Suurin osa suomalaisista tuntee olonsa turvalliseksi digiympäristössä – tekoäly ja verkkorikollisuus epäilyttävät

0
Yli neljä viidestä tuntee olonsa digiympäristössä vähintään melko turvalliseksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Yli neljä viidestä tuntee olonsa digiympäristössä vähintään melko turvalliseksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suurin osa suomalaisista tuntee olonsa turvalliseksi digitaalisessa ympäristössä, käy ilmi Digi- ja väestötietoviraston tuoreesta Digiturvabarometristä.

Kyselyyn vastanneista yli neljä viidestä tuntee olonsa digiympäristössä vähintään melko turvalliseksi.

Vajaa kolmannes kyselyyn vastanneista kertoo luottamuksensa digitaaliseen turvallisuuteen heikentyneen. Muutoksen taustalla voi barometrin mukaan olla esimerkiksi verkkorikollisuuden lisääntyminen ja tekoälyn kasvanut käyttö.

Tekoälyyn luottaa vain 15 prosenttia barometriin vastanneista. Eniten siihen luottavat 18–24-vuotiaat ja vähiten 65–74-vuotiaat.

– Helppokäyttöiset ja maksuttomat tekoälypalvelut tulivat laajan yleisön saataville vasta viime vuoden lopussa. Kyse on siis edelleen uusista ja monille tuntemattomista palveluista, sanoo Digi- ja väestöviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku tiedotteessa.

Sosiaaliseen mediaan luotetaan vähiten

Barometrin mukaan suomalaisten kiinnostus digiturvakoulutusta kohtaan on kasvussa. Digi- ja väestöviraston mukaan on hyvä, että suomalaiset ovat heränneet koulutuksen tarpeeseen.

– Verkko- ja kyberrikollisuus sekä verkkovakoilu ovat viimeisen vuoden aikana merkittävästi lisääntyneet. — Yksilötasolla tähän valitettavaan kehityskulkuun paras lääke on nimenomaan riittävästä digiturvakoulutuksesta huolehtiminen, sanoo Rousku.

Verkossa suomalaiset luottavat kyselyn mukaan eniten viranomaisten tuottamaan sisältöön, johon luottaa yli neljä viidestä kyselyyn vastanneesta. Tunnettujen kotimaisten uutismedioiden ja yritysten sisältöihin luottaa runsaat kolme viidestä vastaajasta.

Vähiten luottamusta herättää sosiaalisessa mediassa julkaistu sisältö, johon luottaa vain viidesosa kyselyyn vastanneista.

Kyselyyn vastasi 1 000 täysi-ikäistä suomalaista. Tiedonkeruun toteutti Bilendi elokuussa.