Sudet väärässä paikassa

0
Sudet raatelivat lampaita Salossa jälleen tällä viikolla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Susia on liikaa ja liian vähän.

Susikeskustelu on käynyt kiivaana Salon seudulla loppukesän ja alkusyksyn ajan. Tämä johtuu tietenkin susien lammastiloille tekemistä hyökkäyksistä. Salkkari uutisoi uusimmasta iskusta perjantaina. Perniössä sudet raatelivat 13 lammasta.

Lampuri Petri Myllärinen vaati Salkkarin jutussa, että ”susilaumoja pitäisi harventaa rankalla kädellä”, koska tilanne on hänen mukaansa karannut käsistä. Varsinais-Suomessa elää tällä hetkellä kymmenen perhelaumaa. Ennen tätä viikkoa Salosta on tämän vuoden aikana raportoitu kolme hyökkäystä, jossa susi on tappanut lampaita.

Lammastilallisten huolta on helppo ymmärtää, kahdesta syystä. Ensinnäkin Salo on Suomen lammaspääkaupunki. Salossa on lampaita enemmän kuin yhdessäkään muussa Suomen kunnassa. Somero tulee kakkosena. Toiseksi, Suomen susipopulaatio on kasvanut ja 2020-luvulla keskittynyt yhä enemmän läntiseen ja lounaiseen Suomeen.

Nämä tekijät luovat väistämättä ristiriidan. On ollut jo hyvän tovin tiedossa, että kannan kasvaessa myös vahingot tulevat lisääntymään. Valtio tukee petoaitojen rakentamista, mutta hyökkäysten myötä voimistuvat myös vaatimukset tappoluville. Edellisen hyökkäyksen jälkeen Saloon myönnettiin yhden suden kaatolupa, mutta toistaiseksi susi on osoittautunut metsämiehiä ovelammaksi.

Vaikka susia voi lammas-Salossa liikkua kestämättömän paljon, koko maassa niitä on silti liian vähän. Luonnonvarakeskuksen viimevuotisen raportin mukaan susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena. Tämä johtuu osittain siitä, että kanta on voimakkaasti jakautunut.

Länsi-Suomessa asuvalla populaatiolla ei ole juurikaan kanssakäymistä Itä-Suomen susien kanssa. Geenipooli uhkaa heikentyä. Idässä Venäjältä vaeltavat sudet tuovat geneettistä vaihtelua. Sudet pitäisi siis saada levittymään koko maahan tasaisemmin.

On hyvä myös pitää mielessä, että vaikka paikallisesti susitilanne voi tuntua kohtuuttomalta, suurin osa susien aiheuttamista vahingoista keskittyy itäiseen Pohjois-Suomeen. Tänä vuonna porovahinkoja on raportoitu yli 1 200 kappaletta. Lampaita sudet ovat tappaneet alle 400.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments