Salossa lakkoillaan perjantaina ilmaston vuoksi – “Salon pitää luopua ripeämmin öljykattiloista”

17
Ilmastolakkolaisia Salossa parin vuoden takaa. Silloin lukiolta marssittiin Salon kaupungintalon eteen ja vaadittiin ilmastotoimia. Kuva: SSS-arkisto/Toni Hiekkala

Salon kaupungintalon edustalla nähdään tämän viikon perjantaina kylttejä sekä ihmisiä marssimassa ja laulamassa, kun paikalla järjestetään #FridaysForFuture-ilmastolakko. Mukaan voi liittyä osoittamaan mieltä, jakamaan omia huolia ilmastonmuutoksesta ja kannustamaan ilmastotekoihin.

Paikalle on tulossa mielenosoittajia esimerkiksi Salon TasausKohtuusPajasta, joka on epävirallinen ryhmittymä ilmastoasioista huolestuneita. Sen tavoitteena on saada aikaan muutosta positiivisesti, syyllistämättä.

– Tieto tuo tuskaa mutta antaa samalla keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Ei meidän tarvitse palata kivikaudelle, vaan voimme säilyttää nykyajan hyödylliset asiat. Meidän pitää vain toimia fiksummin, sanoittaa Paula Lönnemo Salon TasausKohtuusPajasta.

– Me ihmiset olemme ilmastonmuutoksen aiheuttaneet, ja me pystymme sen ongelmat myös ratkaisemaan.

Ilmastolakkoja on järjestetty Salossa monta kertaa aiemminkin, ensimmäiset vuonna 2018 Greta Thunbergin esimerkin voimasta. Aluksi Salossa lakkoiltiin joka perjantai, mutta sittemmin ilmastolakkoja on nähty enää harvakseltaan.

– Salossa on jo paljon kuultu meidän viestiämme, mutta olemme yhä kahdesti vuodessa osallistuneet kansainväliseen #FridaysForFuture-ilmastolakkoon, Lönnemo kertoo.

– Osallistujamäärä on aina arvoitus. Esimerkiksi kerran mukaan tuli toiselta paikkakunnalta paljon nuoria, jotka olivat katsoneet netistä, missä Suomessa on seuraava ilmastomielenosoitus ja se sattui olemaan Salossa.

Tämänkertaisen lakon tavoitteena on saada varsinkin fossiilisten polttoaineiden aikakausi päättymään. Lönnemon mielestä Salon kaupungin pitäisi luopua ripeämmin öljykattiloista.

Salon kaupungilla on öljylämmityksen varassa yhä 30 rakennusta. Niitä vaihdetaan tällä hetkellä maalämpöön ja muihin ilmastoystävällisiin ratkaisuihin hitaalla 1–2 rakennuksen vuosivauhdilla.

Lönnemo vinkkaa, että aurinkopaneeleita pitäisi sijoittaa esimerkiksi parkkipaikoille katosten päälle eikä luontoon, jotta ilmastoystävällisyyden nimissä ei tuhota luonnon monimuotoisuutta.

Ilmastolakkolaiset kokoontuvat Salon kaupungintalon edustalle perjantaina 15.9. klo 10–12. Ota mukaan oma kyltti ja säänmukaiset vaatteet.

Lue lisää: Salon kaupungintalo saa 300 aurinkopaneelia, mutta öljystä kaupunki luopuu etanan askelin – Suomusjärven koulukaan ei saanut vielä maalämpöä

Subscribe
Huomio
17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tatti
13 päivää sitten

Sähköauton, sähköskootterin, sähköpotkulaudan, sähköpyörän osto ei ole ilmastoteko. Ilmastoteko on laittaa itsensä ja oma suorituskyky likoon, käyttää omia lihaksia. Nyt on aika pitää huoli omasta kaupungin infrasta, jotta työpaikat pysyy täällä, eikä lähde varhan mukana turkuun. Palvelut lähellä Salossa. Näin myös työmatkaliikenne pysyy maltillisena.

Pertti
13 päivää sitten
Reply to  Tatti

Tatti on oikessa tarkalleen. Ei sähköpyörän osto ja liikkuminen ole ilmastoteko. Jos se ilman sähköä se on ilmastoteko. Mitä pidemmälle energiaa jalostetaan aina kalliimaksi tulee, ja eniten ilmastohaittaa. Myös selkeä ilmastohaitta on sähkön lisääminen pyörään ja akkuun. En ymmärrä miten joku voi kuvitella sen olevan ilmastoteko. Teollisuuden ja kaupan etu se kylläkin on.
Saksaa puretaan tällä hetkellä tuulivoimaloita hiilikaivoksen laajennuksen tieltä, täällä leikitään muutamasta öljy ja hiilitonnista. Onhan se mukava olla esille, pois töistä ja lakkoilla.

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Pertti

Siiitä pyöräilystä tulee ilmastoteko, kun auton sijaan ajat pyörällä. Saksa on tehnyt virheen olemalla täysin riippuvainen Venäjältä tuodusta energiasta, siihenkin tulee Pertti muutos, kun saadaan vetyteknologia käyttöön. Suomi on energiaomavarainen ensi vuonna, ei haittaa Putinin raivarit. Ei täällä mitään leikitä vaan tehdään sijoituksia tulevaisuutta varten. Kaikki eivät halua asua naama noessa ja kivikauden elintasolla.

Olli P
12 päivää sitten
Reply to  Marko

Mites pyöräiletkö itse työmatkasi (tietysti oletuksena että olet töissä) ympäri vuoden ja mikähän olisi kohtuullinen matka per päivä?

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Olli P

Joo olen kuule pyöräillyt kaikki alle 15 km työmatkat 86-vuodesta. Ulkomaille töihin en ole mennyt fillarilla enkä toiselle paikkakunnalle. Oma kunto ratkaisee paljonki päivässä painelee Olli! Autoa ei ole ollut yli 30 vuoteen. Ennen ajeltiin pyörällä pitkiäkin matkoja töihin vaikka tiet oli huonoja ja fillarit ei olleet vertailukelpoisia. Nykyihminen on vaan tosi heikko fyysisesti näköjään. Kannattaa miettiä sitä omaa touhuaan, osaatko ajaa pyörällä, onko sisua pyöräillä talvella ja vesisateessa? Siksi kait vingutte siitä bensan hinnasta kun muulla ei pääse kuin autolla. Salossa muuten nuohoojat ajeli fillarilla duunit viellä 80-luvulla ja osa postinkantajista vieläkin, ei se niin paha rasti ole.

Olli P
11 päivää sitten
Reply to  Marko

No mites on taittunut yli 15 km matkat jos ei ole julkista liikennettä eikä autoa.

Marko
11 päivää sitten
Reply to  Olli P

Vastaat koko ajan kysymyksillä. Auton omistaminen ei ole pakollista, on katsos muitakin keinoja liikkua. Jos oikein pinnistelet niin voit keksiä muitakin tapoja. Ajele vaikka Pertin kanssa kolmipyörällä, se ei vaikuta minun kulkemiseeni, aina on keritty.

Urpo
11 päivää sitten
Reply to  Olli P

Tuollainen absolutismi on yleinen tapa estää itseään pohtimasta omia liikkumistottumuksia ja niihin parannuksia. Suurin osa ihmisistä ei voi korvata autoa pyörällä, mutta jokainen auton sijaan pyörällä ajettu matka on askel oikeaan suuntaan.

15 km on lapsellisen helppo matka pyörällä ajettavaksi. Eihän siihen kulu tuntiakaan. Toki ilman sähköavustusta on tarvetta suihkulle esim. työmatkapyöräilyssä. Terve ihminen ajaa 50 km milloin tahansa. Talvikaan ei ole ongelma, kun hankkii kunnon valot ja nastarenkaat. Toki säätila voi joskus käytännössä estää matkanteon, mutta suurin osa päivistä on ajokelpoisia. Tietkin on yleensä vähälumisessa talvessa aurattuja tai sulia.

Pertti
12 päivää sitten
Reply to  Marko

Miksi minun pitää mennä autolla jollen halua. Siis menen pyörällä, enkä sen takia etta vaihtaisin autosta pyörään. On toi kyllä niin oudosti muutettu ilmastoteoksi, että vaihdat toiseen kulkuneuvoon. Kuka tämmöstä oikein keksii. Suomi ei ole koskaan energiaomavarainen. Täällä tarvitaan aina vähän bensaa ja naftaa sekä kaasua. Muistaakseni Suomessa ei ole öljylähteitä.
Onhan se mukavaa, että voi haaveilla, vai mitä Marko.

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Pertti

Energiaomavaraisia sähköntuotannossa, ymmärrätkö. Kuka on sun käskenyt mihinkään vaihtamaan tai mitään tekemään? Kerroin oman näkemykseni kerro sä omasi. Luuletko tosiaan palattavan menneeseen energiantuotantoon? Vanhukset pelkää muutosta ja kaipaa vaan jotakin impivaaraa ja pärevaloja, siis eräät ketkä jaksaa parkua tuosta siirtymästä.

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Marko

Kaikki asiat voidaan verrata johonkin toiseen jos halutaan saada valheeellisesti joku arvo mitä haetaan. Tuo on pelkästään kaupallisuuden etu. Typerää puhetta, ei vanhukset pelkää yhtään enempää muutosta kuin muutkaan ikäryhmät.
On aina olemassa henkilöitä jotka ovat muutosvastaisia uusille asioille. Se ei kuitenkaan ole muutosvastaisuutta välttämättä jollei lähde kaikkiin hölmöihin asioihin mukaan. Se henkilö voi olla ainoastaan viisaampi. Joskus on näinkin.

Tammisiltalainen
12 päivää sitten
Reply to  Tatti

Eihän Salon poliitkot päätä Turhan palveluista. Niistä päättävät käytännössä Turun kokoomuspoliitikot, joita Salon kokkarit peesaavat. Suunta näyttää ikävä kyllä olevan Turkuun keskittäminen koko alueella.

Tatti
12 päivää sitten

Oli nyt vaan esimerkki. Samaa voi sanoa pankeista, vakuutusyhtiöistä, verotoimistosta jne. Pointti on se, että ihmiset joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja kun palvelut siirtyy kauemmas. Infran suunnittelu kuuluu päättäjille. Valitettavasti etäpalvelut ei myöskään tuo ratkaisuja. Jatkuva sovellusten ja laitteiden kehittäminen ja käyttäminen edistää ilmastonmuutosta, hiilijalanjälki on yhtä iso kuin lentoliikenteellä. Nyt ollaan isojen kysymysten äärellä, talouskasvu lisää ilmastonmuutosta. Akkuteollisuus kaivoksineen tuhoaa luonnon.

Pertti
12 päivää sitten
Reply to  Tatti

Kiitos hyvästä ja totuuden mukaisesta kirjoituksesta.

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Tatti

Kaikki ei ole töissä Varhalla tai jossain sossuhommissa.

Tammisiltalainen
12 päivää sitten

Miten koulut pitäisi lämmittää? Tuurivoimalla? Kun ei tuule eikä paista, niin kouluissa voisi olla aika kylmä. Salo voisi kokeilla koulujen lämpötilan alentamista 10 C tasolle talvella vaikka kukaudeksi. Kysellä sen jälkeen oppilaiden mielipiteitä fossilisista polttoaineista.

Veka
12 päivää sitten

Maalämpö puksuttaa ympäri vuoden. Ei tästä tarvitse tehdä vaikeaa. Lisäydinvoimalla voitaisiin luopua hiili- ja öljyvoimaloista.