipi. Republikaaneihin on virrannut yhä äärimmäisempiä ehdokkaita, joista moni pääsi viime vaaleissa etenkin edustajainhuoneeseen.

Edustajainhuoneessa moni vaalipiiri on niin vahvasti kallellaan toiseen puolueeseen, että esimerkiksi monia salaliittoteorioita kannattavan Marjorie Taylor Greenen kaltaiset äärimmäisetkin ehdokkaat voivat päästä läpi, kunhan vain edustavat oikeaa puoluetta.

– Juuri näissä ei-kilpailukykyisissä edustajainhuoneen vaaleissa pääsi läpi hyvin äärimielisiä ehdokkaita. Nyt näemme, miten isoista asioista siinä voi olla lopulta kyse ja miten hankalaksi tilanne muuttuu republikaanipuolueelle itselleen, Lindén sanoo.

Yhdysvaltain kongressissa on jo pidempään ollut hankala saada läpi merkittäviä uudistuksia ja isoja lakipaketteja, mutta nyt jo normaali jokapäiväinen hallinnoiminenkin on muuttunut yhä vaikeammaksi.

Ei kompromisseja

Lindén ei ole erityisen optimistinen sen suhteen, että McCarthy saisi sorvattua tällä viikolla kompromissin puolueensa äärilaidan kanssa.

– Lähtökohtaisesti tilanne kompromissin suhteen on tosi vaikea, koska äärimieliset poliitikot ihan periaatteesta vastustavat kompromissien tekoa. He eivät näe, että kompromissien hakeminen on normaalia politiikan tekoa ja hyvää hallinnointia, vaan näkevät sen nimenomaan niin että kompromissi on heikkoutta.

Edessä voikin olla tällä viikolla melkoisia lehmänkauppoja, kun McCarthy yrittää saada republikaanien äärilaitaa jollain lailla ruotuun. Republikaanien äärilaidan edustajilla on ollut tapana tehdä täysin rutiininomaisista asioista ongelmia, jotta he voivat kiristää niillä myönnytyksiä.

– Kyllä varmasti kiristämistä ja mahdollisesti siihen taipumistakin tullaan näkemään, jotta tätä umpisolmua saataisiin purettua, Lindén arvioi.

Jos hallinnon sulku toteutuu, kaikki ei-välttämättömät liittovaltion toiminnot kuten kansallispuistot suljetaan ja työntekijät lomautetaan. Historian pisin sulku kesti reilun kuukauden vuodenvaihteessa 2018–19 Trumpin presidenttikaudella. Usein sulku on vältetty viime hetkellä.

McCarthyn vaikea valinta

Monet republikaanien äärilaidan vaatimuksista ovat olleet sellaisia, joilla ei olisi mitään mahdollisuuksia mennä läpi senaatista saati saada presidentti Joe Bidenin hyväksyntää. Kyse ei siis useinkaan ole edes omien tavoitteiden läpiajamisesta, vaan oman taipumattomuuden viestimisestä.

Moni maltillinen republikaani näkee, että hallinnon sulku vahingoittaisi puoluetta poliittisesti. Lindén pitää mahdollisena, että budjetti saadaan lopulta runnottua läpi maltillisempien republikaanien ja demokraattien yhteispelinä. McCarthyn kannalta vaarana on se, että silloin hänen oman puolueensa äärilaita kääntyy lopullisesti häntä vastaan ja hänet äänestetään pois puhemiehen paikalta.

Jo McCarthyn valinta puhemieheksi tammikuussa oli äärimmäisen tahmea, koska puolueen oikea laita vastusti häntä. Valinta onnistui vasta 15 äänestyskierroksen jälkeen, kun McCarthy oli antanut Maga-republikaaneille merkittäviä myönnytyksiä.

Lindénin mukaan on mielenkiintoista nähdä, riskeeraako McCarthy ennemmin oman asemansa estääkseen hallinnon sulun, vai antaako hän periksi oman puolueensa äärilaidalle ja näyttää heikolta kaikkien muiden silmissä.

– Häntä varmaan eniten syytettäisiin, jos sulku tulisi. Hän näyttäisi pelkurilta, koska kaikki puhuvat jo nyt, että hän on näennäisesti vallassa mutta tosiasiassa äärilaidan republikaaniedustajat vievät häntä kuin pässiä narussa.

McCarthyn syrjäyttäminen voisi lamauttaa edustajainhuonetta entisestään, koska republikaaniryhmästä ei välttämättä löydy ketään varteenotettavaa korvaajaa hänelle. Äärisiiven edustajilla ei ole laajaa tukea puolueessa, eikä kukaan maltillisemmista edustajista ole ollut halukas haastamaan McCarthya, jota he tukevat.

Pahimmillaan edustajainhuone voisi ajautua täysin toimintakyvyttömäksi.

Biden-tutkinta ei riittänyt

McCarthy teki aiemmin tässä kuussa puolueensa Maga-siivelle merkittävän myönnytyksen, kun hän määräsi aloitettavaksi virkarikostutkinnan presidentti Joe Bidenista. McCarthy väitti Bidenin valehdelleen poikansa Hunter Bidenin ulkomaisista liiketoimista, jotka ovat olleet republikaanien suuren kiinnostuksen kohteena.

Republikaanien oikeistosiipi oli jo pitkään vaatinut tutkinnan avaamista Bidenista, minkä taas demokraatit näkevät kostotoimena Trumpia kohtaan nostetuista virkarikossyytteistä. Lindénin mukaan McCarthy luultavasti yritti saada ostettua hyvää tahtoa puolueensa äärilaidan edustajilta, jotta budjettipäätösten hyväksyminen olisi hieman helpompaa.

– Se ei näytä onnistuneen, koska äärilaita on äärilaita, Lindén sanoo ja toteaa, että republikaanien oikealla laidalla saatetaan ajatella kiristystaktiikan toimivan.

– Yleensä se taho, joka on ollut alun perin valmis käyttämään epäeettisiä taktiikoita, ei paranna tapojaan sillä, että he saavat jonkin yksittäisen myönnytyksen, vaan päinvastoin. Luulen että McCarthylle kävi vähän niin, että antamalla periksi hän enemmänkin antoi lisää motivaatiota ajaa asioita huonoilla keinoilla.

Todennäköisimpänä skenaariona virkarikostutkinnan suhteen Lindén pitää sitä, että tutkintaa pitkitetään, jotta jonkinlainen epäilyksen varjo pysyy Bidenin yllä.

Ellei tutkinnassa oikeasti löydy jotain todella raskauttavaa, on hyvin epätodennäköistä, että varsinaiseen viraltapanomenettelyyn mentäisiin, koska suuri osa republikaaneistakin vastustaa virkasyytteen nostamista ilman kunnon syytä.

Ukraina-rahoitus kiistakapulana

Edustajainhuoneen umpisolmu ei vaikuta pelkästään yhdysvaltalaisiin, sillä myös Ukrainalle kriittisen tärkeä aseellinen ja rahallinen tuki on kongressin käsissä. Bidenin hallinnon uusin kymmenien miljardien dollarien Ukraina-paketti on kohdannut vastustusta kovan linjan republikaaneilta, jotka haluaisivat sulkea rahahanat Ukrainalle.

Enemmistö kongressiedustajista yli puoluerajojen kannattaa Ukrainan tukemista. Tukipaketti saattaakin saada lopulta hyväksynnän, mutta ei ilman suhmurointia ja luovia ratkaisuja. McCarthy esimerkiksi ilmoitti viime viikolla, että puolustusministeriön määrärahoihin kuulunut 300 miljoonan dollarin Ukraina-tuki irrotetaan erikseen äänestettäväksi, koska äärilaidan republikaanit eivät muuten olisi hyväksyneet budjettia ollenkaan.

Anssi Rulamo