Taistelu majakkasaarella, salakuljettajia ja somerolaiskissa nimeltä Suikkanen – Syksyn paikallinen kirjasato on poikkeuksellisen runsas ja monipuolinen

0
Somerolaislähtöinen Eino Nurmisto on kirjoittanut esikoisromaaninsa Vuoden nuori taiteilija. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Alkava kirjasyksy vyöryttää Salon seutuun kytkeytyviä teoksia tarjolle pikkuauton takakontillisen verran. Poikkeuksellisen laaja tarjonta yltää miljonäärin muistelmista murhiin, löytökissoista paikallisradioiden historiaan

Jatko-osia romaaneihinsa ovat kirjoittaneet salolainen toimittaja Mikko J. Kiviluoto ja Ollikkalasta lähtöisin olevat sisarukset Tiina Kristoffersson ja Vesa-Matti Toivonen.

Kiviluoto jatkaa Casa Dementeria -esikoisestaan tuttujen semikonnien ja täyskoijareiden tarinaa romaanissa Espanjan punainen kulta, jossa hoivakotiyrittäjät laajentavat bisneksiään sahramin väärentämiseen ja salakuljetukseen.

Kristoffersson ja Toivonen ovat päässet Listamestari-sarjassaan kolmanteen osaan. Kulissit kaatuvat, Listamestari naurattaa kouluikäisten seikkailuilla kesäloman aikana.

Salon seudulla asunut dekkaristi Rebekka Härkönen on tehnyt jatko-osan Pihtiote alkuvuodesta ilmestyneelle esikoisromaanille Prinsessamekko.

Esikoisromaaninsa on kirjoittanut Somerolta kotoisin oleva somepersoona Eino Nurmisto, joka tuli tunnetuksi Tämän kylän homopoika -blogillaan. Vuoden nuori taiteilija kertoo kustantajan kuvauksen mukaan siitä, millaista on kasvaa erilaisena pikkupaikkakunnalla.

Kirjailijasisarukset Tiina Kristoffersson ja Vesa-Matti Toivonen ovat lähtöisin Ollikkalasta. Heidän koulumaailman sijoittuva Listamestari-sarjansa etenee jo kolmanteen osaansa.

Henkilöhistorioissa ja muistelmissa skaala yltää kenties tunnetuimmasta salolaisesta radioaalloille. Toimittaja Risto Uimonen kirjoittaa jo kolmannen kerran Sauli Niinistöstä. Sauli Niinistö – Suomalaisten presidentti paneutuu Niinistön toiseen presidenttikauteen.

Joensuun kartanon isäntä Björn Wahlroos jatkaa muistelmiaan sarjan toisessa osassa Sateentekijät – eräänlaiset päiväkirjat 1992–2001. Samoille vuosille ajoittuu myös halikkolaiskartanon kauppa.

Salossa kouluvuotensa viettänyt radiotoimittaja Harri Moisio kertoo Minä ja radio kokemuksistaan radiomaailmasta eri vuosikymmeniltä. Nykyisin Radio Rockin Korporaatiosta tunnetun Moision ura alkoi vuonna 1989 Radio Suomen Salon taajuudelta.

Björn Wahlroosin muistelmien toisessa osassa eletään vuosia, joina hän hankki omistukseensa Joensuun kartanon Halikossa. Otava/Jouni Harala

Salolaistaustainen toimittaja, Salon Seudun Sanomien pitkäaikainen avustaja Tommi Aitio on kirjoittanut Susijengin kipparista kirjan Kapteeni – Shawn Huffin tarina.

Kiskosta taasen on lähtöisin Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares, jonka on paneutunut kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan elämään Nuori Ben Zyskowicz – Suomettumisen vuodet -kirjassa.

Suomusjärveläinen Heli Mäenpää on koonnut tositarinoita suomalaisista rescue-kissoista Arvon kissa -kirjaan, jossa kerrotaan muun muassa somerolaiskissa Suikkasesta.

Paimiolaislähtöinen Juha Hurme on uppoutunut Kalevalaan kahden teoksen edestä. Kenen Kalevala -kirja on kustantajan tiedotteen mukaan ”kulttuurinen ja poliittinen kauhukertomus siitä, kuinka elävä karjalainen perintö muumioitiin pyhäksi suomalaiseksi kirjaksi”. Väinämöinen puolestaan on Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama komedia, joka sai juuri ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa.

Sotavuosiin johdattavat Antti Rämäsen tietokirja Rikottu rajamaa ja Patrik Berghällin Hyökkäys Bengtskäriin.

Salolainen Rämänen on selvittänyt Karjalankannaksen tapahtumia sisällissodan aikaan ja myös sodan seurauksia. Rämänen keskittyy tutkimaan etenkin tapahtumia Kanneljärvellä ja Uudellakirkolla, joiden asukkaita siirrettiin jatkosodan jälkeen asumaan nykyisen Salon alueelle.

Berghällin Hyökkäys Bengtskäriin kertoo tositapahtumiin perustuvassa romaanissa taistelusta Kemiönsaarelle kuuluvan majakan herruudesta vuonna 1941.

Luettavaa on tarjolla myös musiikin saralla. Salolainen sellisti Olli Varonen on kirjoittanut tunnetuista muusikoista teoksen Lapselle vain paras on kyllin hyvä – Géza ja Csaba Szilvayn elämä.

Salon kansalaisopiston Saloha!-ukuleleryhmän vetäjä, opettaja Rauni Rokka on tehnyt koululaisille suunnatun Ekalele – ukulelen soiton alkeet -oppikirjan.

Musiikkiterapeutti ja kouluttaja Kari Saarinen Salosta on puolestaan kirjoittanut Voimauttava musiikki ja luova kirjoittaminen -tieto- ja tehtäväkirjan.

Tiedot on poimittu kustantamojen syksyn katalogien ennakkotiedoista. Jos kirjasi puuttui, ota yhteyttä osoitteeseen toimitus@sss.fi.