Valtuutettua uhkaillut salolaismies joutuu maksamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä

1
Mies lähetti uhkaavia viestejä viime vuoden huhtikuussa ennen valtuustoryhmän kokousta Salossa. Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut salolaismiehen pakottamisesta.

Miehen rangaistus on 60 päiväsakkoa, minkä lisäksi hän joutuu maksamaan asianomistajalle 400 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä 1 900 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina. Tuomiosta voi valittaa, eikä se ole vielä lainvoimainen.

Tuomioon johtaneet teot tapahtuivat viime vuoden huhtikuussa. Salolainen kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Olkinuora oli valmistautumassa valtuustoryhmän kokoukseen, jossa oli tarkoitus valita uusi jäsen Yrityssalo Oy:n hallitukseen.

Yrityssalo on Salon kaupungin omistama yrittäjyyden palvelukeskus.

Ennen kokousta Olkinuora sai tuomitulta kaksi viestiä. Ensimmäisessä viestissä mies ilmoitti ryhtyvänsä ”Olkinuoran pahimmaksi painajaiseksi”, jos tietty henkilö ei tule valituksi hallitukseen. Toisessa viestissä mies kertoi, että hänellä oli Olkinuorasta ”yleisölle herkullista materiaalia”.

Mies myös nimesi hallituspaikkaan omat suosikkinsa. Asian käsittelyn yhteydessä hän kertoi, ettei tunne suosikkejaan sen paremmin, mutta piti heitä sopivina tehtävään.

Viestien myötä Olkinuora päätti olla havittelematta hallituspaikkaa. Sen sijaan hallitukseen valittiin tuomitun viesteissään nimeämä henkilö.

Olkinuoran mukaan hän vetäytyi hakemasta paikkaa, koska ei halunnut uhkailuja niskaansa. Hän myös luopui Yrityssalon hallituksen varajäsenyydestä.

 

Tuomittu halusi vaikuttaa Yrityssalon hallituksen kokoonpanoon ja myös onnistui. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tuomittu kiisti syyllistyneensä pakottamiseen. Hänen mielestään myös esitutkinta oli puolueellista.

Mies kiisti lähettäneensä viestejä, vaikka hän myönsikin puhelinnumeron omakseen. Hänen mukaansa puhelinnumero on voitu kaapata.

Käräjäoikeuden mielestä mahdollisuutta puhelinnumeron kaappaamiseen ei voi pitää varteenotettavana. Oikeuden mukaan sen sijaan asianomistajan kertomus oli looginen, ja myös kirjallinen todistelu tuki sitä.

Nyt pakottamisesta tuomittu mies on pyrkinyt itsekin Salossa valtuutetuksi ja ollut myös käräjillä aiemmin.

Mies nimettiin perussuomalaisten ehdokkaaksi vuoden 2021 kuntavaaleihin, mutta puolue poisti hänet juuri vaalien alla puolueen kuntavaalisivuilta Iltalehden tekemän rikosrekisteriselvityksen jälkeen. Mies sai kuitenkin kourallisen ääniä varsinaisessa vaalissa.

Iltalehden selvityksen mukaan hänet oli tuomittu sekä Itä-Uudenmaan että Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuksissa vuonna 2017 muun muassa varkauksista, kiristyksestä, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksista. Tuomiot olivat ehdollisia.

Lue lisää: Salolaismies uhkaili kaupunginvaltuutetun luopumaan yrityksen johtopestistä – esitti viesteissä olevansa valtuutetun ”pahin painajainen”

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Uhri
2 kuukautta sitten

Jokainen kansalainen on yhdenvertainen lain edessä? Onko?
Ei ole se on nyt todistettu.
Vain kaksi tekstiviestiä johtaa tuomioistuin käsittelyyn,kun tavallisen kansalaisen tekemän rikosilmoituksen esitutkinta päätetään tai keskeytetään vaikka kyse olisi kymmenistä viesteistä,ja viestien sisältö sanasta sanaan uhkailua uhria sekä uhrin perhettä kohtaan.
Korruptoitunut oikeusjärjestelmä?