Työmarkkinoilla syysmyrskyn merkkejä – SAK:laiset liitot kertovat aikeistaan

0
SAK:n ja sen jäsenliittojen mukaan kolmikantainen valmistelu on paljastunut näennäiseksi. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Antti Hämäläinen
SAK:n ja sen jäsenliittojen mukaan kolmikantainen valmistelu on paljastunut näennäiseksi. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Antti Hämäläinen

Ammattikeskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot kertovat tänään iltapäivällä, miten ne aikovat vastata Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemiin leikkaustoimiin. Liittojen mukaan kolmikantainen valmistelu on paljastunut näennäiseksi ja ennen vaaleja annetut lupaukset kohtuullisuudesta koskevat ainoastaan ylempiä tuloluokkia.

SAK:n hallitus päätti elokuussa aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen eli alkaa valmistella painostustoimia palkansaajien etujen vartioimiseksi.

SAK:laisista liitoista Teollisuusliitto selvitti luottamushenkilöidensä mielialoja syyskuun alussa. Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia katsoi, että Teollisuusliiton pitää ryhtyä työtaistelutoimiin hallituksen suunnittelemia työelämäheikennyksiä vastaan. 81 prosenttia oli itse valmiita osallistumaan toimiin.

Teollisuusliiton kysely lähetettiin yli 3 800 luottamushenkilölle, joista reilut 1 500 vastasi siihen.

Nina Törnudd