Satavuotias muurlalainen järjesti pönötyksen sijaan omannäköisensä juoksujuhlan – postilaatikkopyöräilyssä ylivoimaiseksi ykköseksi nousi iki-Vihuri

0
Kymmenet kuntoilijat suuntasivat juhlatapahtumassa kohti kuntorataa. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Jos jostain sata vuotta täyttävän urheiluseuran juhlista voi käyttää luonnehdintaa ”omannäköinen”, osuu kuvailu täydellisesti Muurlan Vihurin lauantaiseen tapahtumaan. Joistain hyvin aktiivisista henkilöistä koostuva Vihuri juhli juosten, tapahtumapaikkana urheilukenttä ja osuvasti seuran itse aikanaan itse talkoilla aikaansaama kuntorata.

Tapahtuman ajankohta oli hyvinkin täsmällinen. 16. syyskuuta 1923 neljä miestä perustivat Muurlaan Voimistelu- ja urheiluseuran.

Juhlavuosi on ylipäänsä ollut juuri nyky-Vihurin kaltainen. Aktiviteettejä on järjestetty naisten juoksuryhmästä postilaatikkopyöräilyyn. Jälkimmäisessä tarkoituksena oli kirjoittaa nimi postilaatikon yhteydessä olleeseen vihkoon aina vierailun yhteydessä.

Vaikka asiassa ei kilpailtu, nousi ylivoimaiseksi ykköseksi Taisto Tielinen, 83 vuotta. Hän kävi postilaatikoilla toukokuun alun ja elokuun lopun välillä yhteensä 167 kertaa.

Eikä Tielinen polkenut vain tämän juhlavuoden tempauksen takia. Pyöräilyä kertyy paljon muulloinkin.

– Normaalisti tulee pyöräiltyä noin 20–25 kilometriä päivässä, Tielinen kertoo.

Hän jos joku on iki-Vihuri. Asuinpaikkana on lapsesta asti ollut Muurla, ja tällä hetkelläkin koti sijaitsee urheilukentän lähellä.

– 1950-luvun alkupuolella jo liikuttiin Muurlan Seuralan urheilukentällä. Kaikkea on tehty, hiihdetty, mäkeä laskettu Muurlan mäessä ja tietysti yleisurheiltu siitä asti. Kyllä seuran merkitys on minulle iso – aina se kulkee mukana, mitä milloinkin sitten tapahtuu.

Tielinen on ollut mukana myös monessa konkreettisesti edelleen näkyvässä asiassa.

– 1980-luvun lopussa tehtiin kilometrin mittainen pururata ja 1990-luvun lopussa pidennetty lenkki täysin Vihurin talkooporukalla.

Taisto Tielinen (kesk.) vihki käyttöön Muurlan urheilukentän yhteyteen rakennetun kuntoilupaikan. Seremoniaan osallistuivat myös Raimo Nikander Salon kaupungilta ja Muurlan Vihurin aktiivi Satu Jaatinen (oik.)

Tänä päivänä seuraa vie eteenpäin muiden muassa Satu Jaatinen.

– Järjestän erilaisia tapahtumia, mitä seurassa toteutetaan, hän kertoi, kun seuran johtokunnasta otettiin kuvia.

– Sano nyt, että olet seuran sydän, tuli kuittaus muualta johtokunnasta.

Jaatinen liittyi mukaan Vihuriin, kun perhe muutti Muurlaan 1990-luvulla. Sen jälkeen hän oli sihteerinä. Tällä hetkellä vapaaehtoistyön toimenkuva on laaja. Jaatinen vetää naisten kuntopiiriä, pyörittää naisten juoksuryhmää. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Sihteerin pesti siirtyi aikanaan Jaatiselta Marja Lahtiselle. Hänen puolisonsa Mika Juva on puolestaan hyvin aktiivinen seuran suunnistuspuolella.

– Mika on ollut mukana seuran toiminnassa lapsesta asti. Itsekin aikanaan ”eksyin” mukaan Vihuriin, ja sittemmin lapset ovat harrastaneet asioita.

Paikallisessa suunnistuksessa Vihuri näkyy muun muassa siinä, että se on mukana järjestämässä Ykkössuuntia. Päävastuun kyseisistä kuntorastitapahtumista kantaa toki Suomusjärven Sisu, mutta yhteistyö toimii.

Saavutus sinänsä on jo sekin, että Vihurista on ollut Jukolan viestissä joukkue joka vuosi sitten 2006 Salossa järjestetyn suurtapahtuman. Ainoan poikkeuksen muodosti kesän 2020 Jukola Rovaniemellä, jota varjosti osaltaan koronavirus.

Jaatinen aikoo pitää huolen siitä, että juhlavuosi näkyy myös Halikko-viestissä runsaan kuukauden kuluttua.

– Olen hankkinut kaikenlaisia musiikkivehkeitä sinne, pidetään semmoinen pieni satavuotis-show. Lisäksi olen ajanut joukkueeseen sitä, että mentäisiin kauluspaidat päällä ja kravatti tai rusetti kaulassa, hän naurahtaa.

Suuren luokan urheilumenestystä ei Vihurin edustusasussa ole liiemmälti saavutettu, ja toiminta on keskittynyt paljolti suunnistukseen yleisurheilun jäätyä taustalle. Merkitys muurlalaisille on kuitenkin suuri jo sikäli, että liikuntatoiminta on keskittynyt pitkälti Vihuriin.

Ja sikäli, että seura ylläpitää esimerkiksi nykyisen kaupunginosan hiihtolatuja aina tilaisuuden tullen. Ja vielä sikälikin, että yhteistyötä Muurlan alakoulun kanssa tehdään esimerkiksi suunnistuksen osalta tiiviisti.

Niinpä puheenjohtaja Immo Toivonen vetää suhteellisen hyvinvoivaa muutaman sadan jäsenen seuraa.

– Toiminnan vetäjiä saisi tietysti aina olla enemmän. Toisaalta talkoolaisia riittää aina varsin hyvin silloin, kun niitä tarvitaan, Toivonen huomauttaa.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments