Slovakia äänestää kriittisissä vaaleissa, joissa suunta voi muuttua

0
Vaaliuurnat avattiin Slovakiassa aamukahdeksalta, ja ne sulkeutuvat iltayhdeltätoista Suomen aikaa. Lopulliset tulokset valmistunevat huomisaamuna. LEHTIKUVA/AFP
Vaaliuurnat avattiin Slovakiassa aamukahdeksalta, ja ne sulkeutuvat iltayhdeltätoista Suomen aikaa. Lopulliset tulokset valmistunevat huomisaamuna. LEHTIKUVA/AFP

Slovakiassa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Edellisissä vuoden 2020 vaaleissa valtaan noussut oikeistokoalitiohallitus kaatui monien vaiheiden jälkeen keväällä, ja siitä asti 5,4 miljoonan asukkaan maata on hallinnut teknokraattihallitus.

Vaaliuurnat avattiin aamukahdeksalta, ja ne sulkeutuvat iltayhdeltätoista Suomen aikaa. Ovensuukyselyiden tulosten odotetaan valmistuvan pian sen jälkeen. Lopulliset tulokset valmistunevat huomisaamuna.

Ennakkosuosikki vaalivoittajaksi on entisen pääministerin Robert Ficon vasemmistopopulistinen Smer-puolue, jonka ennakoidaan saavan noin 20 prosenttia äänistä. Lähes samoissa luvuissa on länsimielinen Edistyksellinen Slovakia -puolue.

Bratislavassa äänestänyt Daniela Vongrajova, 29, kertoi äänensä menneen Smerille.

– Edistyksellinen Slovakia ei ole kiinnostunut ihmisistä, vaan vain homoista, huumelainsäädännöstä, ukrainalaisista ja siirtolaisista, hän perusteli.

Vaalitulos on kuitenkin vielä täysin auki. Epävarmoja äänestäjiä on paljon, ja monen parlamenttiin pyrkivän puolueen kannatus on kyselyiden perusteella juuri äänikynnyksen tienoilla.

Parlamentista voi siis tulla jälleen hyvin pirstaleinen, mikä on ollut Slovakian politiikkaa leimaava piirre. Toimivan hallituksen muodostamista pirstaleisesta parlamentista pidetään jo etukäteen vaikeana.

Kurssi saattaa muuttua

Ficon suosio mielipidetiedusteluissa on herättänyt jonkin verran huolta lännessä Ukrainan tukijoiden keskuudessa, sillä entinen pääministeri on esittänyt kampanjan aikana monia Venäjää myötäileviä kommentteja.

Slovakia on ollut sodan aikana mukana EU:n pakoterintamassa ja tukenut Ukrainaa aseellisesti merkittävällä tavalla, mutta kyselyiden mukaan suuri osa slovakialaisista suhtautuu Ukrainan tukemiseen yhä nihkeämmin ja syyttää länttä sodasta.

Vaalikampanjoissa disinformaatiota on levitetty runsaasti, ja tutkimusten mukaan puolet kansasta on altista uskomaan esimerkiksi Venäjän levittämiä valeuutisia. Myös suhtautuminen ukrainalaispakolaisiin, joita Slovakiassa on paljon, on muuttunut kielteisemmäksi.

– Vaalit voivat ratkaista, jatkaako Slovakia Ukrainan tukemista Venäjää vastaan, kertoi vanhempi tutkija Katarina Klingova Bratislavassa toimivasta Globsec-ajatushautomosta STT:lle alkuviikosta.

Toisaalta asiantuntijat ovat myös arvioineet, että vaikka Fico nousisi valtaan, Slovakian politiikassa ei välttämättä tapahtuisi täyskäännöstä. Koalitiohallitus pakottaisi joka tapauksessa kompromisseihin, ja osa Ficon Venäjä-myönteisestä retoriikasta voi mennä kampanjoinnin piikkiin.