Tunnin junan melua torjutaan asuintaloissa täsmäiskuin: vahvistusta rakenteisiin, ikkunoita vaihtoon ja meluseiniä pihoille

10
Ohi kulkeva juna aiheuttaa paikasta riippuen melua 10–30 sekunnin ajan. Melutaso riippuu kulkevien junien määrästä sekä niiden nopeudesta, tyypistä ja pituudesta. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Turun Tunnin Juna Oy aikoo torjua kaksoisraiteen aiheuttamaa melua täsmäiskuin ja kiinteistökohtaisin toimenpitein. Salon Hajalan ja Turun Kupittaan välille on suunniteltu sijoitettavaksi 68 meluestettä, joiden yhteenlaskettu pituus on 27 kilometriä. Lisäksi suunnitelmissa on 38 kiinteistökohtaista meluntorjuntatoimea. Mallia on otettu Ruotsista, jossa melun täsmätorjunta on jo vakiintunut käytäntö.

Salon ja Turun väliset meluvyöhykkeet on kartoitettu ja kiinteistöjä katselmoitu. Swecon meluasiantuntija Tuomo Pynnönen sanoo, että suunnitelmat laaditaan kiinteistökohtaisesti. Melusuojaukset kustantaa radan toteuttava yhtiö.

Kiinteistöillä voidaan esimerkiksi vahvistaa seinärakenteita ja parantaa julkisivun äänieristystä. Ikkunoita voidaan vaihtaa paremmin ääntä eristäviin ja korvausilmaventtiilejä ääntä vaimentaviin.

Pihojen oleskelualueille voidaan tehdä meluseinärakenteita tai erillisiä oleskelurakennelmia. Terasseja ja parvekkeita voidaan lasittaa.

Hajalan ja Kupittaan välille suunnitellun kaksoisraiteen junaliikenteen meluntorjunnan suunnitelmista kerrottiin tiistaina Teams-infotilaisuudessa. Verkkotilaisuudessa oli reilut 60 osallistujaa.

Lisäraide ja radan oikaisukohdat saattavat aiheuttaa junien ohiajon aikaista melua useille kiinteistöille. Ne kaikki pyritään suojaamaan Valtioneuvoston päätöksen mukaiselle tasolle. Asuinkiinteistöjen ohjearvot ovat päivisin 55 desibeliä ja öisin 50 desibeliä. Vapaa-ajan asuntojen vastaavat ohjearvot ovat 45 ja 40 desibeliä.

Meluntorjunnassa huomioidaan keskiäänitasot ja ohitusten aiheuttamat hetkelliset maksimitasot.

– Yöaikaisen ohjearvon ylittävä alue on laajempi kuin päiväaikaisen, Tuomo Pynnönen huomauttaa.

Ohi kulkeva juna aiheuttaa paikasta riippuen melua 10–30 sekunnin ajan. Melutaso riippuu kulkevien junien määrästä sekä niiden nopeudesta, tyypistä ja pituudesta.

Aamuseitsemän ja iltakymmenen välisenä aikana Hajalan ja Kupittaan väliä tulee kulkemaan arviolta 30 Intercity-junaa ja 14 Express- tai Pendolino-junaa. Iltakymmenestä aamuseitsemään junia kulkee yhteensä kymmenen. Lisäksi voi kulkea pari tavarajunaa.

Intercity-junien pituus on 152 metriä, Pendolinojen 320 metriä ja tavarajunien 500 metriä.

Melun etenemistä estävä rakennelma toimii tehokkaimmin, kun se sijaitsee lähellä rataa tai lähellä suojattavaa kohdetta. Meluesteen rakentaminen on kustannustehokkainta tiheään asutuilla alueilla, jolloin sama este suojaa useita asuinkiinteistöjä.

– Rautatiealueille kannattaa pystyttää meluesteitä, jos lähistöllä sijaitsevat asuinrakennukset ovat radan tasolla tai sitä alempana. Rata-alueelle pystytettävillä ei ole tehoa, jos asuinrakennukset sijaitsevat rataan nähden ylärinteessä tai yli sadan metrin etäisyydellä, Pynnönen toteaa.

Ratasuunnitelmien alustavia melukarttoja ja suunniteltuja suojaustoimenpiteitä pääsee tarkastelemaan Turun Tunnin Juna Oy:n karttajärjestelmässä (tunninjuna.sitowise.com). Palautetta ja kysymyksiä voi jättää kotisivujen kautta (tunninjuna.fi/anna-palautetta).

Turun Tunnin Juna Oy perustettiin joulukuussa 2020. Yhtiön tehtävänä on Espoo–Salo -oikoradan ja Salo–Turku -kaksoisraiteen ratasuunnitelmien laatiminen ja rahoittaminen uuden radan rakentamisvalmiuteen saakka. Yhtiön osakkaina ovat valtion lisäksi Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi.

Subscribe
Huomio
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lunastus tämän takia
10 päivää sitten

Ihan turhaa on kysyä kysymyksiä tai antaa palautetta, kukaan ei ikinä vastaa. Ja tämä hanke saisi lyödä jo jäihin. Valtiolla muutenkin velkaa ja kannattamattomat hankeet ovat tässä tilanteessa turhia.

taikuri vai luikuri
10 päivää sitten

Tämähän on se taikakeino, joka tuo ne paremmat ajat tullessaan.

Tätä mieltä
10 päivää sitten

Salon ohi pääsee nyt jo aika montaa hyvää ja nopeaa tietä kaikkiin suuntiin. Kysymys: jos ratahanke toteutuu, miten moni päättäjä menettää kotinsa sen tieltä? Todennäköisesti ei yksikään. Toinen kysymys: miten moni hankkeen päättäjistä itse käyttää/käyttäisi junaa? Ehkä hän, joka turkulaisten puolesta puhuu. Kolmas kysymys: kuka lystin maksaa? Se enemmistö, joka uutta rataa ei tarvitse muutaman ’säästetyn’ minuutin vuoksi. Yhteenveto: hyöty: plus miinus nolla, tappio: tyhjä ja velkainen kukkaro.

Mä vaan
10 päivää sitten

Halikossa ei ole tähänkään asti ollut mitään meluntorjuntaa.
Lupaan yllättyä jos tunnin junan myötä moinen meluaita tulee

Lasse Reunanen / Salo
9 päivää sitten
Reply to  Mä vaan

Halikossa junaradan vierestä kaadettu koivuja mm. kauppakeskus Pisman ja kirjaston läheisiltä alikuluilta viime viikolla. Arvioin olisiko jo kaksoisraiteille tehdyn laajennusta, mutta sain tietooni: puiden poisto varotoimi estää sähkölinjoille ja junaradalle kaatumiset, jota aikaisemmin jo Helsingin suunnalle tehty. Puiden poisto lisää meluakin hieman ympäristöön, meluesteitä tarvitaan lisää.

Radan varrella asuva
9 päivää sitten

Tämä puiden kaato ei vielä liity kaksoisraiteeseen, koska on vasta suunnitelumeneillään, ei ratatöitä aloiteta suunnitteluvaiheessa. Puut kaadetaan 30metriä radan keskeltä ulospäin. Siinä on Väylän ns. suojavyöhyke. Ja jos et ole vielä tutustunut kaksoisraiteen suunnitelmiin, niin siellä on Halikkoon ja Hajalaan meluesteet. Eli kyllä niitä suunnitteilla on.

Tatti
10 päivää sitten

Ja paljonko taas hiilijalanjälki nousee näitä rakennellessa? Kyllä ne nykyiset raiteet riittävät. Kova on uutisointi, että syntyvyys laskee niin siinä kohtaa kun kyseinen rata on valmis, niin käyttäjämäärä vaan vähenee.

ELSA-rata tarvitaan
9 päivää sitten

Nykyinen ikäloppu rantarata on täysi susi. Ihmiset kulkevat turhan takia autolla Helsinkiin koska junan aikatauluihin ei voi luottaa. Jatkuvia myöhästymisiä laitehäiriöistä, toisista junista tai loppumattomista remonteista johtuen.

Jokkeri
9 päivää sitten

Kaksoisraide nykyiselle rantaradalle poistaisi nämä ongelmat. Tunnin junan hinta n. 4-5 miljardia ja rantaradan ns. Kaksoisraide n. 0,5 miljardia. Tunnin junan matkalipun hinta olisi vähintään kaksinkertainen.
Suomen taloudellinen tilanne tällä hetkellä todella huono.

Radan varrella asuva
9 päivää sitten

Et ole tainnut huomata että VR:llä on näitä myöhästymisiä myös sellaisilla osuuksilla missä on kaksoisraide? Eli ei raiteiden määrä ratkaise vaan että kalusto toimii. VR:llä on todella paljon ongelmia ohjausjjärjestelmien kanssa. Kuten nyt oli jossain juna tehnyt hätäjarrutuksen kaksi kertaa. Ja nykyistä rataa on korjattu, raiteet on hitsattu kiinni. 90-luvulla tehtiin monia oikaisuja. Eli ei se itse rata tässä ongelma ole.