Syksyinen sinilevä kukkii Kiskossa ja Kemiönsaarella

0
Sinilevä on kiusannut tänä vuonna uimareita jatkuvasti. Kuva on heinäkuulta Ylisjärveltä.

Vaikka kesä ja kesän helteet ovat takana, luonnonvesiin ei vieläkään pääse uimaan huoletta. Ely-keskus tiedottaa, että sinilevät ovat jopa runsastuneet nyt syksyllä. Ajankohtaan nähden lämmin sää on lisännyt sinileväesiintymien muodostumista.

Eniten sinilevää Elyn sisävesien tarkkailupisteistä näkyi Kiskossa Kirkkojärvellä ja samannimisellä järvellä Rymättylässä. Ely luonnehtii sinilevän määrää näillä järvillä runsaaksi.

Lisäksi hieman levää on havaittu Kemiönsaaren Dragsfjärdenin järvellä sekä merialueista vähäisiä määriä Paimionlahden ja Kuusistonsalmen havaintopaikoilla.

Runsaatkaan sinileväesiintymät eivät ole harvinaisia tähän aikaan vuodesta. Varsinkin merialueilla sinilevähavaintoja voi tehdä pitkälle syksyyn, taustoittaa Ely.

Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti, ja paikalliset erot ovat suuria. Esimerkiksi Kiskossa Kirkkojärven toisessa päässä, Kiiskisnokassa, ei levää asiantuntijan havaintopisteellä Järviwikissä ollut näkynyt.

Salossa seurataan valtakunnallisessa sinileväseurannassa Kiskon Kirkkojärven lisäksi vain Ylisjärveä ja Hirsijärveä. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.