USA:n edustajainhuone hyväksyi budjetin – liittovaltion sulku vältettäneen

0
Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lakipaketin, jolla liittovaltion hallinnon sulku voidaan välttää toistaiseksi. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lakipaketin, jolla liittovaltion hallinnon sulku voidaan välttää toistaiseksi. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lakipaketin, jolla liittovaltion hallinnon sulku voidaan välttää toistaiseksi. Paketissa hallinnon rahoitus jatkuisi 45 päivän ajan nykyisellään. Väliaikaispakettiin ei kuitenkaan kuuluisi Ukraina-rahoitusta, jota republikaanipuolueen radikaalisiipi on vastustanut. Ukraina-apua pyritään jatkamaan muuta kautta.

Paketti pitää vielä hyväksyä senaatissa ennen kuin vuorokausi vaihtuu Yhdysvaltain itärannikolla aamuseitsemältä Suomen aikaa. Senaatti on demokraattienemmistöinen, joten paketti hyväksyttäneen sielläkin.

Jos näin ei käy ja hallinnon sulku toteutuu, lähes kaikki liittovaltion toiminnot, kuten kansallispuistot, suljetaan ja työntekijät lomautetaan. Vain välttämättömiksi määritellyt toiminnot jatkuvat.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies, republikaani Kevin McCarthy ajoi paketin läpi edustajainhuoneessa poikkeuksellisesti demokraattien tuella äänin 335–91. Republikaanien äänet hajaantuivat, kun taas demokraatit yhtä lukuun ottamatta äänestivät paketin puolesta.

Veljeily demokraattien kanssa voi maksaa hänelle puhemiehen paikan, sillä silloin hänen oman puolueensa äärilaita voi nyt kääntyä lopullisesti häntä vastaan ja hänet saatetaan äänestää pois puhemiehen paikalta.

– Jos joku haluaa erottaa minut, koska haluan olla se aikuinen huoneessa, antaa mennä vain, McCarthy sanoi ennen äänestystä.

Kapinoiviin äärilaidan edustajiin lukeutuva Lauren Boebert ei suostunut äänestyksen jälkeen kertomaan, yrittäisikö ryhmä savustaa McCarthyn ulos, mutta hän oli selvästi tyytymätön äänestystulokseen.

Boebertin mukaan edustajainhuoneessa on liian monta jäsentä, jotka ovat tyytyneet tekemään asioita samalla tavoin kuin niitä on tehty 1990-luvun puolivälistä lähtien.

– Ja siksi meillä on 33 biljoonaa dollaria velkaa, hän lisäsi.

Republikaanien äärilaita haraa vastaan

Sovun esteenä oli pitkään republikaanipuolueen änkyräsiipi, joka ei taipunut kompromisseihin. Perjantaina se torppasi edustajainhuoneessa puolueen oman suunnitelman rahoituksen jatkamiseksi.

Monet republikaanien äärilaidan vaatimuksista ovat olleet sellaisia, joilla ei olisi mitään mahdollisuuksia mennä läpi senaatista saati saada demokraattipresidentti Joe Bidenin hyväksyntää.

Kapinoivat republikaanit perustelivat rahoituksen jatkamisen estämistä muun muassa sillä, että he vastustavat suurina pitämiään valtion menoja. Kuitenkin myös sulku olisi tullut kalliiksi. Ajatuspaja Center for Strategic and International Studiesin raportin mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote laskisi lyhyellä aikavälillä 0,2 prosenttia viikossa. Pidemmällä aikavälillä sulun vaikutukset kasvaisivat suuremmiksi.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa täpärä enemmistö. Sikäli kuin puoluelinjat pitävät, sillä on yleensä varaa menettää vain neljä ääntä omista riveistä, jotta se saa asioita hyväksytyksi ilman demokraattien tukea.

Tämän asetelman vuoksi pieni joukko oikean äärilaidan republikaaneja on usein vaa’ankieliasemassa ja pystyy pitämään koko puoluetta panttivankinaan. Nyt kapinoitsijoita oli yli 20, joten sopu ei ole ollut lähelläkään. Tämä pakotti McCarthyn tukeutumaan demokraatteihin.