Salossa oli jälleen uusi susi-isku lampaita kohtaan viikonloppuna.
Tällä kertaa hyökkäys tapahtui Mäenalassa, kun Toivolan lammastilan lampuri Katja Suominen löysi kaksi tapettua lammasta sunnuntaina.
– Suurpetoyhdyshenkilö kävi maanantaina katsomassa tilanteen. Saimme varmuuden, että susi se oli. Myös maaseutuviranomaiset kävivät varmistamassa tilanteen tiistaina. Todennäköisesti susi oli ollut täällä ohikulkumatkalla. Suominen kertoo.
Toinen lampaista oli syöty lähes kokonaan.
– Meillä meni vain kaksi lammasta. Päästiin vähällä, Suominen huokaa ja viittaa kesän ja alkusyksyn muihin tapauksiin, joissa salolaisilla lammastiloilla on menetetty jopa yli 20 lammasta kerralla.
– Kyllä tämä harmittaa silti. Oli onni, että edes toinen lammas oli syöty. Että sudella on ollut sentään nälkä. En ymmärrä sitä, että susi tappaa 20 lammasta huvin vuoksi ja pentuja opettaakseen.

Lampurin työ on Suomiselle osa-aikaista, sillä hän työskentelee päätoimisesti hoitajana. Neljän vuoden aikana hän ei ole tehnyt aiempia havaintoja susista Mäenalassa.
– Nyt kävi vahinko ensimmäistä kertaa. Naapuri oli nähnyt viime viikolla, kun susi oli syönyt peuraa pihapiirissä. Susia alkaa olla liikaa Salon seudulla.
Toivolan lammastilan tapetut yksilöt olivat 3- ja 5-vuotiaat siitosuuhet. Kaikkiaan tilalla on ollut 120 lammasta, joista 83 hyökkäyksen kohteeksi joutuneella laitumella.
– Uuhet olisivat menneet parin viikon päästä pässille. Taloudellisesti hyökkäys jättää vahinkoja, kun karitsoja ei näistä menetetyistä uuhista tule tulevina vuosina. Toinen uuhi oli risteytysemo, mutta toinen oli gotlannin turkislammas, joka on arvokkaampi, Suominen kertoo.
Suominen myöntää pelkona olevan, että susi tai sudet palaavat takaisin.
– Laitoimme petoaitahakemukset nyt menemään. Meidän laitumet sijaitsevat tilakeskuksen ympärillä, joten periaatteessa myös laumanvartijakoira olisi yksi mahdollisuus estää hyökkäyksiä jatkossa. Tosin koiriakin pitäisi olla kaksi.

Salolaiset lammastilat ovat olleet kesän ja alkusyksyn aikana toistuvien susihyökkäysten kohteena, ja lampaita on menehtynyt yli 70.
Heinäkuussa susilauma raateli 11 lammasta Halikon Vaskiolla. Seitsemän eläintä oli tapettu. Neljä jouduttiin lopettamaan myöhemmin.
Halikon Hajalassa sijaitsevalla Mikkolan tilalla menetettiin yhdessä yössä 25 uuhta elokuun alussa. 17 lammasta sai lisäksi vammoja.
Kiikalan Rekijoella sudet iskivät elokuun lopussa lammastilalle. Lampaita kuoli heti 18, ja neljä vammoja saanutta eläintä jouduttiin lopettamaan. Sudet kävivät samalla tilalla jo kolmatta kertaa.
Viime viikolla sudet raatelivat 13 lammasta Perniön Ylikulmalla. Osa eläimistä kuoli heti, ja osa piti lopettaa myöhemmin vammojensa takia.
Ihminen on täysin vieraantunut luonnosta. Ei ymmärretä mikä on petoeläin ja mitä se tekee. Susi ei kuulu taajamiin, haja-asutusalueelle eikä tuotantoeläinten laitumille. Suomessa kyllä riittää erämaita susikannan ylläpitoon.
Kun laidunnus päättyy jokainen voi arvalla seuraavia uhreja.
Mutta kun sudesta tehdään havainto luonnonsuojelualueella, hälytetään poliisit karkottamaan susi muualle.
Täällä ei erämaita ole, haja-asutusalue on miltei kaikkialla. Ainoa vaihtoehto on pitää susikanta niin pienenä, että haitat pysyvät siedettävällä tasolla. Nyt ollaan kaukana siitä. Keskustelua sotkee se, että susien määrää tarkastellaan kokonaisuutena. Sudet ovat jakautuneet epätasaisesti ja täällä kanta on ylitiheä, jossain muualla kanta on harva.
Ihmisen vieraantuminen luonnosta on huono keskustelunaihe. Ihminen tarvitsee asfaltoidut tiet, viljellyt pellot ja automarketit arkiseen elämään. Se joko pitää hyväksyä tai sitten aletaan haaveilla paluusta keräilykulttuuriin.
Henkilöt, jotka kaiken aikaa kertovat susien luontomme kuulumisesta yms, eivät itse taida oikeasti edes mennä liikkumaan lähellekään alueita, joissa susien tiedetään liikkuvan kuten Torronsuon pitkospuupoluille.
Nyt on jo pentueita ja nuoria susia, jotka ovat pesineet niin lähellä asutuksia, että ihmisten hajut ja äänet, sekä autojen ja traktoreiden äänet sen verran tutuiksi, ettei niitä varten tarvitse pitkälle paeta, eivät aiheuta vaaraa. Samoin lähellä olevien kotieläinten hajut kutsuvat helpon saaliin hakuun. Susia ihailevat, tehkää mökkinne metsiin, lähelle susireviirejä.