Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle kolme uutta suomalaisyritystä

0
Varastointialan yritys Siberican ja huolinta- ja rahtaus-alan yritys Luminorin postilaatikko Vantaalla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Varastointialan yritys Siberican ja huolinta- ja rahtaus-alan yritys Luminorin postilaatikko Vantaalla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle on joutumassa kolme uutta suomalaisyritystä, selviää ministeriön asiakirjaluonnoksesta.

Joukossa ovat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön Venäjä-pakotelistalle jo aiemmin tässä kuussa lisätyt Luminor ja Siberica. Kolmas mustalle listalle joutuva yritys on Evolog.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan suomalaisyritykset ovat olleet osallisina suunnitelmassa toimittaa komponentteja pietarilaisyritykselle, joka valmistaa Venäjän sotilastiedustelulle drooneja.

Listalle tehtiin yhteensä 28 uutta lisäystä. Yhdysvaltalaiset toimijat eivät saa myydä tuotteita mustan listan yrityksille ilman erillistä lupaa.

Mustalla listalla oli ennen lisäyksiä kymmenen Suomeen listattua yritystä. Uudet lisäykset ovat listan ainoita suomalaisyrityksiä, jotka on lisätty sinne sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan.

Kaupparekisterin tiedoissa Evologin toimialaksi on listattu muun muassa huolinta ja rahtaus. Vuonna 2017 perustetun yhtiön kotipaikka on Vantaa.

Tammikuun lopussa 2022 päättyneellä, vuoden mittaisella tilikaudella Evolog teki 270 000 euron liikevaihdolla 30 000 euron liiketappion. Muutamalla aiemmalla tilikaudella yhtiön liikevaihto on ollut jonkin verran suurempi, liikkuen sadoissatuhansissa euroissa.

Evologin henkilöstömäärä tammikuun lopussa 2022 oli kaksi ihmistä.

Kahden yrityksen toimitusjohtaja vangittiin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi viikko sitten maanantaina Luminorin ja Siberican toimitusjohtaja Gabriel Teminin. Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta sekä puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Epäiltyjen rikosten tekopaikka on Vantaa ja tekoaika huhtikuun 2022 loppupuolelta viime viikon perjantaihin. Vangitsemista vaati Tulli.

Vantaalla toimiva huolinta- ja rahtausyhtiö Luminor työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan yhden henkilön. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 14,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi viime vuonna rajusti, peräti yli 600 prosenttia. Yhtiö teki voittoa 447 000 euroa.

Samassa osoitteessa Vantaalla toimiva varastointialan yritys Siberica työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan kaksi henkilöä. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 700 000 euroa, ja se teki tappiota 23 000 euroa.

Temin ja Siberica-yhtiössä johtotehtävissä toiminut virolainen Catherine Esther Temin ovat myös henkilöinä Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pakotelistalla.

Elias Peltonen