Yhdysvallat matkalla kohti hallinnon sulkua

0
Yhdysvalloissa liittovaltion hallinnon sulku näyttää väistämättömältä. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa liittovaltion hallinnon sulku näyttää väistämättömältä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa edustajainhuone äänestää vielä kerran liittovaltion budjetin hyväksymisestä, jolla liittovaltion sulku voitaisiin välttää. Sulun on määrä alkaa puolilta öin itärannikon aikaa eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Uudessa edustajainhuoneen puhemiehen, republikaani Kevin McCarthyn esittämässä paketissa hallinnon rahoitus jatkuisi 45 päivän ajan nykyisellään. Väliaikaispakettiin ei kuitenkaan kuuluisi rahoitusta Ukrainalle, mitä puolueen radikaalisiipi on vastustanut.

Jos hallinnon sulku toteutuu, lähes kaikki liittovaltion toiminnot, kuten kansallispuistot, suljetaan ja työntekijät lomautetaan. Vain välttämättömiksi määritellyt toiminnot jatkuvat.

Hallinnon sulku on ensimmäinen sitten vuoden 2019. Historian pisin sulku kesti reilun kuukauden vuodenvaihteessa 2018–19 edellisen presidentin Donald Trumpin presidenttikaudella.

Usein sulku on vältetty viime hetkellä, mutta tällä kertaa toivo viime hetken sopimuksesta on varsin vähäinen. Sen esteenä on republikaanipuolueen radikaalisiipi, joka ei ole taipunut kompromisseihin. Eilen se torppasi edustajainhuoneessa puolueen oman suunnitelman rahoituksen jatkamiseksi.

Monet republikaanien äärilaidan vaatimuksista ovat olleet sellaisia, joilla ei olisi mitään mahdollisuuksia mennä läpi senaatista saati saada demokraattipresidentti Joe Bidenin hyväksyntää.

Kapinoivat republikaanit perustelevat rahoituksen jatkamisen estämistä muun muassa sillä, että he vastustavat suurina pitämiään valtion menoja. Kuitenkin myös sulku tulee kalliiksi. Ajatuspaja Center for Strategic and International Studiesin raportin mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote laskee lyhyellä aikavälillä 0,2 prosenttia viikossa. Pidemmällä aikavälillä vaikutukset kasvavat suuremmiksi.

McCarthylla vain huonoja vaihtoehtoja

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa täpärä enemmistö. Puolueella on yleensä varaa menettää vain neljä ääntä omista riveistä, jotta se saa asioita hyväksytyksi ilman demokraattien tukea.

Tämän asetelman vuoksi pieni joukko oikean äärilaidan republikaaneja on usein vaa’ankieliasemassa ja pystyy pitämään koko puoluetta panttivankinaan. Nyt kapinoitsijoita on ollut yli 20, joten sopu ei ole ollut lähelläkään.

Kun republikaanit eivät näytä saavan rivejään suoriksi, McCarthyn paras mahdollisuus pitää rahahanat auki näyttäisi olevan yhteistyö demokraattien kanssa. Sitä hän yrittää uusimmalla paketillaan. Se voi maksaa hänelle puhemiehen paikan, sillä silloin hänen oman puolueensa äärilaita voi kääntyä lopullisesti häntä vastaan ja hänet äänestetään pois puhemiehen paikalta.

– Jos joku haluaa erottaa minut, koska haluan olla se aikuinen huoneessa, antaa mennä vain, McCarthy sanoi jätettyään uusimman pakettinsa.

McCarthyn syrjäyttäminen voisi lamauttaa edustajainhuoneen entistäkin pahemmin, koska republikaaniryhmästä ei välttämättä löydy ketään varteenotettavaa korvaajaa hänelle. Äärisiiven edustajilla ei ole laajaa tukea puolueessa, eikä kukaan maltillisemmista edustajista ole ollut halukas haastamaan McCarthya.

Pahimmillaan edustajainhuone voisi ajautua täysin toimintakyvyttömäksi.