Sata ukrainalaista jonottaa asuntoa Salossa – ”Keskustan alueelle pitäisi miettiä uutta vuokrataloa”

28
Inna Liashokilla on työpaikka, mutta hän tarvitsee Salon keskustasta asunnon, jotta voi aloittaa työt. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vuokra-asuntojen kysyntä on ryöpsähtänyt Salossa lyhyen ajan sisällä kovaan kasvuun.

Salon Vuokratalot Oy:lle on tehty asunnoista satakunta uutta hakemusta. Suuren osan selittävät ukrainalaiset turvapaikanhakijat, jotka ovat muuttamassa vastaanottokeskuksista omilleen.

– Ukrainalaiset hakijat ovat meille ykkösprioriteetti. Ongelmana tässä on, että lähes kaikki haluavat Salon keskustaan, toimitusjohtaja Timo Elonen Salon Vuokrataloista sanoo.

Moni ukrainalainen on aloittamassa elämää omillaan. Ihmisillä saattaa olla sovittu työpaikka, mutta ei esimerkiksi omaa autoa tai edes ajokorttia.

– Heille ei ole mahdollista osoittaa asuntoa esimerkiksi Perniöstä tai Suomusjärveltä, jos työpaikka on Salossa, Elonen perustelee.

Salon Seudun Sanomat kertoi maanantaina ukrainalaisesta Inna Liashokista, joka asuu nyt Someron vastaanottokeskuksessa. Hänellä olisi tiedossa työpaikka Salon keskustassa, ja hän haluaisi myös asunnon keskustan alueelta.

Salon Seudun Sanomat kertoi Inna Liashokin tilanteesta maanantain lehdessä.

Salon Vuokratalot ei ylläpidä jonotuslistaa asuntoihin, vaan asunnon tarvetta harkitaan kiireellisyyden mukaan.

Yhtiöllä on kaikkiaan 1 600 asuntoa. Niistä viitisenkymmentä on Timo Elosen mukaan huonossa kunnossa vesivahinkojen tai muun remonttitarpeen takia.

Asuntoja on tyhjänä 60–70. Ongelmana on, että ne sijaitsevat usein Salon maaseudulla. Asuntoja vapautuu keskimäärin 10–15 kuukaudessa.

– Tämä on tavallaan positiivinen ongelma. Kysyntää on, tarjontaa on, mutta ne eivät kohtaa. Yleisesti ottaen käyttöasteemme on erittäin hyvä, ja se lähentelee 95 prosenttia, Elonen korostaa.

Vuokra-asuntojen hakijat toivovat usein asuntoa keskustan alueelta. Pahkavuori ja Ollikkala käyvät kaupaksi hyvin, mutta sitä kauempana oleviin asuntoihin kiinnostusta on jo selvästi vähemmän.

Vanhoissa vuokrataloissa ongelmia voi aiheuttaa myös se, että vuokra nousee asunnon koon takia niin suureksi, ettei niihin saa Kelan asumistukea.

Timo Elosen mukaan Salossa pitäisi ehdottomasti miettiä uuden vuokratalon rakentamista keskustan alueella.

– Keskusta on se, mihin ihmiset haluavat tulla. Jos keskustan alueelta löytyy sopivaa tonttia, tämä olisi ehdottomasti harkinnan paikka.

Salon maankäyttöpalveluiden johtaja Raimo Inkinen sanoo, että vuokra-asuntojen tarve keskustassa on tunnistettu. Hän ei kuitenkaan usko, että uutta taloa uskallettaisiin kovin nopealla aikataululla rakentaa.

– Rakennuskustannukset ovat nousseet, ja rahoitus on suuri kysymysmerkki. Aran (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) tulevaisuuskin on epävarma.

Inkisen mukaan Salolla ei ole keskeisillä paikoilla sopivia tontteja vuokratalolle.

– Kaupungin vuokrataloja on Ollikkalassa, ja ne ovat osin huonossa kunnossa. Yksi mahdollisuus on, että purettaisiin pois jotain ja rakennettaisiin tilalle vuokra- tai asumisoikeuskohde. Asuntojen määrä ei silloin tosin kasvaisi.

Raimo Inkisen mielestä asiasta on syytä keskustella.

– Salon asuntopoliittinen ohjelma on vuodelta 2019. Sekin tarvitsisi ehkä päivittää.

Subscribe
Huomio
28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
11 päivää sitten

No mutta onhan meillä paikku. Kulkeehan se. Ja jos saadaan työssä käyvä nuori, voisi vaikka tukea ajokortin hankinnassa.

Pertti
11 päivää sitten

Pitäähän heidän asumisensa maksaa verorahoista. Ja keskelle kaupunkia. Eihän heitä voi syrjään asuttaa.

Siiri salolainen
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Heille asunnot keskustasta, mutta niitä tulevat tarvitsemaan muutkin voidakseen elää ilman h-autoa, ehkä. Miksi vuokratalojen asunnot ja tilat on päästetty niin huonoon kuntoon, ettei ilman remonttia voi niihin asukkaita ottaa. Ja vuokra-asuntojen tarve kasvaa muillakin, kun hallitus kovistaa vaihtamaan asuntonsa halvempaan asumistukien pienentämiseksi.

"VK"
11 päivää sitten

Ei keskustaan grynderi rakenna edullisia asuntoja, niiden pitää saada sikakamainen voitto ennenkuin rakentavat. Kuvittelevat että rikkaita vanhuksia riittää loputtomiin joille ylihintaiset kämpät voi myydä. Vähävaraiset voivat mennä syrjäkylille pois jaloista.

asunnon etsijä
11 päivää sitten

pelkästään oikotiellä yli 50 vuokrattavaa asuntoa salossa!!! Vai pitäisikö asunto saada ilmaiseksi, vai mikä juttu ettei salossa ole vuokra asuntoja??

Ajattelin vaan
10 päivää sitten

Ei ne kaikki ole vanhassa Salossa.

Urpo
11 päivää sitten

Rakentaminen sakkaa, keskustassa ei ole vapaana tonttia, asuntojen kysyntä on kovaa. Erikoinen yhtälö Salossa.

MDI
10 päivää sitten
Reply to  Urpo

”Ei ole vapaita tontteja”, miten ex-Shell ja vanha Mäkkäri, Ilolansalon läheltä löytyy, Farmos, unohtamatta purkukuntoisia talorähjiä ihan pääkaduillakin tai juurikaspelloista alle kilometri torilta. Ongelma taitaa olla kaavoituksessa ja rakennusvalvonnassa, jossa ei näytä olevan mitään linjaa kaupungin kehittämiseksi.

Ajattelin vaan
10 päivää sitten
Reply to  MDI

Puhumattakaan vanhasta viljavarastosta. Ei sitäkään taideta purkaa ennen kuin kaatuu niille sijoille

Marko
10 päivää sitten
Reply to  MDI

Se on siitä kiinni kuka minkäkin pläntin omistaa, ei kai korppi korpin silmää noki. Salossa ei ole mitään rakennusvalvontaa, se on todettu.

Urpo
10 päivää sitten
Reply to  MDI

En tiedä, missä ongelma on. Lehdessä vaan luki, että tontteja ei ole, vaikka kysyntää asunnoille on. Mutta eiköhän Salo tästä nousuun ponkaise, kun vielä hetki odotellaan tekemättä mitään.

Laitakaupungin likka
10 päivää sitten
Reply to  Urpo

Miksi rakentaa uutta kun vanhoja asuntoja ei korjata kuntoon? Mielestäni oli vähän noloa tunnustaa että tyhjänä on 60-70 asuntoa joita ei ole pidetty asumis kunnossa. Mielestäni voisi ehdottaa niille jotka ei välttämättä tarvitse asua keskustassa muuttoa laitakaupungille. Asunnot kiertoon!

Urpo
10 päivää sitten

Huikean tason aliarviointia, että joku muu määrittelee toisen puolesta asunnon tarpeen ja ehdottaa siksi muuttoa muualle. Itse muuttaisin Salon sijaan Paimioon, jos minun kotini sijaintia Salossa alkaisi joku arvioida ja sen perusteella olisi aihetta vaihtaa paikkaa. Huonokuntoiset vuokra-asunnot sijaitsevat vähemmän kiinnostavilla alueilla. Jos tulijoita ei näille alueille ole, ei ole halukkuuttakaan sitoa tyhjillään oleviin asuntoihin lisää pääomaa. Et itsekään investoisi tuollaiseen. Salossa on vihdoin syytä tunnustaa kysynnän ja tarjonnan merkitys. Ei ok-tontit Viitanlaaksossa auta, jos kysyntää on moottoritien tuntumasta. Samoin huonokuntoiset kt- ja rt-vuokra-asunnot kauempana keskustasta, kun kysyntää on keskustassa. Tilaa ja tontteja on, mutta Salossa saadaan aikaan keinotekoisia esteitä… Lue lisää »

Tätä mieltä
10 päivää sitten

Herää kysymys, miksi niitä ei korjata? Eivätkö ne olisi hyvä kohde vaikkapa ammattikoulun rakennuspuolen opiskelijoille? Saisivat ehkä pientä korvaustakin ja varsinkin käytännön oppia.

Jani Heinonen
11 päivää sitten

Nämä vaatimukset alkaa mennä jo hieman yli. Sama kun zelenskyi vaatii kokoajan lisää ja lisää kiukuttelee jos ei saa. Suomeenkin on tullut 30 v ukrainalaisia miehiä pakoon eikö kuitenki se velvollisuus olisi vapauttaa se oma maa. Eikä tulla elintason takia muualle Eurooppaan

Niko
10 päivää sitten
Reply to  Jani Heinonen

Ehkä Ukrainalaiset eivät ole niin vaatimattomia ihmisiä kuin me suomalaiset. Tottuneet ja joutuneet pitämään puoliaan omassa maassa. Joukkoliikenne Salossa on mitä on vaikka muutamia vuosia sitten uudistettiin. Hankalaa pienen lapsen kanssa liikkua kauempaa ilman autoa. Saloon on varmaan joskus ysärillä viimeksi rakennettu uusia kaupungin vuokra-asuntoja, joko olisi taas aikaa tehdä?

ossi
10 päivää sitten

Sen kun vuokraavat asunnon, niin muutkin on tehnyt.

Lasse Reunanen / Salo
10 päivää sitten
Reply to  ossi

Siinä vuokraamisessa sen sodan pitkittymisen perimmäinen syy. Suomeen tullut jo yli 30 000 Ukrainasta ja muihin maihin yhteensä useampi miljoona. Ukraina sanonut, ettei neuvottele rauhasta ennen kuin Venäjä vetäytynyt valtaamiltaan alueilta. USA ja EU-maat, Suomi siinä sivussa antanut tukeaan Ukrainalle kyseenalaistamatta rauhanehtoja. Suomessakin suuri osa ukrainalaisista mennyt vuokralle – parempiosaisten suomalaisten sijoitusasuntoihin. Ihmekös tuo, että eliittimme, presidenttiehdokkaita myöten jatkaa samalla tukilinjalla.

Marko
10 päivää sitten

Mitä hourit, oletko ollut sotapakolainen? Jos me länsimaat ei auteta Ukrainaa, niin hullujen venäläisten tie jatkuu sitten mihin asti? Kritisoit rauhanehtoja, antaisitko itse puolet maistasi naapurille jos pystyttää teltan pihallesi ja polttaa autosi ja talosi? Venäläisille ei pidä antaa periksi mitään, itse kaivavat hautaansa.

Tätä mieltä
10 päivää sitten
Reply to  Marko

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Kannattaisi Reunasenkin miettiä tilannetta, jossa itse olisi samassa asemassa kuin ukrainalaiset nyt. Varmasti muiden apu olisi kullan arvoista. Meillä on nyt selustatuki, jota ukrainalaiset eivät ehtineet saada ennen tuota hyökkäystä, joten meidän on nyt oltava heidän tukenaan.

Lasse Reunanen / Salo
10 päivää sitten
Reply to  Tätä mieltä

Ukraina ei ole vielä puolta maastaan menettänyt – eikä Venäjä enempiä näytä tavoittelevankaan. Neuvotteluissa jotain saisivat sovittuakin. Nyt tuhot vaan lisääntyy. USA:ssa sanonta kyyhkyistä ja haukoista, jotka rauhaa edistää ja toisaalta sotaa lietsovat – siitä haukkamaisuudesta nyt päättäjillä enemmistöä. Suomi lähetti lapsia sotaa suojaan ja menetetyn alueen asukkaita nykyiseen Suomeen sijoitettiin – sopuisasti lapsuuden naapuriinikin. Rakentamisen puheessa siitä kun iso rakentajakonkurssi oli
ja uutta vaikea saada myydyksi. Nyt on korjaamisen aika.

Tätä mieltä
9 päivää sitten

’- eikä Venäjä enempiä näytä tavoittelevankaan.’ Jaaha, Putin varmaan sanoo kohta, että nyt riittää, vai mitä olet mieltä. Uskallan olla toista mieltä uutisia lukiessani. Ukrainan ei pidä menettää metriäkään omaa maataan tuolle roistolle.

Marko
9 päivää sitten

Saivartele vaan aluemenetyksistä. Voisit oikeastaan mennä keskustelemaan asiasta niiden kanssa, joita se koskee, eli Ukrainan sotapakolaisten kanssa. Voit olla melko yksin mielipiteinesi. Rohkeasti vaan pakolaiskeskukseen selittelemään, miksi osa maatanne kuuluu venäjälle! Kaiken maailman syyllisiä kaivetaan, kun niitä on yksi, Venäjä.

Lasse Reunanen / Salo
8 päivää sitten
Reply to  Marko

Kovia ovat pojat edellä ukrainalaisia edustamaan, josko poika myös Tätä mieltä – joka ei edes etunimeään uskaltanut antaa julki. Itse edustan suomalaisuutta ja olen asiani suoraan tasavallan presidentillemme asti kertonut, jota olen aikaisemmin kohdatessa kätellytkin. En ukrainalaisia tai venäläisiä ilman valtuuksia ala edustamaan.

Marko
8 päivää sitten

Toivottavasti et edusta myöskään minua! Kerros mitä on suomalaisuus mitä edustat? Presidentti on kyllä pikkasen väärä osoite esittää asioitaan ,jos haluaa jotain vaikuttaa,Kekkosen aika on kaukana ja maalaisliiton siltarumpupolitiikka.

J T
8 päivää sitten

Ihme juttu, että Suomi ei vaan suosiolla luovuttanut ja antanut maitaan NL:lle, vaan taisteli viimeiseen asti.

Todella erikoinen näkemys, että pitäisi hyökkääjälle/tuhoajalle vaan antaa periksi ja luovuttaa mitä haluavat.
Enemmänkin olisivat erikoisoperaation alussa halunneet, mutta eivät siihen kyenneet ja nykyisten alueiden pitämisessäkin on onneksi jo ongelmia.

Tavis torilta
8 päivää sitten

Luulisi näitä sijoitusvuokrakämppiä olevan Salossa kun vapaana. Asumistukea han niihin saavat, vaikka vuokrataso korkea.

Tammisiltalainen
10 päivää sitten

Edesmennyt tätini lähetettiin Ruotsiin sotalapseksi talvisodassa kun heidän (siis äitini) kotinsa Turun Tiilentekijänkadulla paloi Neukkujen pommituksissa. Se jätti syvät jäljet. Täti valmistui kotitalousopettajaksi, mutta päätyi pian sairauslomalle ja eläkkeelle. 60-luvulla juoksi pitkin Vasaramäkeä yöllä huutaen ”Auttakaa äitiä, pommikoneet tulee” ja vänha äiti yritti pysyä perässä.
Eli sodasta jäi trauma, joka teki hänet työkyvyttömäksi lähes koko elämänsä.
Siinä voi miettiä mitä on Suomeen tulevilla takana ja edessä.