Ukrainan vastahyökkäys etenee tasaisesti, vakuuttaa Yhdysvaltain puolustusministeri

0
Ukrainan heinäkuussa alkanut vastahyökkäys on edennyt odotuksia hitaammin, koska venäläiset ovat linnoittaneet ja miinoittaneet valtaamansa alueet vahvasti. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan heinäkuussa alkanut vastahyökkäys on edennyt odotuksia hitaammin, koska venäläiset ovat linnoittaneet ja miinoittaneet valtaamansa alueet vahvasti. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan vastahyökkäys etenee tasaisesti, vakuuttaa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Austinin mukaan ukrainalaisjoukot ovat murtautumassa läpi Venäjän armeijan raskaista puolustusrakennelmista.

Ukrainan kesäkuussa alkanut vastahyökkäys on edennyt odotuksia hitaammin, koska venäläiset ovat linnoittaneet ja miinoittaneet valtaamansa alueet vahvasti.

Ukrainan tukijamaiden kokoukseen Ramsteiniin Saksaan saapunut Austin vakuutti myös, että Ukraina saa pian käyttöönsä Yhdysvaltojen lupaamat Abrams-panssarivaunut.

Panssarivaunujen mukana toimitetaan köyhdytettyä uraania sisältäviä, panssaria läpäiseviä kranaatteja. Niiden käyttö on herättänyt kysymyksiä, koska köyhdytetyn uraanin on epäilty aiheuttavan muun muassa syöpiä ja sikiövaurioita. Täysin varmaa näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.

Ramsteinissa on paikalla myös Ukrainan tuore puolustusministeri Rustem Umerov, joka aloitti toimessaan aiemmin tässä kuussa.

NYT: Siviilejä tappanut ohjus luultavasti Ukrainan oma

Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoittaa, että Ukrainan asevoimat saattoi tehdä itse vahingossa ohjusiskun, joka tappoi kuluvan kuun alussa ainakin 15 siviiliä Kostjantynivkan torilla maan itäosassa.

Lehden keräämät todisteet, joihin kuuluvat ohjuksesta jääneet sirpaleet, satelliittikuvat, silminnäkijöiden haastattelut ja sosiaalisen median viestit, viittaavat vahvasti siihen, että torille osui Ukrainan oman Buk-ilmatorjuntajärjestelmän ampuma ohjus.

– Hyökkäyksessä vaikuttaisi olevan kyse traagisesta erehdyksestä. Ilmatorjunnan asiantuntijoiden mukaan kuvatun kaltaiset ohjukset voivat eksyä reitiltään monista eri syistä, kuten elektronisen vian tai ohjuksen lentoa ohjaavan pyrstön osan vaurioitumisen vuoksi, lehti kirjoittaa.

Tori-iskun aikaan alueella käytiin tykistötaisteluja. Venäläiset olivat tulittaneet Kostjantynivkaa edellisenä yönä, ja Telegram-viestipalvelun mukaan Ukrainan tykistö oli aloittanut tulituksen vain minuutteja ennen tori-iskua.

Ukrainan armeijan edustaja kertoi lehdelle, että Ukrainan turvallisuuspalvelu tutkii asiaa eikä sitä siksi voida nyt kommentoida.

Ukraina on syyttänyt tori-iskusta Venäjää.

Lennokit iskivät yöllä Lviviin

Ukrainan länsiosassa Lvivin kaupunkiin iskettiin varhain tiistaina lennokeilla. Iskussa loukkaantui ainakin yksi ihminen, minkä lisäksi teollisuusvarastossa syttyi tulipalo.

Paikallisviranomaisten mukaan kaksi ihmistä pelastettiin raunioista. Heistä toinen on loukkaantunut vakavasti.

– Toistaiseksi tiedämme yhden ihmisen loukkaantuneen iskussa, kirjoitti Lvivin pormestari Andri Sadovyi viestipalvelu Telegramissa.

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Lviv on pitkään koettu kohtalaisen turvalliseksi. Sinne on kuitenkin isketty viime aikoina aiempaa useammin. Elokuussa kolme ihmistä kuoli kaupunkiin tehdyissä ilmaiskuissa.

Paikalla olevan uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan lennokkien ääniä alkoi kuulua yön tunteina ja alueella tapahtui useita räjähdyksiä. Kaupungissa käynnistettiin yöllä ilmatorjunta, mutta aamulla viranomaiset kertoivat uhan olevan ohi.

Ukraina vaatii Venäjältä korvauksia

Ukraina vaati tiistaina Kansainvälistä tuomioistuinta (ICJ) määräämään korvauksia Venäjällä sen aloittamasta ”tuhoamissodasta”.

– Venäjä ei ole lain yläpuolella. Se on pantava vastuuseen. Teillä on valta julistaa Venäjän toimet laittomiksi, määrätä se lopettamaan hyväksikäyttönsä, määrätä se noudattamaan päätöksiänne ja määrätä, että Venäjä maksaa korvauksia, luetteli Ukrainan edustaja Anton Korynevitsh.

Ukraina haastoi Venäjän kansainväliseen oikeuteen heti sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Ukrainan mukaan Venäjä käytti tekaistuja kansanmurhasyytteitä oikeuttaakseen hyökkäyksensä.

Venäjä vaati omassa puheenvuorossaan maanantaina ICJ:tä lopettamaan asian käsittelyn, koska asia ei kuulu YK:n joukkotuhontayleissopimuksen piiriin, eikä oikeudella ole näin toimivaltaa sen käsittelyyn.

ICJ käsittelee valtioiden välisiä kiistoja, mutta mikään taho ei pane sen päätöksiä toimeen. Niillä voi kuitenkin olla merkitystä, kun Ukrainan sodan vahinkojen korvaaminen tulee ajankohtaiseksi.

Vilja-alus lähti matkaan Mustanmeren satamasta

Ukrainan viranomaiset kertoivat tiistaina myös, että viljalastissa oleva rahtialus oli lähtenyt Ukrainan satamasta Mustanmeren rannalta kohti Bosporinsalmea Venäjän uhkauksista huolimatta.

Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa. Se on toistuvasti uhannut, että Ukrainan Mustanmeren satamista lähteviä aluksia pidetään sotilaskohteina ja niitä voidaan tulittaa.

Infrastruktuurista vastaavan ministerin Oleksandr Kurakovin mukaan Tshornomorskin satamasta lähteneen Resilient Africa -aluksen lastina on 3 000 tonnia vehnää. Kurakovin mukaan laiva saapui lastaamaan useita viikkoja sitten yhdessä toisen rahtialuksen kanssa, joka sekin lähtee pian kohti Egyptiä.

Venäjä on kiihdyttänyt iskujaan Ukrainan satamiin sen jälkeen kun se vetäytyi viljasopimuksesta.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

—-

Juttua korjattu klo 19.45: Ukrainan vastahyökkäys alkoi kesäkuussa, ei heinäkuussa.

Hannu Aaltonen