Varhan vaihtoehdot vähissä

0
Varhan hallitus käsitteli tiistaina säästöohjelmaa, jonka teho on etukäteen herättänyt epäilyksiä. Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on pulassa. Alijäämä on karkaamassa tänä vuonna yli sadan miljoonan euron. Tappioita osattiin odottaa, mutta niiden kokoluokka on yllättänyt kaikki. Nyt Varha onkin polkaisemassa käyntiin nopean korjaussarjan, jolla pitäisi suitsia menoja vähän sieltä täältä. Odotukset säästöjen pikavoitoista eivät ole korkealla. Irtisanomisista ei ole puhuttu, vielä.

Sinänsä taloudelliset ongelmat eivät voi olla yllätys kenellekään. Jo ennen sote-uudistuksen toteutumista kriitikot varoittelivat ylimääräisten hallintohimmelien rakentelusta.

Kun sitten hyvinvointialuetta ryhdyttiin rakentamaan, ensimmäisten tehtävien joukossa järjestettiin tukku kovapalkkaisia johtopaikkoja ja ohessa muutamalle poliitikollekin palkallisia hommia.

Salkkarin haastattelemat Salon seutua edustavat Varhan hallituksen jäsenet uskovat, että nyt esitetyillä säästöhankkeilla ei vielä pitkälle pötkitä (SSS 12.9.). Sekä Juhani Nummentalo (kok.) että Heikki Tamminen (ps.) vihjaavat, että hallinnossa olisi leikkaamisen varaa.

Lähivuosina Varha on suurelta osin naulittu kiinni kiinteistöihinsä. Irtisanottavissa olevia vuokrasopimuksia lienee vähänlaisesti. Uudenlaiset toimitavat, kuten monesti väläytellyt etävastaanotot eivät synny kädenkäänteessä. Leikkauksia on siis vaikea löytää. 23 000 työntekijän puljussa katseet on pakko kääntää henkilöstökuluihin.

Samalla koko terveydenhoitoala kärvistelee työntekijäpulan kanssa. Irtisanomiset suorittavassa portaassa tuskin ovat mahdollisia, kun nykyisilläkään käsipareilla ei pärjätä. Salkkarin jutussa Someron Jani Kurvinen muistutti, että moni Varhasta lähtenyt työntekijä palaa takaisin entistä kalliimpana vuokratyöläisenä.

Yhtälöstä ei ole vaikea päätellä, että kun Varhan on pakko turvautua muutosneuvotteluihin, tiheimmällä kammalla käydään läpi se porukka, joka istuu työpöytien takana.

Salkkarin jutusta käy ilmi myös se, että poliitikot kaipaisivat parempaa tietoa johtamansa organisaation tilasta. Omien tekemistensä selvittäminen onkin ollut Varhalle työläs urakka. Tämä kertoo, että myös hallintoa tarvitaan. Kuinka tehokkaasti se toimii, onkin eri asia.

Talousmurheet luovat yhä suurempaa painetta myös tulevan palveluverkon suunnittelijoille. Varhalta odotetaan suuntaviivoja siitä, missä kansalaiset pääsevät jatkossa hoidattamaan itseään. Tässä tilanteessa lienee selvää, että niiitä paikkoja on pian entistä harvemmassa.

Avoimuuden ja demokratian nimissä Varhan olisi syytä mahdollisimman pikaisesti tuoda julki mitkä toimipisteet ovat leikkauslistalla.

On oikeus ja kohtuus, että päättäjät ja asukkaat pääsevät keskustelemaan palveluverkosta kunnolla ennen kuin talonmies alkaa naulata lautoja ikkunoihin.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments