Salon Uimareiden Kiia Metsäkonkola selvisi nuorten MM-finaaliin eikä usko jännittävänsä koko yötä – ”Mulla on hyvät unenlahjat”

0
Salon Uimareiden Kiia Metsäkonkola ui tiistaina nuorten MM-finaalissa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Uimareiden Kiia Metsäkonkolan äänessä oli maanantaina aavistus epäuskoa. Metsäkonkola raivasi tiensä tiistaina käytävään nuorten pitkän radan MM-kisojen finaaliin 50 metrin rintauinnissa.

– En usko tätä todeksi. En uskonut, että minulla olisi ollut mahdollisuus tällaiseen, Metsäkonkola kertoi puhelimitse kisapaikalta Israelin Netanyasta.

Metsäkonkola pääsi finaaliin ajalla 31,58. Kakkosvälierässä uinut halikkolainen oli erässään kolmas ja peittosi neljänneksi tulleen Kanadan Halle Westin sadasosalla. Se riitti viemään Metsäkonkolan kahdeksan perhaan finaaliin.

– Onneksi sadasosat olivat puolellani.

Aamun alkuerissä Metsäkonkola ui 31,86, mikä oli yhdeksänneksi nopeinta vauhtia.

– Välieräuinnissa tuntui tosi hyvältä, aamun uinti ei haitannut yhtään. En ollut väsynyt. Ihan iloisin mielin lähdin välieriin.

Alkuerien ja välierien nopein oli Viron Eneli Jefimova, joka kellotti kisaennätyksen 30,19 alkuerissä.

Metsäkonkola ui MM-kisoissa neljällä henkilökohtaisella matkalla, mutta juuri 50 metrin rintauinti on hänen ehdoton päämatkansa. Metsäkonkola kartutti arvokisakokemusta jo heinäkuussa Belgradissa, mutta tuolloin EM-altaassa hän jäi samalla matkalla välieriin. Tuolloin Metsäkonkolan loppusijoitus oli 11:s.

– Nyt jännitti paljon vähemmän kuin Serbiassa. Jännitys oli hyvää, ei pelottanut tai ahdistanut. Muutenkin tämänkertainen välieräuinti oli parempaa kuin EM-kisoissa. Se ei ollut sellaista räpiköintiä, Metsäkonkola kuvaili.

18-vuotiaalla Metsäkonkolalla olisi ollut mahdollisuudet uida kesällä myös alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Dublinissa, mutta ne hän päätti jättää väliin.

– Niihin kisoihin pääsen vielä mukaan myöhemmin, hän perusteli.

Kaiken kaikkiaan Metsäkonkola kertoo viihtyvänsä arvokisaympyröissä erinomaisesti.

– Mahtavaa päästä edustamaan Suomea. Täällä on tosi hyvä porukka ja kaikki toimii. On ilo saada olla mukana.

Viime aikoina tuloskehityksessä isoja harppauksia ottanut Metsäkonkola valittiin alkavaksi kaudeksi B-maajoukkueeseen. Syyskauden huipentumana siintää Romaniassa pidettävät aikuisten lyhyen radan EM-kisat. Niihin Metsäkonkola on alittanut 50 metrin rintauinnin tulosrajan 30,73 kolmella sadasosalla.

– En ole vielä keskustellut tavoitteistani valmentajani ( Gerd Büttner ) kanssa, vaan niitä tarkistellaan nuorten MM-kisojen jälkeen. Joka tapauksessa tavoitteena on suorittaa hyvällä tasolla ja menestyä. Syksyn ohjelmassa on myös muun muassa maajoukkuematka Norjaan.

Metsäkonkolan hyvät otteet altaassa ovat herättäneet myös muiden seurojen kiinnostuksen Suomessa.

– Vähän on kiinnostusta ollut, mutta en ole tosissani miettinyt seuran vaihtoa ainakaan vielä.

Halikon lukiota käyvä Metsäkonkola suorittaa ylioppilastutkintonsa neljässä vuodessa. Koulutehtävien tekeminen jäi ainakin kahden uinnin maanantaina vähiin.

– Opettajat ymmärtävät poissaolot. Lukkari on semilöysä, kun lukio menee läpi neljässä vuodessa.

On helppo ymmärtää, ettei koulu ole nyt mielessä ensimmäisenä, kun edessä on arvokisafinaali.

Minkälaisin ajatuksin lähdet siihen kisaan?

– Toivottavasti saan rennon, hyvän uinnin. Eikä haittaa, jos aika on lähellä ennätystä (31,20). Uskon, että saan nukuttua kunnolla. Mulla on hyvät unenlahjat, Metsäkonkola naurahti.