SAK ja sen liitot kertovat tänään tarkemmin tiistaina alkavista työtaistelutoimista

0
SAK:n kokoontumiseen on kutsuttu noin 500 työpaikkojen luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
SAK:n kokoontumiseen on kutsuttu noin 500 työpaikkojen luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tänään on luvassa lisätietoa SAK:n ja sen ammattiliittojen järjestöllisistä työtaistelutoimista, joiden on määrä alkaa tiistaina.

Ammattikeskusjärjestö SAK julkaisee Liittotoimet-sivullaan listauksen toimista sitä mukaa, kun ammattiliitot niistä ilmoittavat. Pistemäisesti toteutettavia protesteja on odotettavissa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa eri puolilla Suomea.

Luvassa on ulosmarsseja ja erilaisia mielenilmauksia. Työtaistelutoimet on SAK:n mukaan kuitenkin rajattu tavalla, joka mahdollistaa hätätyön, eivätkä ne vaaranna omaisuutta tai henkeä ja terveyttä.

SAK kertoi poliittisen työtaistelun aloittamisesta eilen. Toimilla vastustetaan hallituksen kaavailemia sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämäheikennyksiä.

– Tavoitteenamme on saada hätähuudollemme mahdollisimman paljon näkyvyyttä mahdollisimman pienellä haitalla yhteiskunnalle, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi torstaina.

– Toimet porrastetaan niin, että ne eivät pääsääntöisesti tapahdu samana päivänä, samassa paikassa ja samalla alueella, Syvärinen kuvaili STT:lle.

Hallitus halutaan neuvottelemaan

Liittojen edustajat korostivat, että työtaistelun tavoitteena ei ole hallituksen kaataminen, vaan se, etteivät työelämän ja sosiaaliturvan heikennykset toteudu. Toiveena on, että hallitus lähtee aidosti neuvottelemaan asioista työntekijäliittojen kanssa.

– Jos nämä toimet eivät toimi, niin siinä vaiheessa meidän on mietittävä seuraavaa ruuvinkiristystä. Toivomme, että nämä toimivat, Syvärinen sanoi.

Hallitus suunnittelee lakkojen rajoittamista nopealla aikataululla. Tukilakkojen vaikutusten pitäisi hallituksen mielestä kohdistua vain työriidan osapuoliin. Lisäksi poliittinen lakko voisi kestää vain päivän ajan. Laittoman työtaistelun hyvityssakkoa korotettaisiin ja työntekijä voisi saada jatkossa myös henkilökohtainen seuraamusmaksun.

Hallitus koettaa sorvata lakkoihin liittyvää lainsäädäntöä vauhdilla. Asiaa käsittelevän työryhmän pitäisi saada työnsä valmiiksi lokakuun puoliväliin mennessä.

Myös esimerkiksi paikallisen sopimisen edistäminen hiertää palkansaajajärjestöissä. Yritystasolla sopijana voisi olla luottamusmiehen sijasta luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön valitsema edustaja tai koko henkilöstö.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi torstaina, että on kutsunut työmarkkinajohtajat pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan keskustelemaan ensi keskiviikkona. Hänen mukaansa tarkoitus on käydä läpi hallituksen työmarkkinauudistuksia ja lisäksi puhua muun muassa tulevasta eläkeuudistuksesta, josta on tarkoitus neuvotella kolmikannassa.

STTK ja Akava eivät ole tehneet päätöksiä

Ammattiliittojen keskusjärjestöt STTK ja Akava eivät ole tehneet päätöksiä työtaistelutoimiin ryhtymisestä. Järjestöistä kerrotaan STT:lle, että toimia valmistellaan, mutta konkreettisia päätöksiä ei ole vielä syntynyt.

Keskusjärjestöjen hallitukset ovat koolla seuraavan kerran lokakuun alkupuolella. Akavasta kerrotaan, että päätöksiä keskusjärjestön mahdollisista työtaistelutoimista tehdään tarvittaessa tuolloin. STTK:sta puolestaan sanotaan, että mahdollisten päätösten aikataulu on vielä auki.

STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro kertoi torstaina, että sen hallitus on päättänyt aloittaa mielenilmaukset. Niillä se vastustaa hallituksen suunnitelmia.

– Orpon hallitus suunnittelee historiallisen rajuja työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä sekä palkansaajajärjestöjen aseman heikentämistä samalla, kun se jakaa avokätisesti verohelpotuksia suurituloisille ja työnantajille. Tätä emme hyväksy, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Liisa Kujala, Emmi Tilvis