Terrorismijutun pääsyytetty sanoo aikoneensa haudata 3D-aseet metsään siltä varalta, että yhteiskunta ajautuu ”laittomaan tilaan”

1
Pääsyytetyn lisäksi tiistaina oikeudessa kuultiin keskusrikospoliisin aseasiantuntijaa, joka tutki mieheltä takavarikoidut, 3D-tulostamalla tehdyt aseet. LEHTIKUVA / Pepe Korteniemi
Pääsyytetyn lisäksi tiistaina oikeudessa kuultiin keskusrikospoliisin aseasiantuntijaa, joka tutki mieheltä takavarikoidut, 3D-tulostamalla tehdyt aseet. LEHTIKUVA / Pepe Korteniemi

Äärioikeistoon liitetyn terrorismirikosjutun pääsyytetty on selittänyt aseiden 3D-tulostamista tarpeella saada ”kättä pidempää” itsepuolustukseksi, jos yhteiskunta ajautuisi ”laittomaan tilaan”.

– Vuoden 2021 aikana valtamediassa kohkattiin siitä, miten sähkö loppuu — hyllyt tyhjenivät kaupasta, ei voinut ostaa leipää, ei mitään. Ajattelin, että voi koittaa ajat, että pitää olla kättä pidempää, mies sanoi, kun häntä kuultiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina.

28-vuotiasta miestä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Syyttäjän mukaan mies 3D-tulosti aseita, koska oli syyttäjän mukaan päättänyt tehdä tai valmistella yhden tai useamman terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen. Esitutkinnassa mieheltä takavarikoitiin useita aseita, aseen osia ja patruunoita.

Nettikirjoitukset humalaista ”öyhöttämistä”

Mies on kiistänyt terroristisen tarkoituksen, mutta on myöntänyt syyllistyneensä törkeään ampuma-aserikokseen. Hänen mukaansa tarkoituksena oli haudata aseita, niiden osia ja ammuksia metsään, josta hän olisi voinut hakea ne tarvittaessa.

– Jos olisi tullut tällaiset olotilat, että yhteiskunta on laittomassa tilassa ja kaikki pöllitään, säilykkeet, polttoaine, ja poliisille ei pysty soittamaan, kun sama asia tapahtuu tuhannessa muussakin paikassa samaan aikaan. Tällaisessa pakottavassa tilanteessa olisin hakenut aseen itselleni itsepuolustautumiskäyttöön, mies sanoi.

Syyttäjän mukaan mies oli omaksunut äärioikeistolaisen akselerationistisen aatteen, jossa lietsotaan demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa niin sanottua rotusotaa, ja jossa valkoisen väestön ylemmyyttä puolustettaessa hyväksytään väkivallan käyttäminen.

Mies on myöntänyt käyneensä netissä erilaisia keskusteluja, mutta sanoo vain ”öyhöttäneensä” ja kirjoitusten olleen humalassa tehtyjä.

– Ei ole ollut tavoitteena tehdä minkäänlaista aloitteellista väkivaltaa. Jos olen sanonut jotain toisin, se on ollut kännistä öyhötystä ja pahan mielen pois öyhöttämistä, mies sanoi oikeudelle.

Miestä kuultiin videoyhteydellä vankilasta. Hän vastasi oman asianajajansa kysymyksiin, mutta syyttäjäpuolen kysymyksistä vastaosaan hän sanoi vain ”ei ole lausuttavaa”.

Aseet heikkoa ja halpaa muovia

Pääsyytetyn lisäksi tiistaina oikeudessa kuultiin keskusrikospoliisin aseasiantuntijaa, joka tutki mieheltä takavarikoidut FGC-9-malliset aseet. Asiantuntijan mukaan netistä löytyvä asemalli on suunniteltu itselataavaksi kertatuliaseeksi, mutta pääsyytetyn aseet oli valmistettu huonosti ja epätarkasti.

– Tässä oli kolme kokonaista asetta, joista kaksi ensimmäistä ei kumpikaan toiminut itselataavana kertatuliaseena. Niissä oli niin paljon mittaepätarkkuuksia ja erilaisia vikoja, mies selitti.

Aseet oli osin 3D-printattu muovista, mutta paineenalaiset osat olivat metallia. Kun syyttäjä pyysi asiantuntijaa vertaamaan takavarikoituja aseita kaupallisiin aseisiin, tämä sanoi 3D-tulostettujen aseiden olevan ”aivan leluja” niihin nähden. Aseet oli muun muassa valmistettu halvasta ja heikkolaatuisesta muovista.

– Kaikkein halvinkin 3D-printteri tekee hyvin mittatarkkaa työtä — mistä muovilaadusta (ase) tehdään ja miten tarkkaan metallisosat suunnitellaan, se on suurempi ongelma, asiantuntija sanoi.

Käräjätuomio määrä antaa lokakuussa

Jutussa on syytettynä 28-vuotiaan lisäksi kolme muuta miestä, jotka ovat 21-, 26- ja 66-vuotiaita. Myös 26-vuotiasta syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

21-vuotiasta miestä syytetään avunannosta terrorismirikoksiin. Jutussa syytettynä olevan 66-vuotiaan miehen väitetyillä teoilla ei syyttäjän mukaan ole ollut terroristista motiivia.

Useissa syytteistä väitetty tekopaikka on Lahti. Ajallisesti teot sijoittuvat syyttäjän mukaan vuosiin 2021–2023. Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt pääosin.

Jutun käsittely käräjäoikeudessa päättyy ensi viikolla, ja tuomio on määrä antaa lokakuussa.

Syyttäjä vaatii pääsyytetylle vähintään kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. 66- ja 21-vuotiaille miehille syyttäjä vaatii ehdollisia rangaistuksia. 26-vuotiaalle vaaditaan vähintään vuoden vankeutta, mutta syyttäjä aikoo ottaa kantaa ehdottomaan tai ehdolliseen rangaistukseen vasta myöhemmin.

Maria Rosvall

Subscribe
Huomio
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
takki
1 päivä sitten

Supo ei edelleenkään pidä natseja yhteiskunnalle uhkana, paitsi erimieltä oleville politiikoille ja vähemmistöille!