
Viidestä salolaisesta paikallisyhdistyksestä neljä aikoo yhdistyä vuodenvaihteessa, ja ainoastaan Salon Yrittäjät puuttuu tulevasta yhteisestä yhdistyksestä. Uuden salolaisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi on valittu Stina Siikonen, joka toimii myös Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana.
Neljän yrittäjäyhdistyksen neuvottelut kimppaan lähtemisestä käynnistyivät vuodenvaihteessa eli pian sen jälkeen, kun Siikonen erosi Salon Yrittäjien hallituksesta. Siikonen ei kuitenkaan ollut pienten yhdistysten neuvotteluissa mukana, vaikka tietoinen niistä olikin.
– Pidin yhdistymisajatusta varteenotettavana, mutta en halunnut sotkeutua tai tyrkkäytyä mukaan. Seurasin, mitä yhdistyksissä päätetään, Siikonen kertoo.
Elo-syyskuun vaihteessa Siikoselle tuli yllättäen pyyntö ryhtyä uuden yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi. Hän ei ollut toiminut yhdessäkään niistä aiemmin.
– En ihan samalta istumalta pystynyt sanomaan vastausta, mutta viikonlopun jälkeen tuntui selvältä, että suostun!
Ajatus yhdistämisestä oli herännyt kaikissa neljässä yhdistyksessä, kertoo niistä suurimman eli Halikon Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Isopuro.
– Aika oli nyt oikea tälle, hän miettii.
– Kaikissa yhdistyksissä on ollut samoja fiiliksiä siitä, että voimavarojen yhdistäminen olisi järkevää. Nuoret yrittäjät ovat niin kiireisiä, että hallinnon keventäminen tulisi tarpeeseen. Aiemmin on myös pelätty, että yhdistämisen myötä toiminta keskittyisi Salon keskustaan, mutta kyllä me aiomme yhä säilyttää paikallisuuden ja pitää kiinni omista tapahtumistamme, esimerkiksi Halikon Kurpitsaviikoista.
Kukaan pienten yhdistysten puheenjohtajista ei ollut halukas ryhtymään uudeksi puheenjohtajaksi.
– Kaikki halusivat saada jonkun uuden ja innokkaan. Silloin heräsi ajatus, että Stinahan on yrittäjäyhdistyksissä ja kaupungin luottamustehtävissä ja hän olisi nuori ja virtaa täynnä, taustoittaa Isopuro.
– Ja erityisesti Stinalla olisi hyvät lähtökohdat tehdä positiivisessa hengessä yhteistyötä kaupungin kanssa ja aiempaa vaikuttavammin.
Siikonen on nyt innoissaan uudesta pestistään. Hänellä on useita ideoita siitä, miten toimintaa voitaisiin uudistaa, mutta ei halua tuoda niitä julkisuuteen ennen kuin ne on käyty läpi uuden yhdistyksen hallituksessa.
– Ensin pitää saada yhteinen näkemys. Joka tapauksessa koetetaan pitää se kaikki hyvä, mitä nykyisissä pienissä yhdistyksissä on tehty, mutta lisäksi kehitetään toimintaa eteenpäin. Nyt kun saadaan hallintoa pienemmäksi, on aidosti suurempi mahdollisuus uudistumiseen, sen sijaan, että jokainen yrittäisi itsekseen.
Siikonen näkee, että yrittäjien asema Salossa on parhaillaan murroksessa. Ajat ovat yrityksille olleet vaikeat, ja konkursseja on edessä. Hän kokee, että moni kaupungin tekemistä ratkaisuista olisi kaivannut pysähtymistä sen äärelle, tuetaanko vai hankaloitetaanko oman paikkakunnan yritysten toimintaa.
– Salo on riippuvainen yrityksistään, ja uskoisin, että kaupunkiorganisaatiossa haluttaisiin tukea niitä, jos yritysten tilanne tiedostettaisiin paremmin. Kaupungin monet arjen päätökset näkyvät yritysten arjessa ja toimintaedellytyksissä, hän toteaa.
– Esimerkiksi kaupungin hankintoja kilpailutettaessa on saattanut käydä niin, että kriteerien kilometrirajoitukset ovat sulkeneet osan Salon yrityksistä ulkopuolelle. Mitä paremmin yhteistyöt toimisi kaupungin ja yhdistyksen välillä, sen parempi.
Uuteen Salon Alueen Yrittäjät ry:een ovat liittymässä Halikon Yrittäjät, Kiikalan-Suomusjärven-Kiskon Yrittäjät, Kuusjoen-Muurlan-Perttelin Yrittäjät sekä Perniön-Särkisalon Yrittäjät.

Salon Yrittäjät jäi uuden yhdistyksen ulkopuolelle
Salon Yrittäjät ei ole mukana uudessa alueyhdistyksessä, mutta tulevalla puheenjohtajalla Stina Siikosella on Salon Yrittäjistä usean vuoden kokemus.
Loppuvuonna 2022 Siikonen erosi kesken kauden Salon Yrittäjien varapuheenjohtajuudesta ja hallituksesta koettuaan, että ei voi seistä yhdistyksen toimintatapojen takana. Salon Yrittäjät on myös aiemmin päässyt otsikoihin erimielisyyksiensä vuoksi.
Uudessa yhdistyksessä toivotaan nyt, että kahden salolaisen yritysyhdistyksen sukset luistaisivat samaan suuntaan, vaikka kiistaa on ollut takana.
– Emme ole haastamassa ketään tai mitään, vaan haluamme edistää kaikkien yrittäjien asiaa, vakuuttaa Siikonen.
– Yhteistyötä on tärkeää tehdä, ja meillä on täysin yhteiset intressit yrittäjien aseman parantamiseksi Salossa ja Suomessa. Ei tässä voi muusta lähteä kuin siitä, että yhteistyön täytyy sujua, mutta nyt yhdistykset toimivat erillään.
Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko ei ota pahalla muiden liittoutumista.
– Tämä tiivistää näiden yhdistysten resursseja, ja uskon, että yhteistyö tulee sujumaan. Se on sujunut nytkin kaikkien viiden paikallisyhdistyksen kanssa.
Tosin yhdistyminen tuli yllätyksenä.
– Emme olleet siis kieltäytyneet tulemasta mukaan.
Halikon Yrittäjien nykyinen puheenjohtaja Päivi Isopuro toivoo suoraan, että myöhemmin Salon Yrittäjät liittyisi Salon Alueen Yrittäjiin.
– Niin kauan kuin olen ollut Halikon yhdistyksen puheenjohtajana, olen ollut sitä mieltä, että yksi yhteinen yrittäjäyhdistys olisi kaikkein järkevin vaihtoehto. Nyt tällä kertaa kuitenkin päädyttiin tähän.
Salon Yrittäjiä ei tosiaan pyydetty tämänkertaisiin yhdistymisneuvotteluihin, mutta asiasta on keskusteltu yhdessä aiemmin. Alangon mukaan yksi yhteinen yhdistys voisi hyvinkin olla tulevaisuudessa mahdollinen.
Siinä missä pienet yhdistykset ovat aiemmin toimineet tietyillä, pienillä maantieteellisillä alueilla, jatkossa Salon Alueen Yrittäjien toiminta-alueena on koko Salo. Uuden yrittäjäyhdistyksen ja Salon Yrittäjien toiminta on siis sekä maantieteellisesti että toiminnallisesti täysin päällekkäinen.
Siikonen miettii, että Salon Alueen Yrittäjissä on enemmän maaseudun yrityksiä mukana. Uusi yhdistys pystynee tuomaan niiden tarpeita hyvin esiin kaupungin päätöksenteossa.
Pienten yhdistysten jäsenet siirtyvät vuodenvaihteessa automaattisesti uuden yhdistyksen jäseniksi. Mukana on noin 360 jäsenyritystä.
Vastaavasti Salon Yrittäjillä on viitisensataa jäsenyritystä. Se on selvästi suurempi kuin uusi yhdistys, mutta nyt ne alkavat kilpailla samassa sarjassa.