Ykkönen on suositumpi kuin Korisliiga – runkosarjan yleisökeskiarvo nousi yli tuhannen

0
Ykkösen suurilukuisin kannattajaryhmä löytyy HIFK:lta. "Stadin Kingit" ovat jo itsessään nostaneet Ykkösen yleisömääriä melkoisesti. Kuva huhtikuussa pelatusta SalPa-ottelusta. (Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Jalkapallon miestenYkkösen yleisömäärät ovat hurjassa nousussa. Runkosarjan katsojakeskiarvo nousi yli tuhannen katsojan. Viime kauden päätteeksi Ykkösen yleisökeskiarvo oli 790, nyt keskiarvo on runkosarjan jälkeen 1 004.

Ykkösen yleisöveturit ovat perinneseurat TPS ja HIFK. TPS:n keskiarvo 1 751 on hurja, kun muistaa, että joukkue pelasi kaksi ensimmäistä otteluaan varakentällä.

HIFK:n vaikutus yleisömääriin on taas valtava vieraskentillä. HIFK on pelannut tällä kaudella vain kerran alle tuhannen katsojan edessä (SJK Akatemia).

Perinneseurojen lisäksi toinen merkittävä vaikutus on luonnollisesti menestys. Kärkikaksikko EIF ja Gnistan ovat nostaneet yleisömääriään noin 300 katsojalla, kauden komeetta Mikkelin Palloilijat lähes 500 katsojalla.

Kolmas selittävä tekijä on sarjanousija Jyväskylän JJK, joka on sarjajumbonakin houkutellut keskimäärin yli tuhat katsojaa idylliselle Harjun stadionille.

Ainoa yleisöään menettänyt seura on Ykkösen heikoimmissa olosuhteissa pelaava Järvenpään Palloseura.

Heikoin keskiarvo (450) on Käpylän Pallolla. Sarjanousija pelaa kotiottelunsa Helsingin Brahen kentällä.

SalPan yleisökeskiarvo laski vähäväkisten KPV- ja Jaro-otteluiden jälkeen 671:een. Keskiarvo kuitenkin nousi lähes 60 prosenttia verrattuna Kakkosessa pelattuun viime kauteen (422).

SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti kertoi ennen kauden alkua, että seura on budjetoinut tälle kaudelle yleisötulot 600–700 katsojan keskiarvon mukaan.

SalPa on silti saamassa budjetoitua enemmän yleisötuloja, kiitos Suomen cupin otteluiden Interiä ja Honkaa vastaan, jotka houkuttelivat Urheilupuistoon yhteensä 1 828 katsojaa. Cupottelut mukaan laskettuna SalPan keskiarvo on ollut 708.

Yleisömäärien nousuun on silti suhtauduttava pienellä varauksella, sillä esimerkiksi SJK Akatemia laskee yleisömäärään kaikki emoseura SJK:n kausikorttilaiset.

SJK Akatemian keskiarvossa 852 on Ruudun lähetysten perusteella ainakin puolet ilmaa. Viime kaudella SJK Akatemian keskiarvo oli vain 307.

Myös Veikkausliigan ja Superpesiksen yleisömäärien nousu perustuu pitkälti siihen, että yleisömäärään lasketaan kaikki kausikorttilaiset. Jääkiekon Liigassa näin on toimittu jo pidempään, joten toisaalta nyt sarjojen suosio on paremmin vertailtavissa.

Veikkausliigan yleisömäärät ovat nousseet peräti 44 prosenttia 2 708 katsojaan. Miesten Superpesiksen keskiarvo nousi taas 19 prosenttia 1 381 katsojaan.

SJK Akatemian haamukatsojat eivät kuitenkaan kumoa sitä faktaa, että Ykkönen on kasvattanut merkittävästi katsojamääräänsä.

Samalla Ykkönen ohitti sarjojen välisessä vertailussa Korisliigan, joka houkutteli viime kauden runkosarjaan keskimäärin vain 851 katsojaa. Esimerkiksi tuhannen katsojan keskiarvoa Korisliiga ei ole koskaan ylittänyt runkosarjassa.

SalPa teki yleisöennätyksensä kuukauden takaisessa TPS-ottelussa, jota seurasi peräti 1 313 katsojaa. (Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila)

Ykkösen runkosarjan yleisökeskiarvot

TPS: 1 751 (+193)
HIFK: 1 663 (Liigassa)
MP: 1 261 (+482)
Jaro: 1 150 (+6)
JJK: 1 055 (Kakkosessa)
KPV: 974 (+7)
EIF: 853 (+319)
SJK Akatemia: 852 (+545)
Gnistan: 815 (+289)
SalPa: 671 (Kakkosessa)
JäPS: 570 (-29)
KäPa: 450 (Kakkosessa)
Yhteensä: 1 004 (+214)

Suluissa viime kauden lukema jatkosarjojen jälkeen.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments