Ukrainan mukaan useita venäläisiä sotilaita sai surmansa ohjusiskussa Krimille – joukossa korkea-arvoisia laivastokomentajia

0
Ukraina teki perjantaina iskun Venäjän Mustanmeren laivaston esikuntaan Krimin Sevastopolissa. Planet Labs julkaisi iskualueesta satelliittikuvan. Lehtikuva / AFP / Handout / Planet Labs PBC
Ukraina teki perjantaina iskun Venäjän Mustanmeren laivaston esikuntaan Krimin Sevastopolissa. Planet Labs julkaisi iskualueesta satelliittikuvan. Lehtikuva / AFP / Handout / Planet Labs PBC

Ukrainan mukaan kymmeniä venäläisiä sotilaita, heidän joukossaan korkea-arvoisia laivastokomentajia, sai surmansa tai haavoittui ohjusiskussa Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Sevastopolissa perjantaina.

– Hyökkäyksen yksityiskohdat tullaan paljastamaan niin pian kuin mahdollista. Sen seurauksena kuoli ja haavoittui kymmeniä paikalla olleita, heidän joukossaan korkea-arvoisia laivastokomentajia, Ukrainan armeija kertoi lauantaina.

Ukrainan mukaan ohjusiskun tapahtuessa päämajassa oli menossa Venäjän laivaston johdon kokous.

Sevastopolin johto vaikutti lauantaina varoittavan mahdollisesta uudesta ohjusiskusta Krimin niemimaalle.

– Huomio! Ohjusvaara! Sulkekaa ikkunanne kunnolla ja pysykää kaukana niistä, kirjoitti Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev Telegram-viestipalvelussa. Samalla hän kehotti ihmisiä myös välttämään julkista liikennettä.

Jonkin ajan kuluttua Razvozhajev kuitenkin viestitti vaaran olevan ohi.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimin niemimaalle kesän aikana. Venäjä liitti Krimin itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014.

Kenraali: Ukrainan armeija murtautui Venäjän linjojen läpi maan eteläosassa

Ukrainan armeija on puhkaissut Venäjän puolustuslinjat Zaporizhzhjan alueella Etelä-Ukrainassa, kertoi ukrainalaiskenraali Oleksandr Tarnavskyi yhdysvaltalaismedian haastattelussa. Kenraalin mukaan eteneminen on ollut odotettua hitaampaa, mutta silti joukot ovat saaneet haltuunsa strategisesti tärkeitä kohteita.

– Olemme murtautuneet läpi vasemmalla sivustalla lähellä Verboven kylää, missä on tapahtunut murros. Jatkamme eteenpäin, kenraali sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Emme ole edenneet niin nopeasti kuin odotettiin, ei niin kuin toisen maailmansodan sotaelokuvissa. On kuitenkin tärkeää, ettemme menetä aloitetta, Tarnavskyi jatkoi.

Tarnavskyin mukaan suuri läpimurto tapahtuisi, jos Ukraina onnistuisi valtaamaan Tokmakin kylän, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä nykyisestä rintamasta. Tämä avaisi reittiä kohti Melitopolin kaupunkia ja Krimiä.

– Tällä hetkellä venäläiset luottavat puolustuslinjojensa leveyteen alueella.

Tarnavskyi ei myöskään uskonut, että lähestyvä talvi hidastaa vastahyökkäystä.

– Sää voi hidastaa etenemistä, mutta koska etenemme pääosin ilman ajoneuvoja, en usko sen suuresti vaikuttavan vastahyökkäykseen.

Venäjän ohjusiskussa loukkaantuneiden määrä nousi

Uutiskanava CNN kertoi yöllä Suomen aikaa, että ainakin yksi ihminen kuoli ja 31 loukkaantui Venäjän tekemässä ohjusiskussa perjantaina Ukrainan Krementshukin kaupungissa. Aiemmin 15 ihmisen kerrottiin loukkaantuneen maan keskiosassa sijaitsevaan kaupunkiin osuneessa iskussa.

Alueellisen sotilashallinnon mukaan kolme loukkaantuneista oli lapsia. Hyökkäys vaurioitti myös ympäröiviä rakennuksia.

Etsintä- ja pelastustoimet on saatu päätökseen, sanoi Pultavan alueen kuvernööri Dmytro Lunin.