SAK:n toimintapäivät alkavat ensi viikolla, luvassa levoton lokakuu

0
Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen puhui SAK:n ammattiliittojen mediatilaisuudessa torstaina.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot ilmoittivat torstaina aloittavansa ensi viikolla poliittiset työtaistelutoimet. Syynä ovat Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemat työelämään ja sosiaaliturvaan kohdistuvat heikennykset.

Järjestöjen torstaisessa tiedotustilaisuudessa hallituksen aikeista olivat esillä työtaisteluoikeuden heikentäminen, yt-lakiin tehtävät muutokset, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin työnantajiin.

Suomen Yrittäjien mielestä sekä SAK:n liittojen puheet että tulossa olevat järjestöllisen toimet ovat vastuuttomia. EK pitää suunnitelmia huolestuttavina. Pääministeri Orpo on kutsunut työmarkkinajohtajat Kesärantaan keskustelemaan ensi keskiviikkona.

Ammattiliittoja ei ole olemassa ilman jäseniä, joiden etua ne valvovat. Pätkätöiden ja alan vaihtojen myötä liittojen ja työntekijöiden välinen suhde helposti heikkenee. Monelle palkansaajalle saattaa olla epäselvää jopa, mikä on ammattiliiton ja työttömyyskassan välinen ero.

Kun hallituksen esitykset sotivat vahvasti ammattijärjestöjen ajatusmaailmaa vastaan, näkyvillä protesteilla on vähintään kaksi tavoitetta: vaikuttaa itse asiaan ja perustella omaa olemassaoloaan.

Lähiviikot näyttävät, mitä vaikutusta työtaistelutoimilla on. Valtion velkaa niillä ei lyhennetä, eikä lisätä työllisyyttä.

Hallitus ei helpolla muuta esityksiään ammattiliittojen painostuksesta,mutta Orpo on luvannut kuunnella.Olennaista onnistumiselle on, miten niin sanottu suuri yleisö suhtautuu protestiin. Hallitus ja työnantajat voivat toistuvien toimintapäivien aikana sanoa, että juuri niistä halutaan eroon.

Maan hallitus julkisti budjettiesityksensä tiistaina. SAK:n hallitus päätti jo elokuussa, että korottaa järjestövalmiutta. Siihen riitti hallitusohjelma.

Ammattiliittojen ensimmäinen toimintapäivä on ensi tiistaina, ja niitä jatketaan eri puolilla maata kolmen viikon ajan eli ainakin lokakuun puoliväliin. Yleislakosta torstaina ei puhuttu.

Koko kesän hallituksen ympärillä käytiin ministerien menneistä tekemisistä kummunnutta keskustelua rasismista ja fasismikytköksistä. Hallituksen ja hallituspuolueiden piiristä toivottiin, että puhuttaisiin mieluummin hallitusohjelmasta ja hallituksen esityksistä. Nyt niitä on saatettu arvioitaviksi, ja tuloksena ovat suurta palkansaajajoukkoa edustavien ammattiliittojen äänekkäät mielenilmaisut.