Tunnin junan pattitilanne

0
Hallitus kinastelee siitä, millä aikataululla suuria infrahankkeita voidaan edistää. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Syksyn budjettiriihi lähestyy ja hallituksessa haetaan asetelmia. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) toivoi syyskuun alussa, että hallitus voisi käynnistää investointiohjelmaansa liittyviä hankkeita etupainotteisesti (ts.fi 1.9.). Ohjelma on neljän miljardin jättipaketti, josta rahoitetaan esimerkiksi Tunnin junan alku- ja loppupäätä noin puolella miljardilla eurolla.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) vastasi muutamaa päivää myöhemmin. Hän heristi Orpolle sormea ja muistutti, että ei niitä hankkeita noin vaan polkaista käyntiin (hs.fi 5.9.). Ranteen mukaan infrahankkeita ei ensinnäkään missään nimessä saataisi käyntiin vielä tänä vuonna. Toiseksi Ranne vetosi hallitusohjelmaan, joka hänen mukaansa edellyttää, että rahoituksen pitää olla ensin kunnossa. Toisin sanoen valtion on myytävä omistamiaan yrityksiä.

Ranteen lausunnon ensimmäinen osa on uutisena melko merkityksetön. Suurten infrahankkeiden nytkähtäminen ei suju sormia napsauttamalla, vaikka miten olisi tahtoa.

Esimerkiksi Turun tunnin juna on tunnetusti suurista raidehankkeista pisimmällä, mutta ei senkään parissa ihmeitä tapahdu muutamassa kuukaudessa. Hankeyhtiö on ilmoittanut, että ratasuunnitteluvaihe valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen kulunee ainakin vuosi, että suunnitelmat on hyväksytty ja saaneet lainvoiman. Sitten päästään rakentamaan, jos rahaa on.

Nykyisessä taloustilanteessa valtion tukema rakentaminen on sinällään oivallista elvytystä. Sitä tarvitaan suhdannevaihtelujen tasaamiseen.

Ranteen vaatimus rahoituksen hoitamisesta ensin kuntoon on ongelmallinen. Asiantuntijat ovat arvioineet, että ensimmäisenä valtion myyntilistalla olisivat Nesteen osakkeet. Valtio omistaa tällä hetkellä noin 45 prosenttia Nesteestä.

Mutta aika ei ole otollinen myynnille. Analyytikkojen mukaan Nesteen osakekurssi on tällä hetkellä alhainen. Jos ei oteta huomioon koronan ja Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia poikkeamia, osake on viimeisten muutaman vuoden aikana ollut selvästi halutumpi.

Jos hallitus pakottaa itsensä myymään Nestettä nyt, se voi ampua itseään jalkaan. Juha Sipilän (kesk.) hallitus myi Nestettä aikanaan halvalla. Käytännössä veronmaksajien rahaa valui hukkaan.

Tarkalleen ottaen hallitusohjelmakaan ei vaadi myymään valtion omaisuutta ennen hankkeiden käynnistämistä. Sen mukaan velanottotarve ei saa lisääntyä hallituskauden aikana.

Hallituksen ei kannata jäädä kinastelemaan sanamuodoista. Tärkeintä on viestittää, että tärkeät hankkeet etenevät. Omistusten myynti kannattaa toteuttaa silloin kun se on markkinoiden kannalta järkevintä.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments