Tätä ei muualta löydä: Salossa nukutaan Rolling Stonesin ja Queenin huoneissa ja keikkalippuja kysellään Lappia myöten

0
Rock Hotel & Sports Barin ravintolapäällikkö Anna Helin ja yrittäjä Marko Toivonen pyrkivät tuomaan ravintolan stagelle mahdollisimman kiinnostavia esiintyjiä. Asiakkaita Sports Bariin mahtuu 250. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mystisromanttista musiikkia soittava pop-rock-yhtye Indica on elänyt hiljaiseloa lähes kymmenen vuoden ajan. Tänä syksynä fanit ovat innoissaan, sillä bändi on lähtenyt paluukiertueelle, ja yksi keikkapaikoista on Salossa toimiva Rock Hotel & Sports Bar.

Indica saapuu Saloon 7. lokakuuta, ja muita Varsinais-Suomen keikkoja ei ole luvassa. Kiertueen lähimmät pysähdyspaikat ovat Vantaan Tulisuudelma ja Espoon Sellosali. Miten pienen paikkakunnan keikkapaikka saa lavalleen isoja nimiä, joille riittää kysyntää isommissakin kaupungeissa?

– Kun sattuu vaan ehtimään oikeaan väliin, kiteyttää Rock Hotel & Sports Barin ravintolapäällikkö Anna Helin.

– Jos yhteistyö artisteja edustavan ohjelmatoimiston kanssa sujuu, on helppo saada sovittua myös muiden saman toimiston artistien keikkoja. Indicaa välittää sama ohjelmatoimisto, jolta tilasimme keväällä esiintymään Pojun, Helin kertoo.

Muitakin spesiaaleja nimiä ravintolan stagelle on tänä vuonna saatu. Juice Leskisen legendaarinen yhtye kävi siellä Coitus Int 50 Revival -juhlakiertueellaan 22. syyskuuta ja vetäisi klassikkobiisien kimaran.

– Se oli keikka, josta ajattelin heti, että tuon me haluamme. Se oli erityinen esiintyminen, jota ei voi kokea uudestaan, koska yhtye tekee vain yhden kiertueen. Nimekkäiden esiintyjien keikoille tullaan kauempaakin, ja Coitus Intin lippuja kyseltiin aina pohjoisesta asti, kertoo yrittäjä Marko Toivonen.

Coitus Int 50 Revival -kiertueen keikalle kyseltiin Marko Toivosen mukaan lippuja Lappia myöten. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rock Hotel Salo aloitti toimintansa vuoden 2022 tammikuussa. Elina ja Juha Mustaruusu loivat yrityksen, jossa ideana oli tehdä rock-henkinen majoituspaikka, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa, mutta on silti hinnaltaan kohtuullinen. Majoituspaikan yhteyteen he perustivat rock-henkisen pubin.

Persoonallinen hotelli remontoitiin lähelle rautatieasemaa, entisiin Hotelli Salon tiloihin. Kiinteistöstä kunnostettiin yhteensä 14 hotellihuonetta, joista kymmenen on varattavissa Booking.comin kautta, ja jokaisen huoneen teemana on tietty rock-yhtye. Hotellissa voi majoittua huoneissa, joiden teemat ovat Kiss, AC/DC, Pink Floyd, Led Zeppelin, Iron Maiden, Ramones, The Doors, The Rolling Stones, Black Sabbath ja Queen.

– Koko kesän huoneemme olivat aivan täynnä. Syksyllä ja talvella on hiljaisempaa, Toivonen kertoo.

Vastaavantyyppistä teemahotellia ei ilmeisesti löydy muualta Suomesta, joten Rock Hotel on herättänyt kiinnostusta. Joskus asiakkaat haluavat nimenomaan lempibändinsä huoneen. Silloin varausta pitää tiedustella suoraan hotellista.

Teemahuoneiden lisäksi tarjolla on neljä tavallista huonetta, joita myydään pelkästään hotellista. Ne sijaitsevat pubin yläpuolella, joten meluhaitta on mahdollinen. Niitä voi siis kysellä, jos ei keikan jälkeen jaksakaan lähteä kotiin.

– Niitäkin huoneita tiedustellaan paljon. Keikkailtoina noita huoneita on usein myös bändin käytössä, sillä soittajia ei melu häiritse, Toivonen toteaa.

Rock Hotelin alakerrassa oleva pubi on pitkän linjan keikkapaikka. Siinä on toiminut vuosikymmenien kuluessa monia ravintoloita, jotka ovat tarjonneet paikan elävälle musiikille.

Marko Toivonen aloitti Rock Hotelin ja sen yhteydessä olevan pubin yrittäjänä Mustaruusujen jälkeen tämän vuoden tammikuussa. Hänen aikanaan pubin musiikkilinjaa on viety aavistuksen verran kevyempään suuntaan.

– Olemme keventäneet musiikkitarjontaa tietoisesti. Emme ole enää niin hevipainotteisia. Nykyään meillä on paljon suomirockia, Toivonen kertoo.

– Isoimmat esiintyjänimemme edustavat vähän pehmeämpää rockia, mutta löytyy syksystä muutama hevikeikkakin, Helin mainitsee.

Toivonen toteaa, että kevyemmällä pop-rockilla on laajempi kuulijakunta kuin raskaalla rockilla. Syyskuun alussa myös ravintolan nimi muutettiin Pub Rock Starsista Sports Bariksi.

– Asiakkaat halusivat nähdä enemmän urheilua. Meillä on kolme screeniä, joilta sitä voi katsoa. Tyylimme ei siis ole niin rock-henkinen kuin edellisillä omistajilla, mutta musiikin painopiste on edelleen rockissa, Toivonen sanoo.

Musiikkitarjonnan valinnassa on Toivosen ja Helinin mukaan tärkeää kuunnella asiakkaita.

Elävää musiikkia on pubissa tarjolla viikonloppuisin. Kevätpuolella tuvan vetivät täyteen Uniklubi ja Turo´s Hevi Gee. Loppuvuoden täkyjä ovat muun muassa 18. marraskuuta esiintyvä Miljoonasade ja 1.–2. joulukuuta pidettävä ManoFest, jossa kuullaan heviä ja punkia.

Mutta millaista musiikkia ravintolapäällikkö ja yrittäjä itse kuuntelevat?

– Oma maku on rockin puolella, Toivonen myöntää.

– Kyllä täällä rockia kuuntelee koko henkilökunta, Helin hymyilee.

 

Tämä juttu on julkaistu Vapaalla ja viihteellä -teemalehdessä. Lue tästä koko teemalehti