Turun Kirjamessuille tulossa yli 500 esiintyjää – yhteiskunnallisia keskusteluja käydään päivänpolttavista aiheista

0
Turun Kirjamessut järjestetään Turun Messukeskuksessa syys-lokakuun taitteessa. Messukeskuksessa on samaan aikaan myös Ruoka- ja Viinimessut. Kuva Turun Kirjamessuilta vuodelta 2019.

Turun Kirjamessujen ohjelma on julkaistu. Kolmen päivän aikana 29.9.–1.10. messuilla nähdään noin 300 ohjelmanumeroa.

Turun Messukeskukseen kokoontuvat kirjallisuuden kuumimmat nimet ja laaja joukko tunnettuja yhteiskunnallisia keskustelijoita. Kirjamessujen ohjelmassa tartutaan aiheisiin, joista Suomi ja maailma puhuvat juuri nyt. Poikkitaiteellisena teemana on tänä vuonna tanssi.

Ohjelmaa nähdään seitsemällä eri lavalla. Lavalle nousevat syksyllä uuden teoksensa julkaisevat Sirpa Kähkönen, Kjell Westö, Stella Harasek, Merete Mazzarella, Petri Tamminen, Silvia Hosseini, Anna Kortelainen, Katja Kettu, Hanna Weselius ja Antti Nylén.

Kirjamessuilla esiintyvät myös muun muassa Harry Salmenniemi, Kaari Utrio, Anneli Kanto, Dess Terentjeva, Roman Schatz, Ann-Christin Antell, Susanna Hast, Minna Rytisalo, Juha Hurme ja Enni Mustonen. Dekkaristitähdistä messuilla nähdään muun muassa Satu Rämö, Leena Lehtolainen, Arttu Tuominen ja Reijo Mäki.

Muistelma- ja elämäkertateosten tiimoilta messuilla ovat puhumassa muun muassa Jenni Haukio, Risto Isomäki, Panu Rajala, Katri Helena, Markku Aro, Meiju Suvas ja The 69 Eyes -yhtyeen jäsenet.

Kirjamessuille saapuu myös kansainvälisiä kirjailijoita. Erityisen hyvin edustettuna on Viro kuudella kirjailijallaan: Kai Aareleid, Elo Viiding, Tiit Aleksejev, Mudlum, Paavo Matsin sekä Mart Kivastik.

Messuilla tavataan myös Kiinan Shandongissa syntynyt Shen Yang, jonka teos Enemmän kuin yksi lapsi kertoo Kiinan yhden lapsen politiikasta ja antaa äänen maan miljoonille laittomille lapsille. Kansainvälisiä vieraita saapuu lisäksi Portugalista, Liettuasta ja Islannista.

Turun Kirjamessuilla käydään myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia keskusteluja.

KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen vetää kaksi paneelikeskustelua. Miten ajatella paremmin? -paneelissa puidaan luovuutta ja politiikkaa ja kysytään, mitä kirjallisuus, kulttuuri ja taide opettavat meille yhteiskunnasta. Onko taiteella itseisarvo? -paneelissa pohditaan taiteen merkitystä ja taiteesta pakahtumista. Paneelikeskusteluihin osallistuu joukko tunnettuja puhujia, kuten kirjailija Suvi Auvinen, taloustieteilijä Sixten Korkman, piispa Mari Leppänen ja psykoterapeutti Maaret Kallio.

Painavia keskusteluja käydään myös rasismista, barbie-huumasta ja naiskuvista, eläinten oikeuksista, taiteellisesta ilmaisunvapaudesta, tekoälystä, ympäristökriisistä, peliteollisuudesta, identiteeteistä ja kielen vallasta. Lavalla nähdään muun muassa Koko Hubara, Juha Kauppinen, Laura Lindstedt, Ville-Juhani Sutinen, Sara Melleri, Pekka Sauri, Elisa Aaltola ja Anja Snellman.

Presidenttiehdokkaista messuesiintymisensä ovat varmistaneet Mika Aaltola, Pekka Haavisto ja Olli Rehn. He kertovat elämänsä vaikuttavimmista kirjoista.

Auditoriossa nähdään messulauantaina ainutlaatuinen kohtaaminen, kun suomalaisen tanssin ikonit Jorma Uotinen ja Tero Saarinen keskustelevat elämästä ja tanssista.

Lisäksi kirjamessujen Seita-lava täyttyy joka päivä lapsille suunnatusta ohjelmasta.

Turun Kirjamessut Turun Messukeskuksessa 29.9.–1.10.