Verstappen ajoi kauden 13. voittonsa, tulokas Piastri juhli uransa ensimmäistä palkintosijaa – Williams-kuljettajien törmäily pilasi Bottaksen kisan jo alkuunsa

0
Williams-kuskien törmäilyt keskeyttivät Valtteri Bottaksen kisan jo 10. kierroksella, kun suomalaisen Alfa Romeo otti osumaa. Lähdössä Bottakseen osui Alexander Albon ja myöhemmin Logan Sargeant.  LEHTIKUVA/AFP
Williams-kuskien törmäilyt keskeyttivät Valtteri Bottaksen kisan jo 10. kierroksella, kun suomalaisen Alfa Romeo otti osumaa. Lähdössä Bottakseen osui Alexander Albon ja myöhemmin Logan Sargeant. LEHTIKUVA/AFP

Kohti kolmatta mestaruuttaan ajava Max Verstappen on ajanut suvereenin voiton formula ykkösten MM-sarjan kilpailussa Japanissa. Paalulta startanneen Red Bull -kuljettajan voitto ei ollut Suzukassa uhattuna, ja samalla talli varmisti valmistajien maailmanmestaruuden.

Ykkössija oli hollantilaisen Verstappenin kauden 13:s. Hän ei ole menettänyt voittoa tällä kaudella kertaakaan silloin, kun on päässyt lähtemään ykkösruudusta.

Verstappen palasi voittajaksi viikon takaisen heikon hetken jälkeen. Singaporessa Verstappen oli vasta viides, mikä oli hänelle kauden ylivoimaisesti heikoin sijoitus. Suzukassa hän oli ykkönen kaikissa harjoituksissa, aika-ajossa ja kilpailussa.

– Olen ylpeä tallimme ihmisistä täällä, mutta myös heistä, jotka tekevät auton eteen töitä tehtaalla, Verstappen sanoi F1-sarjan haastattelussa.

Kauden edetessä asemiaan parantanut McLaren-talli otti Suzukassa sijat kaksi ja kolme. Lando Norris hävisi Verstappenille lähes 20 sekuntia ja ajoi kauden neljännen kakkossijansa. Ensi kertaa Suzukassa kisannut Oscar Piastri oli kolmas, joten australialainen tulokaskuljettaja ajoi ensi kertaa MM-sarjan kärkikolmikkoon.

– Tuntuu todella erityiseltä. Monet eivät yllä tähän koskaan, mutta minä onnistuin jo ensimmäisellä kaudellani, Piastri sanoi.

Norris iloitsi McLarenin kehityksestä ja uskoi, että talli pystyy jatkossa haastamaan myös Red Bullin ja Verstappenin.

Ferrarin Charles Leclerc oli neljäs, Mercedeksen Lewis Hamilton viides ja Singaporessa viikko sitten voittanut Ferrarin Carlos Sainz kuudes. Mercedeksen George Russell ajoi muista poikenneella yhden varikkopysähdyksen taktiikalla seitsemänneksi.

Pisteille kymmenen joukkoon ajoivat myös Aston Martinin Fernando Alonso sekä Alpine-kuljettajat Esteban Ocon ja Pierre Gasly.

Bottas harmitteli huonoa säkää

Williams-kuskien törmäilyt keskeyttivät Valtteri Bottaksen kisan jo 10. kierroksella, kun suomalaisen Alfa Romeo otti osumaa. Lähdössä Bottakseen osui Alexander Albon ja myöhemmin Logan Sargeant. Hekin lopulta keskeyttivät, kuten Aston Martinin Lance Stroll.

Sargeant myönsi Viaplayn tv-haastattelussa, että kolari Bottaksen kanssa oli hänen virheensä. Bottas oli kisan jälkeen pettynyt, sillä hänen tarkoituksenaan oli ollut ajaa kisa aggressiivisella taktiikalla.

– Lähtö itsessään oli hyvä, mutta olin kahden auton välissä. Auto oikealla alkoi siirtyä vasemmalle ja osui minuun. Pääsimme jatkamaan, mutta sitten tuli toinen osuma, Bottas sanoi Viaplaylle.

Sargeantin kanssa kolaroinnissa Bottas oli radan 11. mutkassa yhdysvaltalaiskuljettajan ulkopuolella.

– Jätin mielestäni hänelle tarpeeksi tilaa. Hänellä meni ilmeisesti renkaat lukkoon, ja hän osui minuun. Harmi, että oli kaksi kertaa kisan alussa huonoa säkää, Bottas sanoi Viaplaylle.

MM-sarjassa toisena oleva Red Bullin Sergio Perez merkittiin myös ensin keskeyttäneeksi, mutta hän palasi radalle uudelleen kuusi kierrosta muiden takana. Lyhyt käynti radalla oli tallin taktikointia, mutta lopulta Perez keskeytti.

Verstappenilla on 177 pisteen johto MM-sarjassa Pereziin, kun ajamatta on kuusi kilpailua. Verstappen voi sinetöidä mestaruutensa jo seuraavassa kilpailussa 8. lokakuuta Qatarissa. Lokakuussa kilpaillaan myös Yhdysvaltain Austinissa ja Meksikossa. Marraskuussa ovat vuorossa kisat Brasiliassa, Yhdysvaltain Las Vegasissa ja Arabiemiraattien Abu Dhabissa, jonne kausi päättyy 26. marraskuuta.

Kaija Yliniemi