Salo seuraa susien liikkeitä – Hajalan poikkeukselliset petokyydit jatkuvat

7
Vapaaehtoisten lisäksi näytteitä keräävät Luken ja Suomen riistakeskuksen työntekijät. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Salon kaupunki jatkaa poikkeuksellisia susikyytejä Hajalassa. Suomen riistakeskuksen tietoon ei ole tullut vaaratilanteita eikä havaintoja poikkeuksellisen pelottomista susista.

– Seuraamme susitilannetta tiiviisti ei vain Hajalassa vaan koko Salon alueella. Sudet eivät pysy paikoillaan, ja tilanteet alueilla muuttuvat ja elävät koko ajan, Salon kaupungin kuljetuskoordinaattori Sanna Salmi sanoo.

Salo myönsi yhdeksälle Hajalan alakoulun oppilaalle elokuussa koulukuljetuksen petoeläinvaaran takia. Harvinainen päätös oli voimassa syyskuun loppuun, mutta Sanna Salmi on päättänyt jatkaa kyytejä lokakuun loppuun.

– Hajalan tilanne on poikkeuksellinen. Sinne on myönnetty suden kaatolupa, jonka perusteella kuljetusta harkittiin ja se myönnettiin, Salmi toteaa.

Suomen riistakeskus myönsi 10. elokuuta poikkeusluvan yhden suden tappamiseksi Paimion laumasta, jonka reviiristä puolet on Salon puolella. Sudet olivat iskeneet toistuvasti lammastilalle Hajalassa.

Sutta ei saatu ammutuksi, ja riistakeskuksen myöntämä jatkolupakin umpeutui keskiviikkona.

Sanna Salmi pyytää Salon susitilanteesta lausunnon Suomen riistakeskukselta automaattisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa, vaikka hakemuksia petokyydeistä ei olisikaan. Tuorein lausunto on tältä viikolta.

Varsinais-Suomen riistapäällikkö Jörgen Hermanssonin laatima katsaus kattaa alueita Perniön Koskelta Someron rajalle. Alueet ovat määräytyneet Paimion, Someron ja Raaseporin susireviirien mukaisesti.

Lausunnossa luetellaan kesän ja alkusyksyn aikana kirjatut viralliset havainnot yksittäisistä susista, pennuista ja laumoista. Havaintojen määrää verrataan viime vuoteen.

Riistakeskuksen lausunto susitilanteesta päättyy kaikilla alueilla samaan lauseeseen: ”Suomen riistakeskuksen tietoon ei ole tullut vaaratilanteita tai havaintoja poikkeuksellisen pelottomasti käyttäytyvistä susista.”

– Me emme ota kantaa siihen, tulisiko koulukyyti järjestää vai ei. Päätöksenteko kuuluu kunnalle, Hermansson korostaa.

Riistapäällikkö ymmärtää, että susien iskut lammastiloille voivat herättää huolta lasten vanhemmissa.

– Jos sudet käyvät lampaiden kimppuun, se ei automaattisesti tarkoita, että ne liikkuisivat pihoilla tai lähestyisivät ihmistä, Jörgen Hermansson muistuttaa.

Sudet ovat muuttaneet myös kuljetuskoordinaattori Sanna Salmen työnkuvaa. Hän istuu nykyään kolmessa reviiriyhteistyöryhmässä ja osallistuu Luonnonvarakeskuksen koulutus- ja tiedotustilaisuuksiin.

Petoeläinvaara lisättiin uutena kohtana Salon koulukuljetusperiaatteisiin pari vuotta sitten. Pelkkä susien liikkuminen alueella tai vanhempien pelko ei oikeuta koulukyytiin.

– Susikyydeistä tulee lukuvuoden aikana, yleensä syksyisin, aina muutamia hakemuksia, mutta kuljetusta harkitaan vain akuuteissa tilanteissa, Salmi muistuttaa.

Tilapäinen kuljetus voidaan myöntää esimerkiksi silloin, jos petoeläin käyttäytyy uhkaavasti ihmistä kohtaan. Uhan pitää olla viranomaisten vahvistama.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olavi
2 kuukautta sitten

Susikyytejä? Mihin niitä susia Hajalasta kuskataan? Onko vastaanottopaikkakunnalta lupa?

Susi kuuluu luontoon erämaa kutsuu niitä
2 kuukautta sitten

Jokainen vastuuntuntoinen kansalainen tietää miten tämä susiasia saadaan normalisoitua.Yli kuuteenkymmeneen vuoteen ei ole ollut tämäntapaisia ongelmia kuin tänäpäivänä.

Urpo
2 kuukautta sitten

Kyllä. Susien määrä on kasvussa, joten tilanteen seuranta on turhaa. Kyytejä voidaan jatkaa toistaiseksi siihen saakka, että kaatolupia aletaan myöntää reilusti.

Kaikkeen puuhasteluun yhteiskunnalla tuntuu olevan varaa. Ongelmien vähentämiseen ei kuitenkaan ole.

MammaMaalta
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Osaako susien suojelijat ajatella, mikä tilanne tuleekaan, kun muutamassa vuodessa sudet lisääntyvät ja pesivät lähellä asutuksia. Poikaset tottuvat ihmisten ääniin ja hajuihin, autojen ja traktoreiden ääniin huomaten, ettei niistä ole vaaraa. Mistähän villasukat kudotaan, kun ei ole lampureita enää?

Allan
2 kuukautta sitten

63 vuotta sitten Hajalassa ja Vaskiolla oli susia eikä silloin ollut kuulemma koulukuljetuksia eikä vanhemmilla ollut autoja millä kuljettaa tenavia.

Susien oikea paikka on kehäkolmosen sisäpuolella missä ovat aktiivi suojelijatkin.

Hirvieläimet ovat vaarallisempia
2 kuukautta sitten

Onko Hajalassa susi käyttäytynyt uhkaavasti ihmistä kohtaan? Ei, joten kyytejä ei tarttis järjestää. Itse pelkään ennemmin alueella alati lisääntyvää peura ja hirvikantaa. On ihmiselle paljon vaarallisempaa jos juoksee metsästä auton konepellille. Jos peuralla on kolmoset ja hirvellä kaksoset, niin tätä menoa autolla ajo on todella vaarallista. Olen nähnyt alueella omin silmin peuraemon ja 3 vasaa, mut sutta en ikinä. Joten todennäköisyys kohdata susi on todella pieni.

Lapset ovat vain yhdenvertaisempia Halikossa!
2 kuukautta sitten

Eteläisessä Salossa tiedetään kyllä miltä tuntuu laittaa oma lapsi pilkkopimeään tuoreille suden jäljille. Kaatolupia on ollut ja kaadettukin. Kyytejä ei ole tullut. Kun yhdenvertaisuus on rikki koko perusopetuksen osalta jo alkaen kouluverkosta. Halikossa on kyläkouluja moninkertainen määrä suhteessa populaatioon ja kun edellinen homehtuu niin rakennetaan uusia tai luodaan joku oppilaskohtaisesti todella kallis vetovoimakokeilu. Eteläisessä Salossa terveitä kouluja lakkautetaan kun jossainhan pitää näkyä että ollaan kovasti säästämässä.

Ilmeisesti tilanne on akuutti kun halikkolainen palveluvetovoima on vaarassa? Tämän takaa täysin halikolisoitunut opetuslautakunta sekä virkamiesvetoinen kaupunkikehitys!