
Suomen suurimpien kasvisten titteleistä miteltiin lauantaina Mäntsälässä järjestetyssä jättikasvisten SM-kilpailussa.
Kilpailun painavimmat kasvikset nähtiin jättikurpitsojen sarjassa. Suomen mestaruus lohkesi 487,2 kiloa painavalla kurpitsalla. Eroa toiseksi tulleeseen yksilöön oli reilusti yli sata kiloa.
Mestaruuskurpitsan kasvattaja on Hämeenlinnan Hauholla asuva Timo Iisakkila. Ykkössija oli hänelle kolmas mestaruus peräjälkeen jättikurpitsojen sarjassa.
– On käynyt tuuria. Joskus menee näin, Iisakkila tokaisi.
Aiempina vuosina titteli irtosi noin 300 kiloa painavilla kurpitsoilla, joten tänä vuonna rima nousi roimasti korkeammalle.
Esimerkiksi tämän vuoden kakkonen, tohmajärveläisen Laura Pirhosen kasvattama kurpitsa, painoi 319,6 kiloa. Sillä olisi tullut kevyesti kultaa kahtena edellisenä vuonna.
Tämän vuoden voittaja jäi kuitenkin vielä kauas ennätyskurpitsoista. Suomen ennätys on vuodelta 2012, jolloin voittajakurpitsa painoi peräti 716 kiloa.
Maailman suurimpiin kurpitsoihin matkaa on vielä enemmän. Toissa vuodelta peräisin olevaa maailmanennätystä pitää hallussaan italialaisen kasvattajan kurpitsa, joka painoi 1 226 kiloa.
Yli 200 litraa vettä päivässä
Iisakkila sanoo olevansa ”maatilan poikia” ja saaneensa kipinän jättikurpitsojen kasvattamiseen Atlantin toiselta puolelta.
– Tuolla Amerikassa ne ovat näitä paljon kasvatelleet. Mietin, että tuohan voisi olla aika mukavaa touhua, Iisakkila kertoo.
Hänellä ei omien sanojensa mukaan ole mitään erityisiä poppakonsteja, joilla kurpitsan saa paisumaan. Muutama niksi hänellä kuitenkin on.
– Idätys pitää aloittaa aikaisin huhtikuun alussa. Taimi siirretään ulos siinä toukokuun pinnassa, Iisakkila kertoo.
Kasvupaikan maaperän on syytä olla multaista ja hyvin kuohkeaa. Maa kannattaa myös lannoittaa valmiiksi etukäteen. Sitten kastellaan – ja paljon.
– Noin 230 litraa oli sellainen normaali päivittäinen kastelu. Kastelin kurpitsoja kastelukannulla keväästä syksyyn, Iisakkila kertoo.
– Tosi paljon se juo vettä. Sai siinä töitä tehdä.
Vielä isompi kurpitsa jäi maahan
Niin, jättikurpitsoja oli Iisakkilalla tänä vuonna tosiaan kaksi. Toinen olisi hänen mukaan ollut vielä parisataa kiloa voittanutta yksilöä suurempi, mutta se oli niin pehmeä, ettei sitä olisi saanut ehjänä kisapaikalle.
SM-kilpailussa kaikki osallistujat kasvattavat tiettyä jättikurpitsan Atlantic Giant -lajiketta. Kasvattamisessa saa käyttää ”tavallisia kasvatusmenetelmiä” kuten kasvilannoitteita. Lisäksi kurpitsan pitää olla ehjä, eli siinä ei saa olla esimerkiksi syviä reikiä tai halkeamia.
Iisakkilan mukaan voittajakurpitsa viedään seuraavaksi ehkä jonnekin näytille. Sitten se ”tietysti” syödään. Jättiläiselle on tiedossa käyttöä myös Halloween-juhlan aikaan loka-marraskuun taitteessa.
– Kyllä siitä aika monta piirakkaa ja keittoa saa tehtyä. Halloweenina kurpitsa olisi sitten tarkoitus kaivertaa, Iisakkila sanoo.
Eetu Halonen