Ullanlinnan murhatutkinta valmistui – epäillyllä oli ruumiin hävittämiseen sopivia välineitä, kertoo poliisi

0
Muistokynttilöitä kerrostalon ulko-oven edustalla Helsingin Ullanlinnassa viime vuoden joulukuussa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Muistokynttilöitä kerrostalon ulko-oven edustalla Helsingin Ullanlinnassa viime vuoden joulukuussa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Helsingin Ullanlinnassa viime joulukuussa tehdystä henkirikoksesta.

Helsingin poliisi epäilee, että 48-vuotias aviomies murhasi 47-vuotiaan vaimonsa heidän yhteisessä kodissaan. Mies otettiin kiinni kotinsa edustalla viime joulukuussa, kun hän oli siirtämässä vaimonsa ruumista jätesäkissä autoon. Lääkärimies on ollut vangittuna viime joulukuusta lähtien.

Poliisin mukaan epäilty on kuulusteluissa myöntänyt aiheuttaneensa toiminnallaan uhrin kuoleman. Aviomies piti kuitenkin vaimonsa kuolemaa lähinnä tapaturmana, poliisi kertoo. Teon aikaan huoneistossa olivat poliisin mukaan pelkästään uhri ja epäilty.

– Poliisin näkemys asiasta poikkeaa epäillyn kertomasta. Uhriin kohdistettiin voimakasta ja toistuvaa väkivaltaa, mikä ei tue tapaturman mahdollisuutta, rikoskomisario Tommi Lehtonen kertoo tiedotteessa.

Poliisi: Viitteitä suunnitelmallisuudesta

Poliisi tutki Ullanlinnan tapahtumia aluksi tappona, mutta tarkensi nimikettä myöhemmin epäillyksi murhaksi. Esitutkinnassa tuli poliisin mukaan ilmi asioita, jotka viittasivat suunnitelmallisuuteen.

Lehtonen kertoo, että epäilty oli hankkinut tarvikkeita peittääkseen tekonsa jälkiä. Hänellä oli myös ruumiin kuljettamiseen ja hävittämiseen sopivia välineitä.

Poliisille ei esitutkinnassa selvinnyt tarkkaa motiivia teolle. Teosta epäilty määrättiin toukokuussa mielentilatutkimukseen. Juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Mereen ajo tutkittiin uudelleen

Helsingin poliisi kertoo myös tutkineensa uudelleen sitä, kun mies ajoi Helsingissä Kauppatorilta mereen perhe kyydissään elokuussa 2021.

Mies ajoi koeajossa olleen auton Kauppatorilla Vironaltaan reunalta mereen niin, että kyydissä oli miehen lisäksi viisi muuta ihmistä. Tuolloin mies kertoi poliisille ajaneensa mereen vahingossa, ja hänet tuomittiin sakkoihin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Uudessa esitutkinnassa nimikkeet kovenivat kuitenkin viideksi murhan yritykseksi. Myös uusi esitutkinta on syyteharkinnassa.

Tiistaina korkein oikeus (KKO) kuitenkin päätti pitää voimassa miehen loppuvuonna 2021 saaman sakkotuomion. Syyttäjä vaati sakkotuomion purkua KKO:ssa ylimääräisenä muutoksenhakuna poliisin esitutkinnassa ilmenneiden tietojen vuoksi.

Oikeudellisesti kyse oli saman tapahtuman uudesta arvioinnista, vaikka tapahtuma oli jo johtanut lainvoimaisiin sakkoihin. Oikeuskäytännössä samasta rikoksesta ei voi määrätä rangaistusta kahdesti.

KKO piti sakkotuomion voimassa

Syyttäjä kertoi KKO:lle, että uudet epäilyt tulivat lääkärin vaimoon kohdistuneen henkirikostutkinnan yhteydessä. Syyttäjä esitti KKO:lle uutena näyttönä autossa olleiden kuulustelutietoja ja teknistä näyttöä. Tutkinnassa oli kuultu autossa olleita matkustajia ja esitetty näyttöä lääkärin käytöksestä ennen mereen ajoa.

Syyttäjän mukaan uusi näyttö antoi aihetta epäillä, että mies ajoi mereen tahallaan. Lääkärimies kiisti väitteet ja vaati purkuhakemuksen hylkäämistä.

– Nämä yksityiskohdat ovat kuitenkin laadultaan sellaisia, ettei niiden perusteella voida tehdä kovin vahvoja johtopäätöksiä (miehen) tahallisuudesta, arvioi puolestaan KKO ennakkopäätöksessään tiistaina.

KKO:n mukaan ei olisi todennäköistä, että miestä olisi uudenkaan tiedon valossa tuomittu muusta kuin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. KKO hylkäsi syyttäjän vaatimuksen.

Juttua korjattu klo 10.28. Epäilty murha tapahtui Helsingin Ullanlinnassa. Jutussa luki alun perin virheellisesti Punavuoressa.

Markku Uhari