Salolaisten lautakuntariidassa vain vähän villoja

0
Liike Nyt menetti maakunnallisen mandaattinsa yhden loikkauksen myötä. Puolue haluaa pitää tietenkin kiinni ainoasta lautakuntapaikastaan, mutta nykyisten edustajien äänimäärät laskien sillä ei olisi oikeutta koko paikkaan. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Pienpuolueeksi jumittunut Liike Nyt on nostanut metakan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen luottamuspaikkojen jaosta (SSS 19.9.). Nyttiläisille on tähän saakka kuulunut Varhassa yhden edustajanpaikan lisäksi paikka pelastuslautakunnassa. Nyt sillä ei ole enää kumpaakaan.

Varhan valtuustoon varapaikalta noussut salolainen Laura Riski ilmoitti elokuussa loikkaavansa kokoomuksen riveihin. Yhden hengen ryhmänä toimiminen ei anna kummoista valtaa, jota toki maakuntavaltuustollea ei muutenkaan ole liiemmälti jaettu.

Loikan jälkeen kävi ilmi, että Riski aikoo pitää kiinni lautakuntapaikastaan. Puolueiden välisissä neuvotteluissa se oli sovittu Liike Nytille. Paikat nimenomaan jaettu puolueiden välillä, ei henkilökohtaisiksi tehtäviksi. Liike Nyt vaatii paikkaa takaisin itselleen, mutta turhaan. Tuoli on Riskin käsissä, eikä mikään sääntö velvoita häntä eroamaan lautakunnasta.

Kiistassa on paikallisia sävyjä, sillä Varsinais-Suomessa Liike Nyt on vahvasti salolaisissa käsissä. Vaatimuksia lautakuntapaikasta on pitänyt esillä salolainen kaupunginvaltuutettu Mika Nummenpalo. Jos paikka vapautuisi, sen pitäisi kaiken järjen mukaan mennä aluevaaleissa Liike Nytin listalta kolmanneksi eniten ääniä keränneelle salolaiselle Satu Paanaselle.

Laura Riski nousi aluevaltuustoon varasijalta sen jälkeen kun turkulainen Jethro Rostedt haki eroa luottamustehtävästään.

Liike Nytin ärsytys on ymmärrettävää, sillä lautakuntapaikka on puolueen ainoa sauma päästä mukaan niihin pöytiin, joissa varsinaissuomalaisten hyvinvointiasioista päätetään. Nummenpalo on myös oikeassa todetessaan, että puolue kampanjoi kollektiivina ainoan paikkansa eteen. Muita perusteita puolueen vaatimuksille ei sitten olekaan.

Puhtaan matemaattisesti Liike Nytillä ei nimittäin kuuluisi olla osaa eikä arpaa aluevaltuustossa. Rostedt ja Riski veivät mukanaan lähes puolet puolueen koko äänimäärästä vuoden 2022 vaaleissa.

Rostedt keräsi vajaat 1 070 ääntä ja Riski yhtä vaille 590. Kolmantena tullut Satu Paananen sai vain 260 ääntä. Puolueen äänimäärä ja sitä kautta Rostedtin vertailuluku vaalissa oli 3 847.

Jos tuloksista siivotaan sittemmin kadonneet ja loikanneet äänet, puolueen potti ei riittäisi lähellekään läpimenoa. Aluevaalien ensimmäiselle varasijalle jäi kokoomuksen Anu Perho, jonka vertailuluku oli 2 315.

Näin ollen voi pitää ihan oikeutettuna, että Riski vei lautakuntapaikkansa mukanaan kokoomukselle. Sinne se olisi todennäköisesti päätynyt muutenkin, ilman kebabmies Jethron henkilökohtaista vaalimenestystä.