Yhdysvallat hyväksyi viiden miljardin dollarin hävittäjäkaupan, Etelä-Korea ostamassa 25 uutta F-35-hävittäjää

0
Yhdysvallat on hyväksynyt 25 uuden F-35-hävittäjän (kuvassa) myynnin Etelä-Korealle. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvallat on hyväksynyt 25 uuden F-35-hävittäjän (kuvassa) myynnin Etelä-Korealle. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat on hyväksynyt 25 uuden F-35-hävittäjän myynnin Etelä-Korealle. Yhdysvaltain ulkoministeriö on kertonut kongressille näyttäneensä viiden miljardin dollarin suuruiselle kaupalle vihreää valoa.

Ehdotettuun kauppaan kuuluu Lockheed Martinin valmistamien koneiden ohella myös moottoreita ja asiaankuuluvia varusteita.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnon mukaan kauppa parantaa Etelä-Korean valmiuksia selviytyä nykyisistä ja tulevista uhista. Lisäksi se lisää Etelä-Korean puolustuskykyä hyökkäyksen estämiseksi alueella ja varmistaa yhteentoimivuuden Yhdysvaltain asevoimien kanssa. Ulkoministeriön mukaan kauppa ei muuta alueen sotilaallista tasapainoa.

Etelä-Korean ilmavoimilla on ollut F-35-koneita vuodesta 2018 lähtien. Yhteensä sillä on niitä käytössään 40 kappaletta.

F-35-koneita vain lähimmille liittolaisille

Tilanne Korean niemimaalla on ollut viime aikoina jännittynyt. Etelä-Korean rajanaapuri Pohjois-Korea teki aiemmin tällä viikolla jälleen ohjuskokeita, ja maan johtaja Kim Jong-un tapasi keskiviikkona Vladivostokissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Etelä- ja Pohjois-Korean välillä on vuosien 1950–1953 sodan jälkeen solmittu aselepo, mutta maiden välinen pysyvä rauhansopimus on solmimatta.

Yhdysvallat hyväksyy F-35-hävittäjien myynnin vain lähimmille liittolaisilleen. Esimerkiksi Turkki potkaistiin hävittäjäohjelmasta ulos sen jälkeen, kun se päätti ostaa ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Venäjältä.

Suomi päätti vuonna 2021 ostaa 64 F-35-hävittäjää. Ensimmäiset koneet on määrä toimittaa Suomeen vuonna 2026.