Venäjällä sähkökatkoja lähellä Ukrainan rajaa, kuvernöörin mukaan syynä Ukrainan lennokkihyökkäys

0
Izmajilin kautta on toimitettu runsaasti ukrainalaisia maataloustuotteita maailmanmarkkinoille sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP
Izmajilin kautta on toimitettu runsaasti ukrainalaisia maataloustuotteita maailmanmarkkinoille sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP

Venäjällä sähköt katkesivat tiistaina useista kylistä Kurskin alueella lähellä Ukrainan rajaa. Alueen kuvernöörin mukaan sähkökatkojen syynä oli ukrainalaislennokin tekemä räjähdeisku.

– Ukrainalaislennokki pudotti räjähteen sähkön jakelukeskukseen Snagostin kylässä Korenevskin alueella. Seitsemästä kylästä menivät sähköt. Kukaan asukkaista ei haavoittunut. Korjausmiehistöt aloittavat sähköjen palauttamisen heti kun tilanne sallii, kertoi Kurskin kuvernööri Roman Starovoit.

Snagost sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Venäjä on toistuvasti syyttänyt Ukrainaa hyökkäyksistä siviilikohteisiin lähellä Ukrainan rajaa. Ukraina ei ole kommentoinut tietoja hyökkäyksistä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal puolestaan kertoi jo viime viikolla Venäjän aloittaneen hyökkäykset Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan, joka kärsi viime talvena jatkuvista hyökkäyksistä johtuneista vaurioista ja sähkökatkoista.

Izmajilin satamaan iskettiin taas

Venäjä jatkoi tiistain vastaisena yönä lennokkihyökkäyksiään Ukrainaan, kertoi Ukrainan armeija. Liki neljästäkymmenestä lennokista ilmatorjunta pudotti 26.

Izmajilin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa oli jälkeen iskujen kohteena. Kymmeniä ajoneuvoja vaurioitui iskuissa ja ainakin kaksi ihmistä haavoittui, kertoi Odessan alueen kuvernööri Oleh Kiper.

Izmajilin kautta on toimitettu runsaasti ukrainalaisia maataloustuotteita maailmanmarkkinoille sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa.

Izmajil sijaitsee aivan sotilasliitto Naton jäsenmaan Romanian rajan tuntumassa.

Medvedev vieraili etulinjan tuntumassa

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi tiistaina vierailleensa joukkojen luona lähellä etulinjaa Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donetskin alueella. Medvedev oli vieraillut alueella Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskystä.

– Sotilaat osoittavat erinomaisia taistelukykyjä eli tahtoa, lujuutta sekä yleistä asennetta voittoon, Medvedev sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla.

Hän lisäsi, että Venäjän asevoimiin on vuoden alun jälkeen värvätty yli 325 000 ihmistä. Kuun alussa Medvedev ilmoitti vastaavaksi luvuksi 280 000.

Uutistoimisto AFP ei ole pystynyt vahvistamaan Medvedevin esittämiä lukuja itsenäisesti.

Venäjä on väittänyt liittäneensä Ukrainaan kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet itseensä, vaikka ne eivät ole täysin Venäjän hallinnassa. Suurin osa ulkovalloista ei ole tunnustanut tätä kansainvälisen oikeuden vastaista toimea.

Useat korkea-arvoiset venäläisviranomaiset ovat vierailleet Ukrainalta miehitetyillä alueilla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa. Putin itse teki ennalta ilmoittamattoman vierailun Kaakkois-Ukrainan Mariupolin satamaan maaliskuussa.

Kuolleeksi väitetystä komentajasta julkaistiin valokuvia

Venäjän Mustanmeren laivaston komentajasta, jonka Ukraina väitti kuolleen taannoisessa ohjusiskussa Krimille, on julkaistu valokuvia.

Venäjän puolustusministeriön tiistaina julkaisemissa kuvissa sotilasasuinen amiraali Viktor Sokolov näkyy osallistumassa videolinkin välityksellä kokoukseen, jota johtaa puolustusministeri Sergei Shoigu. Puolustusministeriön mukaan kokous oli pidetty aikaisemmin tiistaina.

Ukraina väitti aiemmin tällä viikolla, että Sokolov olisi kuollut yhdessä 34 muun upseerin kanssa Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Krimille tehdyssä ohjusiskussa viime viikolla.

Venäjän mukaan iskun jäljiltä on kateissa yksi sotilas.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014.