Somero joutuu säästökuurille: valtionosuuksien romahdus uhkaa kaupungin palveluja

1
Sivistystoimen osuus on yli puolet Someron kaupungin menoista nyt, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät vuoden alusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Kuva: SSS-arkisto/Essi Seppälä

Valtionosuuksien romahtaminen uhkaa Someron kaupungin taloutta ensi vuonna. Talouden ongelmaa syventää verotulojen ennustettu väheneminen.

– Valtion rahoitus vähenee ensi vuonna yhteensä yli 3 miljoonaa euroa. Pelkästään valtionosuuksien ennakoidaan vähenevän 2,7 miljoonaa euroa, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo.

Someron saamat valtionosuudet jäänevät alle 8 miljoonan euron ensi vuonna.

– Tämä aiheuttaa ennenkuulumattoman vaatimuksen talousarvion valmisteluun ja luo paineita tuloveroprosentin nostoon, Suikkanen toteaa.

Kaupungin heikkenevä taloustilanne lisää painetta miettiä, mitkä kaikki asukkaille tarjottavat palvelut ovat pakollisia.

– Palvelutasosta vähennetään sitä, mikä menee yli lakisääteisen, Suikkanen sanoo.

Avoimeksi tulevien toimien ja virkojen osalta pohditaan aiempaa tarkemmin, miten asioita voitaisiin toteuttaa ilman, että uutta henkilökuntaa palkataan.

Säästöpaineet kohdistuvat muun muassa sivistystoimeen. Sen osuus on yli puolet kaupungin menoista nyt, kun sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet kuntien järjestämisvastuulta hyvinvointialueille.

Kyläkoulut eivät ole liipasimella tässä asetelmassa. Suikkasen mukaan menojen karsimista ei voida aloittaa kyläkouluista, sillä kaupunki tarvitsee kaikki nykyiset koulutilansa tämänhetkisen oppilasmäärän sijoittamiseen.

– Niiden suhteen ei voida tehdä nopeita päätöksiä.

Talousarvioehdotusta valmistellaan marraskuun alkupuolelle, jolloin kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää ensi vuoden veroprosentista. Somero perii tänä vuonna tuloveroa 7,86 prosentin mukaan.

Somerolla on totuttu tilinpäätösten nousevan ylijäämäisiksi. Viime vuonna kaupungin tilinpäätös oli noin 2,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuonna 2021 syntyi 1,2 miljoonan euron ylijäämä ja vuonna 2020 noin 3 miljoonan euron ylijäämä. Aiempien vuosien ylijäämää on kertynyt taseeseen reilut 34 miljoonaa euroa. Tältäkin vuodelta ylijäämää kertynee vielä miljoona euroa.

– Tämä vuosi menee vielä hyvin, mutta ensi vuonna ei enää tehdä ylijäämää, Suikkanen huomauttaa.

Kaupunginhallituksen kesäkuussa toimialoille antamassa talousarvioraamissa Someron ensi vuoden menot ovat 23 miljoonaa euroa ja tulos näyttää 2,5 miljoonaa euroa alijäämäiseltä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kari
2 kuukautta sitten

Kohta täällä ei ole mitään eikä ketään.