Varsasta ratsuksi: Sadesää on paras sää, tuumivat suomenhevoset

0
Tuurea (vas.) ja Reinoa ei sade haittaa – päinvastoin! Kuva: SSS/Katri Henttonen

Viime aikojen kovat sateet ovat saaneet hevosenomistajan mietteliääksi. Miten laitumella olevat hevoset pärjäävät?

No hyvinhän ne pärjäävät. Näin loppukesästä, vai pitäisikö jo puhua alkusyksystä, ilmat ovat vielä lämpimät, joten sade ei hyvässä fyysisessä kunnossa olevia suomenhevosia haittaa – päinvastoin. Sateella ei ole ötököitä ja märältä laitumelta saa hankittua kätevästi suojaavan mutakerroksen. Myös ruoho näyttää kasvavan laitumella ihan silmissä.

Ja jos sade alkaa haitata liikaa, voivat hevoset siirtyä pihaton suojiin. Näin ei kuitenkaan juuri koskaan tapahdu. Hevoset lompsivat pihattoon lähinnä vain ötököitä ja paahtavaa aurinkoa pakoon. Sadesää tuntuu olevan paras sää – ainakin suomenhevosten mielestä.

Kostea maa ja ruoho tekevät hyvää myös kavioille. Kuiva ja kuuma keli saa kaviot koviksi, ja ne halkeilevat helposti. Kostea maa pitää kaviot kunnossa. Liian märkä maa saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia kavion laadulle, eli kohtuus kosteudessakin.

 

Kengittäjä kävi vuolemassa Reinon liian pitkiksi kasvaneet kaviot. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reinon ja Tuuren kaviot eivät kasvaneet juurikaan alkukesästä tai varmasti kasvoivat, mutta ne myös kuluivat nopeasti maan ollessa kova kuivuuden ja kuumuuden takia. Eli kengittäjälle ei kesän aikana ole ollut tähän mennessä tarvetta.

Nyt Reinon kaviot kaipasivat vihdoin pientä viilausta. Reinolla ei edelleenkään ole kavioissa kenkiä eli pelkkä kavioiden vuoleminen riitti. Vuolu sujui pääosin hyvin – hiukan Reino  yritti tempoa jalkoja irti kengittäjän otteesta.

Reinoa on käsitelty kesän aikana jonkin verran, mutta selvästi jalkoja olisi saanut nostella ja kavioita putsata useammin. Tämä taito oli päässyt vähän unohtumaan. Nyt Reinon jalkoja onkin nosteltu taas ahkerammin. Jospa seuraava vuolu sujuisi taas ilman turhaa tempomista.

Päivän lyheneminen on jo alkanut näkyä hevosten karvassa. Molemmat hevoset, sekä Reino että Tuure, ovat alkaneet kasvattaa talvikarvaa. Suomenhevosten mielestä talveen on hyvä varautua selvästi jo hyvissä ajoin.

 

Reino tapasi 8 viikon ikäisen Paavo-pennun. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reino tapasi pari viikkoa sitten ”laumamme” uuden jäsenen. Sileäkarvaisennoutajan pentu Paavo on rohkea tyyppi ja nuuski Reinoa uteliaana. Myös Reino tutkaili pientä pentua innoissaan.

Sekä varsa että koiranpentu kannattaa totuttaa mahdollisimman moniin asioihin pienestä pitäen, jolloin aikuisenakin uudet ja jännät asiat on helpompi ottaa vastaan.

Pentua kiinnostivat myös lattialla olleet kavionpalat. Kavionpalat ovat monen koiran mieleen, ja usein koirat tietävät jo kengittäjän auton ilmestyessä pihaan, että herkkupaloja on kohta tiedossa.

Sarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.