”Tätä kukaan ei ole aiemmin kuullut” – syksyn SaloJazzissa syödään brunssia ja venytellään genre-rajoja

0
Viime syksynä Tuomo Prättälän ja SaloJazz House Bandin groovaava keikka huipensi SaloJazzin Musinessa.

SaloJazz palaa syksyllä kahdennentoista kerran. Viime vuonna festivaali toi Saloon monia ulkomaalaisia vieraita, mutta tulevana syksyllä artistit löytyvät lähempää.

– Tänä vuonna olemme kotimaisen huippujazzin kanssa tekemisissä. Nuorta polvea, jotka ovat lähdössä maailmalle ja sitten myös vanhempaa kaartia, jotka ovat kannuksensa maailma jo ansainneet, SaloJazzin Marko Heikura tiivistää.

Festivaalin huippukohtiin kuuluu muun muassa kitaristi ja säveltäjä Kalle Kaliman sekä monena vuonna SaloJazzissa esiintyneen kontrabasisti Antti Lötjösen yhteisesitys. Konserttisarjan aloittava esityksen kokoonpano on SaloJazzin aikaansaannos.

– Kaliman ja Lötjäsen yhteisduo on jotain, mitä kukaan ei ole koskaan aikaisemmin kuullut. Pyrkimys on luoda aina jotain uutta ja tarjota mahdollisuus tällaiseen, Heikura kehuu.

Heikura kertoo, että Berliinissä asuvaa Kalimaa on Suomessa harvemmin kuultu, kun taas Lötjönen on esiintynyt SaloJazzissa jo monena vuonna.

Toinen kuriositeetti on lauantain päätöskonsertissa esiintyvä indie-hiphop-tähti Jesse Markin.

– Genrerajoja venyttelemme aina, Heikura sanoo.

SaloJazz tarjoaa myös musiikkioppilaitosyhteistyön kautta kaksi konserttia vapaalla pääsyllä, joissa kuullaan Sibelius-Akatamian jazzlinnan sekä Turun konservatorion opiskelijoita.

Festivaalin viimeisenä päivänä on myös uusi jazzaiheinen brunssi. Siinä Radio Helsingin Jazz kiinnostaa -ohjelman konsepti on siirretty livemuotoon. Ohjelman juontajat Teppo Mäkynen ja Matti Nives soittavat jazzlevyjä, jutustelevat ja kertovat tarinoita levyjen takaa.

Heikura kertoo viime vuoden olleen hyvin onnistunut. Ravintola Musine toimii taas festivaalin ytimenä, mutta konsertteja järjestetään myös uudella seurakuntatalolla sekä Salon kirjastossa.

– Viime vuonna Musine oli ensimmäistä kertaa kokeilussa, ja se sai todella hyvää palautetta niin artisteilta kuin yleisöltäkin. Nyt kun meillä on uusi vakiopaikka, niin asioiden suunnittelu on paljon helpompaa.

Uusi seurakuntatalokin pääsee tänä syksynä osaksi SaloJazzia. Panu Savolainen tarjoaa uudessa Kuparisalissa vibrafonimusiikkia ja Iro Haarla taas testaa salin täysimittaisen flyygelin jazzvalmiuden. Heikura pitää uuden salin kokeilua mielenkiintoisena.

Uutena aluevaltauksena on lisäksi yrityksille musiikin ja ruoan ympärille räätälöity VIP-paketti.

– Satsaamme siihen, että olemme kodikas ja korkeatasoinen tapahtuma, jossa voi tulla kokeilemaan uusia elämyksiä. Olemme pyrkineet laskemaan jazzmusiikin kohdalla kynnystä, Heikura kertoo.

– Ja konserteista varmasti itselleen saa jotain, koska jazzmusiikkikin on livenä parhaimmillaan, Heikura jatkaa.

Miten syksyn SaloJazzin kattauksen voisi tiivistää, Marko Heikura?

– Vähäeleisestä valloittavaan, Heikura summaa.

SaloJazz Festivalin ohjelma

Perjantai 15.9.

 • klo 19 Jazz tutuksi -ilta (Musine)
 • SaloJazz Festival 2023 ohjelman esittely

Perjantai 29.9.

 • klo 19 Kalle Kalima & Antti Lötjönen (Musine)
 • klo 21 Maja Mannila Trio (Musine)
 • klo 22.15 Jamit (Musine)

Lauantai 30.9.

 • klo 12 TRI (Salon pääkirjasto, vapaa pääsy)
 • klo 14 Royal Remedy (Musine, vapaa pääsy)
 • klo 17 Case Kämäräinen feat. Severi Pyysalo (Musine)
 • klo 19 Iro Haarlan balladeja jazzkvintetille (Salon seurakuntatalo)
 • klo 21.30 Jesse Markin (Musine)
 • klo 22.45 DJ (Musine)

Sunnuntai 1.10.

 • klo 1113 Jazz kiinnostaa -brunssi, Teppo Mäkynen & Matti Nives (Musine)