Tammenmäen metsän kohuhakkuut eivät saaneet aikalisää – vihreiden esitys äänestettiin Salon valtuustossa nurin

0
Salon kaupunginvaltuuston syyskausi alkoi maanantaina tunnin kokouksella. Illan ainoa äänestys koski Tammenmäen metsän hakkuita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tammenmäen metsähakkuut herättivät keskustelua ja vaativat äänestyksen Salon kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Kiskontien itäpuolella lähellä Aarnionperän asuinaluetta sijaitsevan alueen hakkuut nousivat puheenaiheeksi viime talvena. Alueen asukkaat ovat vastustaneet hakkuita, koska metsällä on virkistysarvoa ja se on monelle tärkeä ulkoilualue.

Kaupunki oli tehnyt noin kahdeksan hehtaarin alueesta kaupat Metsä-Groupin kanssa osana vuoden 2023 metsähakkuita. Kaupungin mukaan metsän kiertokulku on kymmeniä vuosia, ja hoitotoimet ovat hyvin mitoitettuja ja tarkkaan harkittuja.

Asukkaat ovat jättäneet hakkuista kuntalaisaloitteen. Vihreiden valtuustoryhmä teki puolestaan valtuustoaloitteen, jossa toivottiin aikalisää ja asukkaiden kuulemista.

Vihreiden Anna Härri esitti valtuustossa, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi, jotta kaupunki kuulisi alueen asukkaita ja metsäasiantuntijoita ennen hakkuisiin ryhtymistä. Hän vertasi Tammenmetsän tapausta Meri-Halikon kouluun, jossa otettiin aikalisä ja kuultiin kaupunkilaisia.

– Emme vaadi metsän täyttä suojelua, vaan että asukkaille annetaan mahdollisuus kertoa oma kantansa ja hakkuita arvioitaisiin uudelleen.

Härriä kannatti Kai Schneider (vihr.), joka muistutti, ettei rakkaan lähimetsän avohakkuu ainakaan lisää kaupunkilaisten asukastyytyväisyyttä.

Jerina Wallius (ps.) kannatti Härriä ja arveli, ettei Salon talous kaadu puukauppaan.

Keskustan Ilkka Uusitalo sanoi olevansa hämmentynyt, että kertaalleen hyväksyttyjä metsäkauppoja pyöritellään uudelleen päätöksenteossa.

Uusitalon mukaan Salon kaupungilla on noin 2 500 hehtaaria metsää, ja vuotuiset puunmyyntitulot ovat hyvin pienet. Yksityinen maanomistaja ottaisi hänen arvionsa mukaan metsistä moninkertaiset myyntituotot ja hakkuut olisivat silti kestävällä tasolla.

– Joka vuosi tahtoo tulla sama asia, kun hakkuista päätetään. Syntyy keskustelua, että ei tätä eikä tätä. Olisi ehkä parempi, että nämä asiat olisivat kokonaan virkamiehen hoidossa, Uusitalo sanoi.

Valtuusto kaatoi Anna Härrin palautusesityksen lopulta äänin 39–12, ja valtuusto merkitsi aloitteen tiedokseen.

Härrin esityksen puolesta äänestivät vihreän ryhmän lisäksi Stina Siikonen (kok.), Marjatta Hyttinen (kok.), Mika Nummenpalo (liik.), Jerina Wallius, Pia Hellström (sd.), Satu Parttimaa (sd.), Timo Lähteenmäki (vas.) ja Marja Ruokonen (vas.).