Stockmann harkitsee konsernin nimen muuttamista Lindex Groupiksi – tavaratalot jatkaisivat entisellä nimellä

0
Lindexin liikevaihto muodosti viime vuonna yli kaksi kolmasosaa Stockmann-konsernin liikevaihdosta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
Lindexin liikevaihto muodosti viime vuonna yli kaksi kolmasosaa Stockmann-konsernin liikevaihdosta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Vähittäiskauppayritys Stockmann harkitsee konsernin nimen muuttamista Lindex Groupiksi. Mahdollinen nimenmuutos ei vaikuttaisi Stockmann-tavarataloihin, jotka jatkaisivat toimintaansa Stockmann-nimen alla. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Sari Pohjonen sanoo, että nimenmuutos heijastaisi paremmin konsernin nykyistä rakennetta.

Hän kuitenkin painottaa, että vaikka nimenmuutosehdotus tehtäisiin ja yhtiökokous hyväksyisi sen, tavaratalot jatkaisivat toimintaansa nykyisellä brändillä.

– Stockmannin brändi on tärkeä brändi kaikille meille kuluttajille ja hyvin ikoninen. Haluamme korostaa, että edelleen asioisimme Stockmannin tavaratalossa tai tapaisimme ystäviämme Stockmannin kellon alla, Pohjonen sanoo.

Stockmannin hallitus on aloittanut strategisen arvioinnin konsernin nimen muuttamisesta. Lopullisen päätöksen siitä tekisi yhtiökokous.

Vuonna 2022 Lindexin 661 miljoonan euron liikevaihto muodosti yli kaksi kolmasosaa Stockmann-konsernin liikevaihdosta, ja 90 miljoonan euron liikevoitollaan Lindex teki suurimman osan Stockmann-konsernin tuloksesta.

Markkinoilla riemastuttiin uutisista

Yhtiö kertoo tiedotteessa lisäksi, että se selvittää strategisia vaihtoehtoja tavarataloliiketoiminnalle.

Vaihtoehtoihin kuuluvat yhtiön mukaan tavarataloliiketoiminnan itsenäisyyden lisääminen konsernissa, mahdolliset omistusmuutokset tai strategiset kumppanuudet taikka nykyisen rakenteen säilyttäminen. Tarkoitus on arvioida, mikä vaihtoehdoista tarjoaisi parhaat edellytykset liiketoiminnan kehittämiseen tulevaisuudessa.

Pohjonen sanoo, että tavarataloliiketoiminnan itsenäisyyden lisääminen konsernissa voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tavarataloliiketoiminta yhtiöitettäisiin erilliseksi juridiseksi yhtiöksi. Tällä hetkellä Suomen tavarataloliiketoiminta on osa emoyhtiön eli Stockmann Oyj:n liiketoimintaa.

Mahdollisista omistusmuutoksista ja strategisista kumppanuuksista kysyttäessä Pohjonen toteaa, että Stockmann on vasta käynnistänyt selvityksen.

– Olemme päättäneet käynnistää arvioinnin. Mahdolliset omistusmuutokset tai erilaiset kumppanuudet ovat niitä asioita, joita tulemme arvioimaan tämän prosessin aikana. Samalla tavalla arvioimme nykyisenkin rakenteen säilyttämistä, Pohjonen sanoo.

Strategisella arvioinnilla ei ole välitöntä vaikutusta Stockmann-tavaratalojen brändiin tai päivittäiseen toimintaan, joka jatkuu ennallaan.

Markkinoilla uutiset otettiin vastaan myönteisesti. Stockmannin osake on ampaissut kovaan nousuun. Kello 11:n jälkeen osake oli noin 12 prosenttia plussalla.

Stockmannissa tehty isoja muutoksia

Stockmannilla on ollut vaikeuksia jo pitkään, ja konsernissa on tehty viime vuosina useita muutoksia. Vaikka Stockmann on ollut alamäessä, Lindex on ollut kovassa vedossa.

Stockmannin toimitusjohtaja vaihtui keväällä. Tehtävään valittiin ruotsalainen Susanne Ehnbåge, joka on luotsannut Lindexiä vuodesta 2018.

– Susanne Ehnbågella on vahvat näytöt vähittäiskaupan ja digitaalisen kuluttajaliiketoiminnan johtamisen saralla. Susanne on johtanut menestyksekkäästi liiketoimintaa ja henkilöstöä nopeasti muuttuvissa markkinaolosuhteissa ja tehnyt samalla hyvää taloudellista tulosta, sanoi konsernin hallituksen puheenjohtaja Pohjonen tuolloin tiedotteessa.

Edellisen toimitusjohtajan Jari Latvasen johdolla konserni on käynyt läpi yrityssaneerausta ja myynyt kiinteistöjä.

Stockmann jätti koronakeväänä 2020 hakemuksen yrityssaneerausmenettelyyn. Yhtiö on sen jälkeen myynyt tavaratalokiinteistönsä Helsingin keskustassa sekä Tallinnassa ja Riiassa.

Viivi Salminen