Saarikko: Hallituksen veropolitiikka osoittaa kummallisia arvovalintoja – veronkevennysten tekeminen velaksi ja sote-palveluiden kaltoinkohtelu riepovat keskustaa

0
Huonoa budjettiesityksessä on Annika Saarikon mukaan etenkin veronkevennysten tekeminen velaksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Huonoa budjettiesityksessä on Annika Saarikon mukaan etenkin veronkevennysten tekeminen velaksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko näkee hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä sekä hyvää että huonoa.

Hyvää budjettiesityksessä on Saarikon mukaan panostukset osaamiseen ulottuen peruskoulusta huippututkimukseen. Hyvää on myös vakaan linjan jatkaminen maanpuolustuksen rahoituksessa, mitä keskusta pitää välttämättömänä.

Huonoa budjettiesityksessä on Saarikon mukaan etenkin veronkevennysten tekeminen velaksi.

– Hallituksen veropolitiikka osoittaa kummallisia arvovalintoja. Hallitus keventää oluen verotusta ja kiristää lääkkeiden verotusta, keventää suurituloisten verotusta ja heikentää pienituloisten sosiaaliturvaa. Ylipäätään on huonoa tehdä veronkevennyksiä velaksi, Saarikko sanoi STT:lle.

Lääkkeiden verotuksen kiristämisellä Saarikko viittaa lääkkeiden siirtämiseen 14 prosentin arvonlisäverokantaan nykyisestä 10 prosentista, mikä on luvassa myöhemmin vaalikaudella, mutta ei vielä ensi vuonna.

”Lähipalvelut on unohdettu”

Saarikko moittii myös hallituksen suhtautumista sosiaali- ja terveyspalveluihin, joita suomalaiset pitävät kaikkein tärkeimpinä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ollaan Saarikon mukaan ajamassa ahdinkoon, jossa aluepäättäjät pakotetaan sulkemaan lähipalveluja.

Saarikko muistuttaa, että hyvinvointialuevaalien alla kaikki puolueet pitivät lähipalveluita tärkeänä. Samalla hän muistuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen valtavasta kysyntäpaineesta väestön ikääntyessä.

– Nyt uudistus, jonka tarkoitus oli vahvistaa lähi- ja peruspalveluita, uhkaa kääntyä päälaelleen kun paniikissa ja rahapulassa tehdään vääriä linjauksia. Tätä keskusta ei hyväksy, Saarikko sanoo.

Kylmä suihku pääministeripuolueelle

Saarikko kiittelee hallituksen havahtumista talouden realiteetteihin ja sanoo keskustan yhtyvän hallituksen tilannekuvaan taloudesta.

– Ehkä tämä oli kylmä suihku pääministeripuolueelle, jolla oli suuret puheet vaalien alla siitä miten velkaantumisen lopettaminen tapahtuu sormia napsauttamalla. Nyt huomaamme, että näin ei ole, Saarikko sanoo.

Tuomas Savonen