Sudanin armeijan komentaja varoittaa maassa käytävien taisteluiden voivan yltyä alueelliseksi konfliktiksi

0
Sudania ja maan armeijaa johtava Abdel Fattah al-Burhan puhui YK:n yleiskokouksessa torstaina. LEHTIKUVA/AFP
Sudania ja maan armeijaa johtava Abdel Fattah al-Burhan puhui YK:n yleiskokouksessa torstaina. LEHTIKUVA/AFP

Sudanin armeijan komentaja Abdel Fattah al-Burhan varoitti torstaina maassa käytävien taisteluiden voivan levitä naapurimaihin ja yltyä alueelliseksi konfliktiksi.

YK:n yleiskokouksessa puhunut al-Burhan toivoi kansainvälisen yhteisön painetta puolisotilaallisia RSF-joukkoja vastaan ja RSF:n nimeämistä terroristijärjestöksi.

Al-Burhanin mukaan maassa käytävät taistelut ovat uhka alueelliselle ja kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle. Hän syytti RSF-joukkojen hakevan tukea terroristiryhmiltä ja rikollisilta naapurimaista ja ympäri maailmaa.

– Tämä on kuin kipinä sotaan, joka leviää muihin alueen maihin, al-Burhan sanoi.

Sudanin armeija teki al-Burhanin johdolla vallankaappauksen vuonna 2021 RSF-joukkojen tukemana.

Huhtikuussa RSF-joukkojen ja Sudanin armeijan välille syttyi aseellinen konflikti, kun RSF-joukot yritettiin sulauttaa maan armeijaan.

Konflikteja seuraavan Acled-tutkimuslaitoksen mukaan Sudanin taisteluissa on kuollut ainakin 7 500 ihmistä. Noin viisi miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Al-Burhan on matkustanut entistä enemmän ympäri maailmaa yrittäessään vahvistaa kuvaansa maan legitiiminä johtajana.

Yhdysvallat asetti aiemmin tässä kuussa pakotteita RSF-joukkojen johtajia vastaan, mutta länsimaat ovat kritisoineet voimakkaasti myös al-Burhania.