Mielipide: Solu myytiin, ja Someron nuoriso joutui taivasalle

2
Solu valmistui Someron urheilukentän viereen vuonna 2013. Rakennuskustannukset olivat tuolloin runsaat 700 000 euroa. Solu myytiin viime kesänä huutokaupassa 25 900 eurolla. SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron nuoriso ja Somero-opiston kudonnan opiskelijat ovat joutuneet odottamaan kohtuuttoman pitkään uusia toimitiloja, joita ei ole vieläkään päästy ottamaan käyttöön.

Tilanteeseen johti teknisen lautakunnan maaliskuussa tekemä valtuuston tahdon vastainen päätös myydä Solu ennen kuin korvaavat tilat nuorisotoimelle, starttipajalle ja Somero-opiston kudonnalle olivat löytyneet. Valtuusto oli tammikuussa 2022 nimenomaan päättänyt Riitta Lehtisen (sd.) kaupunginhallituksessa tekemän esityksen mukaisesti, että myyntiprosessi tultaisiin käynnistämään vasta, kun Solun toiminnoille on löydetty uudet tila- ja toimintaratkaisut.

Mielenkiintoista päätöksessä on se, että viidestä teknisessä lautakunnassa nopean myynnin puolesta äänestäneestä kolme istui myös valtuustossa, kun myyntipäätös reunaehtoineen tehtiin. Lyhyt on valtuutetun muisti!

Kaupunginhallituksen silloinen varapuheenjohtaja Tero Pirttilä esitti, että hallitus käyttäisi otto-oikeutta päätökseen, mutta esitys hävisi äänestyksessä.

Pirttilä perusteli otto-oikeuden käyttämistä valtuuston päätöksen vastaisuuden lisäksi neuvotteluaseman heikkenemisellä korvaavia vuokratiloja hankittaessa sekä sillä, että teknisen lautakunnan rakennuksen myymiselle ja purkamiselle päättämä aika olisi liian lyhyt, jotta korvaavat tilat saataisiin ajoissa käyttöön. Otto-oikeusesityksessä tuotiin esille myös se, että liian kireä aikataulu saattaisi vaikuttaa huutokauppaan osallistuvien tarjoajien määrään ja rakennuksesta saatavaan hintaan.

Tekninen lautakunta päätti kesäkuun alussa vuokrata korvaavat tilat Lummetieltä, mutta niitä ei ole vielä voitu ottaa käyttöön. Nuorisolle ei ole koulujen alettua pystytty järjestämään säännöllistä toimintaa, starttipajan asiakkaat ja henkilökunta kiertelevät ympäri Someroa ja lähiseutuja ”kodittomina” ja Somero-opiston kudontakurssien alkamista on jouduttu siirtämään.

Toivottavasti tilanne korjaantuu pian, ja käyttöön otettavat tilat ympäristöineen todetaan tarkoituksenmukaisiksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Tärkeää on myös, että tiloihin saadaan vetovoimaista toimintaa ja ne täyttyvät käyttäjistä.

Jaana Kyyrä
kaupunginhallituksen 1. varapj. (kesk.)

Tero Pirttilä
kaupunginhallituksen jäsen (kesk.)

Mikko Virtanen
kaupunginhallituksen jäsen (kesk.)

Jani Kurvinen
valtuuston pj. (kesk.)

Riitta Ryhtä
valtuuston 1. varapj. (kesk.)

Subscribe
Huomio
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kari
10 päivää sitten

Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen typerä päätös tässä pitäjässä

Keijo.k
10 päivää sitten

Vaikka uutisessa ei mainittaisikaan paikkakuntaa niin kaikki tietäisivät sen. Olihan se hirveä määrä euroja mitä kaupunki myynnistä sai?