Salon Teatterin Rouva C. ensi-iltaan lauantaina – Kulttuuritalo Kivan vuokrakulut kurittavat teatteria

0
Roosa Majanoja ja Jussi-Pekka Seppälä ovat pääosassa Salon Teatterin näytelmässä Rouva C., joka saa ensi-iltansa lauantaina Kulttuuritalo Kivassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sukupuolten tasa-arvo ja koulutusmahdollisuudet eivät ole toteutuneet vieläkään, joten taistelu niiden puolesta jatkuu myös teatterin lavalla. Salon Teatterin syyskauden avaa Minna Rytisalon menestysromaaniin pohjautuva ja Heini Tolan dramatisoima Rouva C ., jonka Anu Hälvä ohjaa.

Toiminnanjohtaja Mia Kuisma toteaa, että Salon Teatterin näytelmät on aina valittu sellaisista, joissa on sanomaa.

– Minna Canthin kuolemasta on yli sata vuotta, mutta sukupuolten tasa-arvo ei ole toteutunut vieläkään muista ihmisoikeuksista puhumattakaan, Anu Hälvä puuskahtaa.

Espoossa asuva Hälvä halusi Salon Teatteriin ohjaamaan, koska tiesi sen työskentelevän kunnianhimoisesti.

– Olen nähnyt täällä korkeatasoista teatteria, viimeksi Seilin, hän kehuu.

Anu Hälvä tarttuu ohjaukseen, jos käsikirjoitus lähtee sitä lukiessa vyörymään kuvina hänen mielessään. – Se on kuin risteily, joka otetaan Tukholmaan: päämäärä on selvä, vaikka yhtään ei tiedä, millainen sää ja fiilis perillä on. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rouva C. kertoo, miten päättäväisestä nuoresta Ulrika Wilhelmina Johnsonista tulee kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth (1844–1897). Näytelmä alkaa vuodesta 1863, jolloin päähenkilö aloittaa 19-vuotiaana opettajaseminaarissa Jyväskylässä. Opettajattaren ammatista haaveillut tyttö pyrkii sinne vastoin kauppiasvanhempiensa toiveita ja ystävystyy Floran kanssa.

Minna herättää päättäväisyydellään opettajansa Ferdinand Canthin (1835–1879) kiinnostuksen. Skandaalista kehittyy pysyvä suhde ja pariskunta avioituu vuonna 1865. Pariskunta vaalii tasa-arvoa ja rikkoo vallalla olevia käsityksiä. Vankka tahto ja aviomiehen tuki vievät Minnaa kohti suurta tulevaisuutta. Näytelmän päättyessä Minna Canth on 35-vuotias leski ja seitsemän lapsen äiti, joka aloittaa näytelmäkirjailijan uran.

Näytelmän isot roolit täytettiin koe-esiintymisten kautta. Viisi vuotta teatteriharrastuksestaan taukoa Roosa Majanoja päätti hakea roolia, jossa jokin sytytti. Pääosan saatuaan hän heittäytyi hahmoonsa syvällisesti ja luki aiheesta kaiken, mitä löysi. Kesällä Majanoja kävi Kuopiossa Minna Canthin vanhassa kotitalossa ja kävelemässä katuja, joita Minna aikoinaan kulki kulkenut.

Aiemmin Teatteri Provinssissa näytellyt Juha-Pekka Seppälä nauttii Ferdinand Canthin roolissa.

– Olen tehnyt paljon hauskoja rooleja, ja tämä on jotain muuta. Kevyttä viihdettä ja huumoria on kiva tehdä, mutta vielä parempaa on päästä katsomaan toista puolta. Anu on saanut minusta esille puolia, joita en tiennyt itsessäni olevankaan! Tässä mennään tosi syvälle, Seppälä sanoo ja kertoo oppineensa paljon sekä itsestään että teatterin tekemisestä.

Hän on kokenut harjoituskauden teatteritaiteen korkeanpaikan leiriksi.

Salon porukastaan ylpeä ohjaaja myöntää piiskanneensa näitä, vaikka yrittääkin muistaa, että harrastajanäyttelijät tulevat harjoituksiin työpäivänsä päälle.

Tolan dramatisointi on haasteellinen, koska se kulkee kohtauksesta toiseen elokuvamaisin leikkauksin. Niitä selventämään Anu Hälvä on lisännyt mukaan näytelmän etenemiseen liittyviä Minna Canthin tekstejä.

– Ne ovat yhä ajankohtaisia.

Minna Canthista tuli merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija, suomalaisen kirjallisuuden uudistaja ja kotimaisen realismin uranuurtaja. Hän otti rohkeasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kirjailijana että ensimmäisenä suomenkielisenä sanomalehtinaisena. Muun muassa kymmenen näytelmää ja seitsemän pitkää novellia julkaissut Minna Canth kuoli sydänkohtaukseen 53-vuotiaana.

Minnan ja Ferdinandin häissä tanssitaan vauhdikkaasti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Minnan äitiä Lovisaa näyttelee Saila Rouhiainen, isä Gustavia Mika Virtanen ja Flora-ystävänä on Lisamaria Markula. Lavalla nähdään myös Mikko Polojärvi, Hannele Saari ja Timo Mäenpää sekä Marjukka Paajolahti-Halme, Tauno Sainio, Satu Elg, Susanna Karhu, Aliisa Kärkkäinen ja Eemil Korpelainen.

Näytelmän musiikin on säveltänyt Jouni Lehtonen, joka vastaa myös äänisuunnittelusta. Visualisointi on Timo Alhasen. Anu Hälvä kuvaa parivaljakkoa velhoiksi, joiden ammattitaidon varassa on paljon paikassa, jossa lavasteilla ei paljon pelata. Salon Teatteri on Kivassa vuokralla, joten lavasteita ei voi rakentaa. Käytössä on nyt neljä liikuteltavaa seinää, kahdeksan tuolia, pöytä, pari puulaatikkoa ja kynttelikköä.

Anu Hälvä rakastui Kivaan ensisilmäyksellä ja sanoo sen sopivan Rouva C. -näytelmään hyvin, vaikka näyttelijöiden takatilat eivät ole häävit. Tila on myös niin kaikuisa, että välillä Hälvän on puhallettava pilliin saadakseen hiljaisuutta ja huomion.

Rouva C. on Salon Teatterin kolmas näytelmä Kivassa kevään Rakkauskirjeiden ja Herra Hakkaraisen jälkeen, mutta jatko on vaakalaudalla. Teatterinjohtaja Mia Kuisma ei tiedä, onko teatteritoimintaa mahdollista jatkaa Kivassa enää ensi vuonna.

– Tämän käyttö on meille todella kallista. Saamme sata päivää samalla hinnalla kuin olimme Mariankadun teatteritiloissa koko vuoden.

Salon Teatterin Rouva C. Kulttuuritalo Kivassa 23.9.–25.11.

Salon Teatteri Rouva C.:n näyttelijävalinnat tehtiin tammikuussa. Näytelmää on kokoonnuttu harjoittelemaan maaliskuusta asti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo