Vain Stubb haastaa Haaviston

0
Pekka Haavisto on ennakkosuosikki seuraavaksi presidentiksi. Kuva: Lehtikuva/Tommi Anttonen

Pekka Haavisto (vihr.) on ollut tällä viikolla julkaistuissa kannatusmittauksissa kansan suosikki Suomen seuraavaksi presidentiksi. Ylen teettämän gallupin mukaan toisella kierroksella olisivat vastakkain tasaväkiset Haavisto ja Alexander Stubb (kok.).

Ylen mittauksessa Haavistoa kertoi äänestävänsä ensimmäisellä kierroksella 31 prosenttia vastaajista. Uutissuomalaisen kyselyssä Haaviston halusi presidentiksi 26 prosenttia vastaajista. Alexander Stubb (kok.) oli kummassakin kyselyssä toiseksi suosituin. Hän on näillä näkymin ainoa suuren eduskuntapuolueen ehdokas, jolla on mahdollisuuksia presidentin vaaleissa.

Ylen mittauksessa selvitettiin myös toisella kierroksen äänestämistä. Haavistolle häviäisivät niin Stubb kuin Olli Rehn (kesk.), Mika Aaltola, Jussi Halla-aho (ps.) ja Jutta Urpilainen (sd.). Haaviston ja Stubbin välillä käytäisiin tasaväkisin kamppailu.

Presidentinvaali on henkilövaali toisin kuin eduskuntavaalit, joissa ääniä kerätään puolueelle henkilövetoisista kampanjoista huolimatta. Presidenttigallupeissa puhaltavat toisenlaiset, liberaalimmat tuulet kuin sisäpolitiikassa. Ylen mittauksessa kansanedustaja Haaviston ja professori Stubbin jälkeen suosituin oli Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.).

Presidentin varsinainen tehtävä on johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Vaikka arvojohtajuutta ei määritellä valtiosäännössä eikä perustuslaissa, sitäkin presidentiltä on odotettu. Siinäkään roolissa maailmaa ei voi katsoa tuulikaapista ovisilmän läpi.

Eduskuntavaalien kolmannen sijan jälkeen Suomen suurimmaksi puolueeksi gallupeissa nousseen SDP:n tilanne näyttää heikolta. Tarja Halosen jälkeen demarit eivät ole saaneet edes omia kannattajiaan presidenttiehdokkaansa taakse. Paavo Lipposen ja Tuula Haataisen tuloksia voi pitää nöyryyttävinä.

Sanna Marin (sd.) ehtii pyytää Jutta Urpilaista (sd.) ehdolle ennen kuin itse lähti politiikasta. EU-komissaari Urpilainen ei ole vielä vastannut, osallistuuko vaaleihin. Hänen kannatustaan on kuitenkin mitattu. Ylen kyselyn perusteella hän kilpailisi Li Anderssonin (vas.) kanssa reilusti alle kymmenen prosentin kannatuksella.

Pekka Haavisto tavoittelee presidenttiyttä kolmatta kertaa. Hän hävisi kahdesti Sauli Niinistölle. Kannatusmittausten perusteella voi kysyä, löytyykö Haavistolle muiden ehdokkaiden joukosta muuta vakavasti otettavaa haastajaa kuin entinen pääministeri, kuusi vuotta sitten kotimaisen politiikan ulkomaisiin tehtäviin vaihtanut Stubb.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments